Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale își deschide porțile pe data de 3 iunie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale își deschide porțile pe data de 3 iunie

* este vorba de Biroul de Relații cu Publicul, accesul în instituție făcându-se numai după efectuarea triajului epidemiologic * purtarea măștii de protecție este obligatorie * sala de studiu a Arhivelor rămâne înschisă pe toată perioada stării de alertă 

 

 

 

 

Miercuri, 3 iunie 2020, este prima zi de program cu publicul a Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale (SJAN) de la decretarea stării de urgență. Programul Arhivelor a fost adaptat în funcție de starea de alertă în care ne aflăm, cu luarea măsurilor specifice, inclusiv măsurarea temperaturii, păstrarea distanței sociale și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

„Începând cu data de 3 iunie 2020, se redeschide Biroul de Relații cu Publicul al SJAN Brăila. Programul a fost modificat numai pe durata stării de alertă, pentru asigurarea măsurilor de igienă prevăzute în Ordinul comun emis la data de 22 mai 2020 de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Programul este următorul: în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în intervalul 8.30-16.00; vineri, de la 8.30 la 13.30”, ne-a precizat directorul Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale, Giani Oltianu.

Potrivit sursei citate, la intrarea în instituție vor fi afișate măsurile obligatorii care vor fi luate pe toată perioada stării de alertă. În instituție va intra un singur petent, iar după plecarea acestuia se vor dezinfecta toate suprafețele pe care le-a atins - masa, scaunul etc. Accesul în instituție va fi permis numai după efectuarea triajului epidemiologic de către personalul desemnat, respectiv jandarmii care asigură paza Arhivelor. Petentului i se va măsura temeperatura; dacă are temeperatura 37.3, se va face o pauză de 5 minute, apoi se va face o nouă măsurare a temeperaturii. Dacă petentul prezintă și alte simptome specifice - tuse, strănut - nu va avea acces în instituție.

Înainte de intrarea în instituție, petentul își va dezinfecta mâinile cu substanță biocidă, apoi va fi legitimat, de către jandarmi. În final, va merge la Biroul de Relații cu Publicul, cu masca de protecție așezată corect (cu nasul și gura acoperite). Ideal ar fi să lase o cerere pentru rezolvare și apoi să revină la instituție. Oricum, va sta maxim 15 minute în instituție, iar după plecarea sa arhiviștii vor dezinfecta suprafețele pe care le-a atins. Și încă ceva: fiecare petent va veni cu propriul pix sau stilou necesar redactării cererilor.

„Măsurile luate sunt în concordanță cu legislația în vigoare. Va exista și un covoraș cu substanțe dezinfectante la intrare, iar jandarmul și personalul SJAN vor fi protejați de un panou de pexiglass. Persoanele fără mască de protecție nu vor avea acces în instituția noastră”, a mai spus directorul Giani Oltianu.

Sala de studiu a Arhivelor va rămâne închisă pe toată perioada stării de alertă, potrivit H.G. nr. 394/2020 privind interzicerea activității științifice în spații închise.

Având pe statul de funcţii doar 11 angajaţi, Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale (SJAN) - instituţie implicată în salvarea şi păstrarea memoriei naţionale - administrează, în prezent, 5.316 metri liniari de documente, respectiv 586 de fonduri şi colecţii arhivistice. Anul trecut, au fost soluţionate 1.205 cereri din cele 1.215 înregistrate, acestea vizând solicitări adresate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, primării comunale, notariate, servicii de evidenţa populaţiei şi persoane fizice care solicitau eliberarea de copii şi extrase privind drepturile patrimoniale. Pentru soluţionarea cererilor, arhiviştii au avut de cercetat aproape 3.000 de dosare şi registre aflate în inventarele instituţiei.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro