Sfântul Cuvios Pimen cel Mare; Sfinţii Mucenici Eutalia, Fanurie şi Osie, episcopul Cordovei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfântul Cuvios Pimen cel Mare; Sfinţii Mucenici Eutalia, Fanurie şi Osie, episcopul Cordovei

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Cuvios Pimen cel Mare, de asemenea pe Sfinţii Mucenici Eutalia, Fanurie şi Osie, episcopul Cordovei.

Sfântul Mucenic Fanurie - care este cinstit cum se cuvine şi la Brăila - s-a născut în Insula Rodos din Grecia (nu se cunoaşte data exactă a naşterii sale). A avut doisprezece fraţi, el fiind cel mai mare. După moartea tatălui său, mama a ajuns să cânte şi să danseze prin diverse locuri, ca să aibă din ce trăi. Când a aflat acest lucru, Fanurie s-a hotărât să fugă în pustiu. A primit botezul creştin şi, după o vreme, s-a întors în oraşul natal. Fanurie a aflat, cu durere, că mama sa a murit în momentul în care o văzuse într-un local şi că fraţii săi, rămaşi singuri, s-au răspândit prin lume.

Fanurie a revenit în pustie, unde a dus o viaţă aspră, mâncând o dată la trei zile. Prin rugăciunile sale, a adus tămăduire surzilor şi orbilor, botezându-i apoi în religia creştină şi învăţându-i dreapta-credinţă. Cu toate că săvârşise atâtea minuni, Sfântul Fanurie a fost nevoit să părăsescă cetatea unde tămăduia bolnavi, din pricina răutăţii oamenilor, care spuneau că săvârşeşte minuni cu ajutorul demonilor, nu al Lui Dumnezeu. Cronicile spun că a ajuns în Egipt, unde a readus-o la viaţă pe fiica regelui. În urma acestei minuni, însuşi regele şi slujitorii săi au primit botezul creştin.

După o vreme, însă, vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva Sfântului Fanurie. Cuviosul a fost supus la multe chinuri: i s-au tăiat mâinile şi degetele de la picioare, i s-au tăiat urechile, i s-au smuls dinţii, a fost bătut cu pietre, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. Aşa l-a proslăvit pe Domnul Sfântul Mucenic Fanurie.

Moaştele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câţiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peşteră. Iar alături, au găsit o piele de animal (pergament) pe care era scrisă “Viaţa Sfântului Fanurie”, spre aducere aminte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro