Mergi la conţinutul principal

Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor Braila - printre cele mai bune din tara

Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor (SPVRSI) de pe linga Tribunalul Braila este pe primele locuri in tara in ceea ce priveste activitatea desfasurata anul trecut. Astfel, din informatiile oferite de seful SPVRSI Braila, Ana Gheorghe, la sfirsitul anului 2005, serviciul pe care il conduce ocupa locul 13 in tara in ceea ce priveste referatele de evaluare intocmite, locul 8 la capitolul numar de persoane supravegheate aflate in evidenta, locul 4 in ceea ce priveste victimele asistate, locul 3 in ceea ce priveste persoanele supravegheate, si locul doi la asistenta si supraveghere acordate. Totodata, aceasta a mai explicat ca, in anul care a trecut, SPVRSI Braila a avut in evidenta un numar de 1.103 persoane, carora li s-a oferit consiliere psihologica, diferite forme de asistenta, in cazul carora s-au intocmit referate de evaluare, s-a efectuat supraveghere in comunitate ori s-au acordat asistenta si consiliere.

Victimele traficului uman nu vin sa ceara ajutorul

In ceea ce priveste victimele asistate anul trecut, Ana Gheorghe a precizat: "In 2005, opt victime ale violentei domestice - 1 minor si 7 majori au solicitat asistenta, din partea noastra, in vederea rezolvarii problemelor cu care se confruntau. Minorul a fost indrumat la DGASPC Braila, 4 victime au fost cazate la caminul Fundatiei Lumina, pentru o victima s-a mediat cu patronul firmei la care lucra, deoarece absentase datorita leziunilor provocate in urma agresiunii fizice, iar o alta victima a fost indrumata la AJOFM Braila, in vederea ocuparii unui loc de munca. Este de mentionat faptul ca, in conformitate cu legea 211/2004, numai anumite categorii de victime ale infractiunilor pot beneficia de astfel de servicii de asistenta, si anume cele ale infractiunilor savirsite cu violenta, ale infractiunilor sexuale sau ale traficului de persoane. Din nefericire, nici pina acum nu au venit sa ne ceara ajutorul victimele traficului uman, desi am solicitat Politiei sa le indrume in acest sens. Vom incerca sa facem demersuri mai mari pentru ca aceste victime sa aiba curajul sa vina sa ne ceara ajutorul".

"Pentru cei care provin din centrele de plasament, este cel mai dificil dupa ce ies din penitenciar"


In ceea ce priveste referatele de evaluare, seful serviciului a explicat ca au fost intocmite, in 2005, la solicitarea instantelor de judecata, un numar de 168 de referate de evaluare, din care 109 pentru minori si 59 pentru majori. Totodata, aceasta a mai spus ca 201 persoane condamnate la inchisoare, a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, se aflau in evidentele SPVRSI Braila la 31 decembrie 2005, dintre care 27 minori si 174 majori: "Dintre acestia, in anul 2005 au fost luate in supraveghere un numar de 98 de persone, 17 minori si 81 majori. Pe parcursul anului 2005, 8 persoane au recidivat, 10 persoane au iesit din evidenta serviciului, pentru 13 persoane a fost sesizata instanta de judecata, ca urmare a nerespectarii masurilor si obligatiilor impuse in sarcina lor". Ana Gheorghe a mai explicat ca anul trecut au fost acordate servicii de asistenta si consiliere persoanelor aflate in supravegherea serviciului, detinutilor din penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila, celor din Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti si persoanelor liberate conditionat din penitenciare si centre de reeducare: "Actiunile de asistenta si consiliere s-au referit la includerea acestora in diferite programe de constientizare si reabilitare, de inscriere a lor la diferite cursuri de calificare si gasirea unor locuri de munca, obtinerea actelor de identitate si a rezolvarii situatiei locative sau inscrierea lor la cursurile de recuperare scolara. Totodata, am pregatit detinuti pentru liberarea conditionata si am efectuat medierea cu familia, acolo unde a fost cazul". Ana Gheorghe a subliniat ca, anul trecut, au fost si trei cazuri de detinuti care, dupa ce au fost eliberati, nu aveau unde sa se duca, ei provenind din centrele de plasament: "Pentru acestia este cel mai dificil atunci cind ies din penitenciar. Nu au rude, nu au pe nimeni, nu au unde sa se duca. Noi le-am gasit un loc in care sa stea, ceva de munca, dar este foarte dificil si reintegrarea sociala se face cel mai greu in cazul acestora".

Se pregateste terenul pentru introducerea pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii

Seful serviciului a tinut sa sublinieze ca, in perioada urmatoare, va avea loc o serie de intilniri cu instantele judecatoresti si reprezentantii autoritatilor locale, ai ONG-urilor implicate in aceasta activitate, in vederea pregatirii terenului pentru introducerea noului Cod Penal si, implicit, a pedepsei neprivative de libertate prin munca neremunerata in folosul comunitatii si pentru majori: "Am vorbit deja cu domnul primar Cibu, care ne-a indicat citeva directii cu care vorm putea colabora in acest caz si in cadrul carora cei care vor primi aceasta pedeapsa vor putea sa si-o execute. Pina acum am reusit sa ne intilnim cu DAGL, Directia de Asistenta Sociala, Directia Serviciilor Publice si urmeaza sa mai discutam si cu alte directii indicate de domnul primar".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro