Sesizare oficială asupra suspiciunii de plagiat a doctoratului Laurei Codruța Kovesi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sesizare oficială asupra suspiciunii de plagiat a doctoratului Laurei Codruța Kovesi

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) cere Ministerului Educaţiei să dispună iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, susţinând că în teza acesteia de doctorat sunt "cel puţin 11 incidenţe de plagiat".

Preşedintele Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), Dorin Isoc, a declarat, luni, pentru News.ro, că asociaţia a transmis în cursul acestei zile, prin poşta rapidă, atât Ministerului Educaţiei, cât şi Universităţii de Vest din Timişoara "toate documentele şi dovezile" pentru a demonstra că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţei Kovesi a fost plagiată.

"Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută de Kovesi Laura Codruţa", se arată în sesizarea transmisă de asociaţia GRAUR.

"În situaţia în care circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice, vă mai solicităm să dispuneţi retragerea titlului ştiinţific acordat şi apelul la organele abilitate pentru a constata şi sancţiona şi alte încălcări posibile ale legii, cum ar fi depunerea sub semnătură a unei teze pentru o lucrare despre care autorul a declarat, în mod implicit, că ar fi realizată de el şi că i‐ar aparţine şi care se dovedeşte neconformă. (...) rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei", arată reprezentanţii GRAUR în sesizarea transmisă Ministerului Educaţiei.

Ei mai susţin că lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi cuprinde "un plagiat multiplu".

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, în 30 septembrie, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că teza ei de doctorat nu este plagiată şi prima probă în acest sens este certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în textul tezei fiind citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.

”Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (...) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a spus Kovesi, la Europa FM. 

Procurorul şef al DNA a precizat că cei care vor face o sesizare la CNATCDU privind teza sa de doctorat trebuie să aducă şi probe. Întrebată dacă are de gând să facă ea o sesizare pentru a încheia acest subiect, Kovesi a răspuns negativ. ”Cine are îndoieli n-are decât să facă sesizare”, a spus ea. 

CNATDCU este instituția abilitată să se pronunțe în privința plagiatelor lucrărilor în baza cărora se obțin titluri științifice. CNATDCU verifică tezele de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat numai dacă primește sesizări. Nu se poate autosesiza, în baza unui ordin al fostului ministru al Educației, Adrian Curaj.

Procedura mai prevede o instituție în cadrul Ministerului Educației care filtrează sesizările. Astfel, dacă UEFSCIDI, din cadrul ministerului, consideră că o sesizare este conformă, atunci o trimite CNATDCU, care o va analiza. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro