În această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse. De ieri, Brăila a intrat sub incidenţa cod galben de caniculă, însă la Salvare solicitările din partea populaţiei au fost în media unei zile cu temperaturi obişnuite şi nu s-au înregistrat cazuri de lipotimii. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila este pregătit să intervină la toate cazurile şi să suplimenteze numărul de echipaje, dacă vor exista chemări mai multe din partea bolnavilor, după cum a declarat managerul Radu Silviu. "Avem 45 de ambulanţe în municipiu şi judeţ, toate sunt funcţionale, cu echipaje care lucrează în ture de 12 ore. Astăzi (n.r. marţi) nu am înregistrat solicitări peste media obişnuită şi nici cazuri provocate de temperaturile ridicate, dar suntem în alertă, fiind instituit cod galben de caniculă", a declarat Silviu Radu.
Având în vedere că în următoarele zile, capitala şi 21 de judeţe vor fi sub avertizare cod galben de caniculă, pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Medicii mai recomandă evitarea activităţilor în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi protejarea persoanelor dependente de alţii (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) prin administrarea, în mod regulat, a lichidelor, chiar dacă nu le solicită.
Întârzieri în circulaţia trenurilor, din cauza caniculei
Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA a anunţat restricţie de viteză în circulaţia feroviară, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în aer şi implicit la nivelul solului, conform avertizării cod galben de caniculă, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Astfel, trenurile vor înregistra întârzieri la destinaţie cuprinse între 20 şi 60 de minute/tren, funcţie de distanţa parcursă.
"CNCF CFR SA face precizarea că în perioada de caniculă (35 - 38 grade C în aer) temperaturile înregistrate la nivelul şinei sunt cuprinse între 45 - 55 grade C, iar măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşeşc limitele normale, este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată", se arată într-un comunicat al companiei.