Mergi la conţinutul principal

Serviciul Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare, mărul “otrăvit” din CLM

* consilierii municipali au aprobat în ultima ședință ordinară de anul trecut tarifele activităților din cadrul serviciului de salubrizare, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 * cum proiectul nu era foarte clar în privința taxei pentru proaspăt înființatul serviciu de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare al SUPAGL, liberalii brăileni au solicitat lămuriri suplimentare, arătându-se nemulțumiți de situație * potrivit viceprimarului Doinița Ciocan, DDD va fi taxat la capitolul “Depozitare deșeurilor inerte”, unde tariful a crescut de la 5,50 lei/mc, la 9 lei/mc, fără TVA

 

Faptul că Serviciul de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a preluat cu totul sectorul de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare (DDD) din oraș încă mai stârnește controverse în rândul membrilor CLM. Mai exact, în cadrul ultimei ședințe ordinare din 2017 a mini-Parlamentului local, consilierii au votat un proiect privind noile tarife ce vizează activitățile din cadrul serviciului de salubrizare, tarife care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ei bine, consilierii liberali au profitat de ocazie pentru a cere lămuriri în privința acestui serviciu DDD, dar și pentru a-și manifesta nemulțumirile în legătură cu acest domeniu. De altfel, ideea preluării acestui domeniu de activitate în totalitate de către SUPAGL a stârnit nemulțumiri încă din luna mai 2017, când o parte a membrilor CLM au tras semnale de alarmă în legătură cu faptul că se va monopoliza piața, iar unii agenți economici vor fi lăsați fără activitate.

La ședința din decembrie, nemulțumirea liberalilor a pornit de la faptul că deși se discuta despre o nouă taxă pentru acest serviciu DDD, lucrurile nu erau deloc limpezi la nivelul proiectului de hotărâre. Chiar și așa, li s-a explicat că domeniul nu a fost ratat și că a fost prins într-o anexă suplimentară, care nu s-a aflat în proiectul original, însă a fost adăugată mai târziu, la capitolul “depozitare deșeuri inerte”.

“Doresc să știu când vom afla despre taxa D.D.D. Ar fi normal ca și această taxă să fie inclusă în acest proiect. Poate să ne spună doamna director Marilena Barbu dacă s-au făcut cheltuieli pentru acest serviciu și dacă acesta a funcționat în anul 2017?” a declarat consilierul PNL Petrică Popa.

Marilena Barbu, directorul SUPAGL a explicat că serviciul DDD a funcționat fără probleme în 2017, de la momentul înființării.

“După cum bine știți, până la jumătatea anului a fost achiziționat un tratament prin achiziție publică, după aceea a fost o prestare de serviciu pe care am efectuat-o noi, dar doar pe domeniul public, prezentând decontul pentru fiecare tratament și pentru fiecare achiziție. Tarifele sunt fundamentate. Avem forma finală a lor pe care o vom supune aprobării Consiliului Local. Au fost soluționate absolut toate sesizările. Au participat alături de noi reprezentanții instituțiilor abilitate în verificare și control. Considerăm că în acest an (n.r. - 2017) nu am avut probleme legate de activitatea pe care am desfășurat-o”, a adăugat Barbu.

La rândul său, viceprimarul Doinița Ciocan, a intervenit pentru a lămuri situația din punct de vedere tehnic.

“Aveți pe masă anexa nr.5 a acestui proiect, la care se face referire în raportul de specialitate, dar care nu era trecută. Dar ea va fi prinsă în hotărâre. Anexa 5 se referă la taxa pentru depozitare a deșeurilor inerte”, a afirmat Ciocan, dând de înțeles că acolo se regăsește și tariful pentru serviciul DDD. Mai exact, potrivit viceprimarului Doinița Ciocan, DDD va fi taxat la capitolul “Depozitare deșeurilor inerte”, unde tariful a crescut de la 5,50 lei/mc, la 9 lei/mc, fără TVA.

Criticile liberalilor în privința acestui serviciu au continuat, proaspătul consilier PNL Adrian Tabarac punctând că nu înțelege cum a putut funcționa o asemenea structură, atât timp cât ea nu a fost prinsă în regulamentul de funcționare și în caietul de sarcini al operatorilor de salubritate.

“Domnule consilier, noi am avut o hotărâre de consiliu local prin care am aprobat delegarea acestui serviciu către serviciul nostru specializat. Da? Deci nu e vorba de cuprinderea lui, deși este o activitate cuprinsă în sfera serviciilor de salubritate. Este inclusă pe un regulament distinct, întrucât așa ne spune legea”, a mai afirmat Ciocan.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost supus la vot și a fost adoptat cu 17 voturi “pentru” și 7 abțineri ale consilierilor PNL Raluca Bucur, Petrică Popa, Sorin Ioniță, Cristian Pricop, Constantin Sîrbu, Adrian Tabarac, dar și a consilierului independent Lucian Căprariu. Trebuie precizat că PSD-istul Ionuț Pisică nu a participat la vot.

Reamintim că membrii Consiliului Municipal au aprobat, în luna mai 2017, un studiu de oportunitate și caietul de sarcini privind preluarea serviciului de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare (DDD) de către municipalitate, prin SUPAGL. Asta, după ce cu o lună în urmă subiectul a stârnit controverse și a fost amânat în plen. Consilierii liberali, dar și alți membrii ai CLM Brăila au ridicat problema că un astfel de serviciu ar monopoliza piața și ar elimina total din ecuație operatorii privați care se ocupă cu acest domeniu, însă ideea a mers mai departe.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro