Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina; Sfântul Mare Mucenic Mercurie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina; Sfântul Mare Mucenic Mercurie

Fiică a principelui Costa, Ecaterina a trăit la începutul sec. IV, pe vremea împăratului roman Maximian. Cunoştea bine limbile greacă şi latină şi poseda cunoştinţe temeinice de oratorie şi astronomie.

La un moment dat, Ecaterina a avut două viziuni. În prima, a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în braţe, iar în a doua i s-a descoperit Însuşi Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă, spunându-i: “Iată, astăzi te primesc mireasă imaculată şi veşnică, deci păzeşte învoiala aceasta şi nu mai primi nicidecum un alt mire pământesc”.

Nefiind creştină, Ecaterina nu a reuşit să vadă chipul Mântuitorului (în prima viziune). Convinsă fiind de deşertăciunea lumii, tânăra a ales Sfântul Botez. Nu mică i-a fost mirarea când, după a doua viziune, s-a trezit cu inelul de logodnă pe deget, cel dăruit de Hristos. Din acel moment, viaţa i s-a schimbat definitiv.

Ecaterina a condamnat cu mult curaj cultele păgâne şi i-a înfruntat în discuţii publice pe înţelepţi, pe unii dintre aceştia reuşind să-i aducă la Hristos.

La un moment dat, Maximian a silit-o pe Ecaterina să se confrunte cu cei mai mari filosofi păgâni. Prin dragostea sa pentru Hristos şi prin înţelepciune, tânăra a reuşit să-i convertească pe toţi înţelepţii şi să-L mărturisească pe Hristos, Dumnezeul adevărat. Pentru aceasta, înţelepţii au fost arşi în foc. Iar pentru dârzenia cu care L-a vestit pe Hristos, Ecaterinei i s-a tăiat capul. Potrivit Tradiţiei, în acel moment, în loc de sânge, a curs lapte, iar îngerii Domnului au luat trupul sfintei şi l-au dus în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Pe acel loc s-a ridicat Mănăstirea Sfintei Ecaterina.

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este şi ocrotitoarea studenţilor teologi. Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Patriarhul Justinian” din Bucureşti poartă hramul “Sfânta Muceniţă Ecaterina”. Totodată, o părticică din Moaştele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colţei din Bucureşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro