Sfânta Maria Magdalena, pe care Biserica o prăznuieşte astăzi, a fost originară din Magdala, sat pescăresc situat pe ţărmul vestic al Lacului Ghenizaret şi a fost contemporană cu Sfinţii Apostoli. Maria a fost tămăduită şi i-au fost scoase şapte duhuri necurate de către Domnul Iisus Hristos. După această minune, Maria Magdalena a ales să-L urmeze pe Hristos, pentru tot restul vieţii. Maria a fost de faţă la răstignirea Mântuitorului şi a fost prima care a aflat de la îngerul Domnului că Iisus Hristos a înviat din morţi.
Potrivit Tradiţiei, Maria Magdalena L-a propăvaduit pe Hristos până la Roma, Cetatea Eternă, unde l-ar fi convertit pe însuşi împăratul Tiberiu. A ajuns în marea cetate a Efesului, spre a-i fi de ajutor Sfântului Ioan Evanghelistul, implicat în vestirea Evangheliei. Se spune că, la moartea sa, Maria Magdalena ar fi fost îngropată în peştera în care au dormit somnul de sute de ani Cei Şapte Tineri pomeniti de Biserică în fiecare an, pe 4 august. Iar legendele legate de Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, persistă de secole.
Demn de amintit este faptul că racla cu mâna stângă a Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena se află la Mănăstirea “Simonos Petra” din Sfântul Munte Athos, Grecia.