Ordonanţa dată de Guvernul Ponta care dă posibilitatea aleşilor locali ca timp de 45 de zile să îşi schimbe tabăra politică după bunul plac, a început să îşi producă efectele cât se poate de vizibil şi la Brăila. După plecarea în masă a consilierilor judeţeni şi municipali ai PPDD Brăila către PSD şi UNPR, iată că a venit rândul primarilor şi consilierilor din judeţul nostru să îşi încerce norocul cu ordonanţa lansată de vicepremierul Liviu Dragnea. Primul edil care a luat o astfel de decizie este ex-PDL-istul Dima Priceputu din comuna Viziru. Acesta ne-a confirmat ieri că a decis să treacă în barca social democraţilor, luând cu el totodată alţi patru consilieri PDL şi pe viceprimarul ex-PPDD, George Untaru. "Este adevărat, am trecut la PSD împreună cu patru consilieri PDL. M-am înscris în PSD pe data de 11 septembrie. A trecut şi viceprimarul George Untaru care era PPDD, la fel şi un consilier PPDD, tot la PSD. De la PDL acum au mai rămas doar doi consilieri", a declarat Priceputu. Întrebat dacă nu îşi face griji în privinţa deciziei luate, în condiţiile în care ordonanţa, deja respinsă recent de Camera Deputaţilor ar fi declarată neconstituţilonală în cele din urmă, edilul nu s-a arătat prea afectat. "Chiar dacă a respins-o ea îşi va produce efectele. Poate să fie respinsă sau nu, ori de Cameră, ori de Curte, dar până se va întâmpla asta, ea îşi va produce efectele", a afirmat primarul Viziru.
Primarul Galbenu şi vicele Ianca au"decolat" oficial către PSD
Într-o situaţie similară se află şi fostul democrat liberal Nicolae Ganea, primarul comunei Galbenu. Deşi nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, edilul a acceptat în cele din urmă să îşi declare poziţia politică. "Oficial sunt la PSD. Am decis imediat după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului", a declarat scurt Ganea.
Totodată, plecând de la o informaţie aflată pe surse, am încercat să confirmăm migrarea către PSD a viceprimarului liberal Ianca, Mircea Mircescu. Contactat telefonic ce reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul oraşului Ianca, Fănel George Chiriţă (PSD), ne-a confirmat decizia fostului PNL-ist. Totodată, acesta a precizat că în aceeaşi situaţie se află mai mulţi consilieri din localitate. "Este adevărat, domnul viceprimar a trecut oficial la PSD în data de 8 septembrie. A mai trecut un consilier de la PNL tot la PSD, unul de la PNG la PSD, un consilier PDL la PSD, un consilier de la PPDD a trecut la UNPR şi un consilier de la PDL s-a declarat independent. În total avem 17 consilieri. Alte informaţii nu mai ştiu, v-am spus doar ce hârtii s-au depus la secretariat", a declarat Chiriţă.
Pentru a obţine un punct de vedere din partea liberalilor privind plecarea viceprimarului am luat legătura cu preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc. Şi acesta a confirmat plecarea lui Mircescu, însă a precizat că liberalii nu se confruntă cu această problemă la cote alarmante în judeţul nostru. "În privinţa celor care au plecat, ce să spun? Unii oameni au principii, alţii nu au. Consideră probabil că poţi să faci absolut orice, că nu e nicio problemă. Sigur, ce fac ei o să vedem dacă e legal sau ilegal, dar cu siguranţă este imoral. Nu am foarte mult de comentat, să ştiţi că am auzit diferite explicaţii, oamenii care se agaţă de tot felul de promisiuni, de speranţe, unii se agaţă că poate pică ceva. Alţii se agaţă de promisiuni şi angajamente ale politicienilor, care le spun: «dacă faci vreun pas sau vreo mişcare ai să primeşti pământ, tractoare», ca să vorbesc aşa, cum se vorbea o dată. Fiecare face ceea ce consideră, dar un lucru ştiu sigur că nu e normal şi nu e în regulă. Dacă vrei să faci politică având coloana vertebrală sănătoasă, dreaptă. Dacă vrei să suferi la un moment dat de vreo afecţiune a coloanei, atunci sigur, poţi să faci orice, nu e niciun fel de problemă", a declarat Boboc. Întrebat dacă organizaţia PNL a şi primit membri noi cu ocazia ordonanţei PSD-iste, senatorul a specificat că sunt foarte puţine cazuri de consilieri locali în judeţ.
Nazare: "Ţin să vă anunţ că PDL-ul, pe ordonanţa traseismului, nu a tranzacţionat niciun fel de post de consilier"
Contactat telefonic în privinţa plecării celor doi primari PDL şi a celor câţiva consilieri PDL, preşedintele democrat liberalilor brăileni, Alexandru Nazare a ţinut să îşi exprime părerea de rău în privinţa deciziei luate de foştii săi colegi. "Eu în privinţa lor mi-am făcut datoria, în calitatea mea de preşedinte de organizaţie, adică i-am ascultat pe fiecare în parte, am înţeles care sunt păsurile lor, am înţeles care sunt nemulţumirile lor, dar mai mult de atât nu puteam să fac, decât să îi conving să rămână alături de noi. Din păcate, Bunea Stancu a fost mult mai eficient în privinţa amândurora. El este cel care a iniţiat discuţiile cu ei, iar eu nu pot să competiţionez cu genul de eficienţă pe care a avut-o Stancu, pentru că eu îmi doresc altceva. Prefer să ştiu că pierd un primar şi găsesc oameni care să-şi poată ajuta comunităţile din care fac parte şi să fie loiali în acelaşi timp", a declarat Nazare. Totodată, deputatul a dorit să avertizeze că în privinţa celor doi consilieri PDL de la Ianca, care au decis să îşi schimbe opţiunea politică, lucrurile sunt destul de "putrede" şi asta, de foarte mult timp. "Primarul din Ianca, la solicitările organizaţiei PDL de acolo, timp de doi ani de zile nu a vrut să înlocuiască - deşi era obligat de lege -, nişte consilieri locali pe care organizaţia a cerut să îi schimbe. A ignorat legea şi i-a ţinut în continuare, a ţinut aşa un Consiliu Local şchiop. Cum văd că face şi domnul Simionescu. Îi place un Consiliu Local şchiop pe care să îl controleze", a mai completat acesta.
Mergând pe aceeaşi linie, Nazare a dorit să mai adauge că PDL-iştii nu au primit pe nimeni în rândurile lor ca urmare a ordonanţei lansate de Guvernul Ponta. "Plecări au mai fost. Sunt plecări atât de la PNL cât şi de la PDL. Ţin să vă anunţ că PDL-ul, pe ordonanţa traseismului nu a tranzacţionat niciun fel de post de consilier, nicăieri, pentru că nu suntem la piaţă. E o mare nenorocire la adresa democraţiei României şi a statului de drept ordonanţa impusă de Dragnea. Un precendent extraordinar de periculos la care eu personal nu vreau să contribui în niciun fel. Cel mult, i-a ajutat pe câţiva să îşi oficializeze apetenţele politice şi poate că e mai bine aşa. Să ştim care cu cine joacă. Să vadă electoratul că primarul din Galbenu, de care nu sunt tocmai fericiţi locuitorii comunei respective - am discutat în ultimele campanii -, nu e PDL cum credeau ei, că s-a vândut la PSD. La fel şi primarul comunei Viziru. Îmi pare rău, dar astea sunt nişte alegeri pe care le facem în viaţă şi din păcate, sunt unii oameni care se pretează la astfel de comportamente", a conchis sursa citată.
Reamintim că, Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie. Aceasta nu a trecut însă la vot, pe 18 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând a fi dezbătută şi în Senat.