Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ. Începutul Postului Naşterii Domnului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ. Începutul Postului Naşterii Domnului

Cuviosul Paisie de la Neamţ a fost stâlpul monahismului românesc din veacul al XVIII-lea. Cunoscut şi sub numele de Paisie Velicicovski, cuviosul s-a născut la 21 decembrie 1722, fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele “Petru”. Hotărât să se călugărească, Petru a purces la Mănăstirile Liubeţk şi Medvedovschi, dar, nemulţumit, a ajuns în Lavra Pecerska din marele oraş Kiev, unde a devenit rasofor. Mai apoi, împreună cu Alexie, Paisie s-a decis să plece în Ţările Române.

Ajuns în Ţara Românească, Paisie a vieţuit în Schiturile Dălhăuţi, Trăisteni, Poiana Mărului şi Cârnu. I-a cunoscut, astfel, pe schimonahii Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Cârnu şi pe alţi călugări cu viaţă aleasă. A ajuns apoi la Sfântul Munte Athos, unde a fost uns în monahism şi unde s-a nevoit vreme de 17 ani. A părăsit Sfântul Munte în anul 1763, pentru a se statornici la Schitul Vărzăreşti din ţinutul Buzăului. De acolo, s-a îndreptat spre Moldova, fiind numit stareţ la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria Mitropolitului Anastasie Crimca. În anul 1775, din pricina ocupaţiei austriece, Paisie s-a retras cu întreaga obşte la Mănăstirea Secu.

Cuviosul Paisie a primit în dar de la Constantin Moruzi Voievod Mănăstirea Neamţului. De aceea, l-a lăsat la Mănăstirea Secu pe duhovnicul Ilarion şi s-a mutat la Neamţ. În scurt timp, numărul călugărilor nemţeni a ajuns la 700, între care erau moldoveni, munteni, transilvăneni, ruşi, ucraineni, bieloruşi, greci, bulgari, sârbi şi chiar păgâni trecuţi la Ortodoxie. În anul 1791, Paisie a fost

hirotonit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov, iar trei ani mai târziu, pe 15 noiembrie 1794, a trecut la cele veşnice, fiind îngropat în biserica mare a Mănăstirii Neamţului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie în anul 1988. De asemenea, în şedinţa Sfântulului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât prăznuirea Cuviosului Paisie de la Neamţ şi în bisericile româneşti.

Tot astăzi sunt prăznuiţi şi Sfinţii Mucenici Mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro