Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, prăznuită pe 26 iunie, este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia. Icoana este păstrată în prezent la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (aprox. 200 km de Sankt Petersburg). Se poate spune însă că nu există în Rusia vreo biserică în care să nu se afle o copie a acestei icoane a Născătoarei de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului de la Tihvin aparţine tipului iconografic “Hodighitria” sau “Arătătoarea căii”. Potrivit tradiţiei această icoană ar fi zugravită chiar de Sfântul Apostol Luca.
Sfântul Cuvios David s-a născut în Tesalonic şi a trăit în secolul al VI lea. Sfântul Cuvios David s-a călugărit de tânăr în Mănăstirea “Sfinţilor Mucenici Teodor şi Mercurie”. După un timp şi-a făcut din creanga unui migdal loc de pustnicie. Aici va îndura ploile, zăpezile, căldura şi alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, până când îngerul Domnului îi va cere să se nevoiască într-o chilie. Pentru viaţa sa curată a primit darul de a izgoni pe diavoli şi de a vindeca pe bolnavi.
Sfântul Cuvios David ajunge înaintea împăratului, căci urma să fie numit eparh al Tesalnicului, pune în palmele sale cărbuni aprinşi şi tămâie, şi timp de o oră tămâiază fără a se vătăma. Uimind şi bucurând toată firea omenească cu viaţa şi cu minunile sale, Sfântul Cuvios David a trecut la cele veşnice în anul 540.