Sfânta Cuvioasă Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfânta Cuvioasă Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în cetatea Alexandriei, pe vremea împăratului creştin Teodosie cel Mic (sec V d.H.). A fost rodul stăruinţei în rugăciune fierbinte către Dumnezeu a părinţilor ei, care au fost binecuvântaţi tocmai când îşi pierduseră orice nădejde. La vârsta de 12 ani, Eufrosina a devenit orfană de mamă, rămânând sub îngrijirea tatălui său, Pafnutie. Împlinind vârsta de 18 ani şi nevrând să se căsătorească, Eufrosina a părăsit în taină casa părintească şi, îmbrăcând haine bărbăteşti, a intrat într-o mănăstire de călugări. După ce a primit-o în mănăstire, stareţul a pus-o sub ascultarea părintelui Agapit. Până la sfârşitul vieţii sale - vreme de 38 de ani - Eufrosina avea să trăiască în acest aşezământ monahal, dobândind o viaţă duhovnicească sfântă, fără ca cineva să ştie că este femeie, nu bărbat.

Dumnezeu a rânduit în chip minunat ca tatăl sfintei, Pafnutie, să vină la mănăstire pentru a primi sfaturi duhovniceşti, exact când Eufrosina urma să treacă la cele veşnice. Stareţul i-a îndrumat paşii către cuvioasa care, în tot acest timp, fusese cunoscută ca “monahul Smaragd”. Recunoscându-şi tatăl, care i-a împărtăşit durerea pentru fiica pierdută de atâta amar de timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că “îşi va vedea din nou fiica”. Eufrosina i-a spus tatălui său să revină la mănăstire peste trei zile.

Când Pafnutie a revenit, Cuvioasa Eufrosina se afla pe patul de moarte. I-a mărturisit că este fiica sa, iar Pafnutie, marcat de această întâmplare, a îmbrăcat el însuşi haina de monah, imediat după moartea fiicei preaiubite. Şi aşa a vieţuit şi el în mănăstire, până la sfârşitul vieţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro