Două dintre ambulanţe sunt de tip B 4x2 şi vor fi distribuite la Făurei şi Ianca, una este de tip B 4x4 şi va deservi populaţia din Insula Mare a Brăilei, iar cea de-a patra este de tip C şi va fi utilizată în municipiu. "Înnoirea parcului auto este un proiect iniţiat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Guvernul României şi Banca Mondială, pentru a reuşi să aducă medicina de urgenţă aproape de cetăţeni. Programul urmăreşte şi implementarea sistemului de telemedicină, pentru a câştiga timp de reacţie, preţios în salvarea de vieţi omeneşti. Cred că în maxim 2 ani tot ce înseamnă sistem de medicină de urgenţă va deveni performant", a declarat Radu Silviu, managerul SAJ Brăila. Potrivit sursei citate, valoarea fiecărei autospeciale este de circa 120.000 euro, iar printre dotările specifice se numără sitem GPS încorporat, telefon cu SIM, astfel încât să fie asigurată comunicarea în situaţiile în care staţiile de emisie recepţie nu au acoperire, cameră de luat vederi, maşinile fiind permanent monitorizate, putând ajunge în locuri greu accesibile. "Maşinile erau absolut necesare, deoarece în parcul auto erau şi ambulanţe depăşite din punct de vedere tehnic şi moral. Spre exemplu, ambulanţele care vor merge la Făurei şi Ianca vor înlocui maşini cu anul de fabricaţie 2000, iar cea de la Brăila va scoate din uz una din 2001", a precizat Silviu Radu.
Reînnoirea parcului auto va continua în anii următori
Ambulanţele de tip B sunt autospeciale utilizate pentru intervenţiile de urgenţă, sunt echipate corespunzător şi sunt deservite de echipaje din care fac parte asistenţi. Ambulanţa de tip C este un "minispital" cu dotări de ultimă generaţie, care sunt utilizate de medic.
La nivel naţional, vor fi livrate în teritoriu până la sfârşitul acestui an 203 ambulanţe, din cele peste 1.250 pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le achiziţioneze prin acord-cadru în următorii 4 ani, pentru reînnoirea parcului auto. Distribuirea se face pe anumite criterii, după numărul de solicitări şi după specificul fiecărui judeţ, dar şi în funcţie de distanţele care trebuie parcurse până la cele mai apropiate spitale. Investiţia Ministerului Sănătăţii este de 69.799.000 lei. În vederea asigurării unui parc de ambulanţe performant, Ministerul Sănătăţii intenţionează să încheie, în cursul anului viitor, al doilea contract subsecvent din acordul cadru de 4 ani, pentru achiziţionarea altor ambulanţe şi autospeciale de intervenţie, care să înlocuiască în mod treptat ambulanţele învechite. Astfel, se va putea evita învechirea întregului parc auto în acelaşi timp, ceea ce ar necesita investiţii foarte mari într-o perioadă de timp scurtă.