Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit pe 22 iunie. S-a născut în București, în anul 1765. Ajunge la Colegiului "Sfântul Sava", unde studiază limbile clasice: latina și greaca, precum și teologie, gramatică și alte științe. Se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenți în acel moment la "Sfântul Sava". A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.
A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov.
Sfântul Grigorie Dascălu nu a fost doar un traducător al operelor Sfinților Părinți, ci și un om duhovnicesc. "Pe fiii săi duhovnicești îi învăța, zicând: Cât avem vreme, să lucrăm cele bune. Să viețuim după cum zice Apostolul, cu înfrânare, cu dreptate și cu buna-credință. Că după ce ne vom duce de aici, nici un cuvânt de îndreptare nu ne va fi nouă către Cel ce ne va lua seama. Precum nici cârmaciului, după ce se va îneca corabia, nici doctorului, după ce va muri bolnavul. Apoi adăuga: Ce vom face dar, va zice cineva? Să chemăm doctori iscusiți și care nu mint, pe Sfinții Părinți. Și auzind sfaturile lor, să ne plecăm lor și primind plasturii lor, să le punem la rănile noastre. Mai ales că și rețetele se dau în limba noastră și în dar. Iar despre cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, pe care însuși le-a tradus și le-a tipărit, spunea: Cât este de dulce vorba sfântului și cât folos poate să pricinuiască cititorilor, singuri cei ce le vor citi vor mărturisi. Că eu nu îndrăznesc a zice ceva, ca să nu micșorez cu gângăvia mea ființa lor sau a dulceții sau a folosului. Iar dacă Dumnezeu mă va ține sănătos în surghiun, ajutând El, cu rugăciunile Sfântului, voi mai scrie'. (Patericul românesc)