• consilierii judeţeni au criticat, vineri, situaţia problematică generată, la Vărsătura, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care a montat parapeţi de beton pe mijlocul DN21, spre nemulţumirea sătenilor • preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a dat asigurări că se află în permanent contact cu directorul CNADNR şi că vrea rezolvarea situaţiei prin montarea unor sensuri giratorii şi a mai multor treceri pietonale, până la finele anului • subiectul a fost atins şi de PMP-iştii brăileni, într-o conferinţă de presă • popularii au susţinut că separatorarele au generat şi alte probleme localnicilor, precum scăderea valorii imobiliare în zonă şi perturbarea comerţului
Consilierii judeţeni au abordat, vineri, în cadrul şedinţei ordinare din luna octombrie, subiectul parapeţilor de beton montaţi, recent, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe DN21, care a nemulţumit complet sătenii din Vărsătura. Mai exact, la rubrica „alte probleme”, liberalul Florin Cîrligea a cerut mai multe lămuriri de la preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac în privinţa separatoarelor de sens şi modul în care acestea au fost montate. Consilierul PNL a ţinut să precizeze că nu este împotriva acestei măsuri, însă s-a arătat complet deranjat de modul în care proiectul a fost demarat fără ca CJ Brăila să aibă habar.
„Acele separatoare sunt necesare, dar nu aşa! Nu se poate ca pe o distanţă de 6 km să nu ai unde să întorci. Este incredibil. Şi mai e o problemă. La trecerea de pietoni nu au pus nişte stâlpi ca să nu poată trece maşinile pe acolo, iar din acest motiv, mulţi sunt tentaţi să nu mai ocolească şi să intre pe trecere. Iar acesta este un pericol extraordinar de mare, pentru că şoferul nu vede maşina din faţă. Nu ştiu cum s-a aprobat. Dacă eraţi locuitor în Vărsătura, aprobaţi o construcţie de genul acesta?”, l-a întrebat Cîrligea, pe şeful judeţului.
De cealaltă parte, nici Chiriac nu s-a arătat încântat de modul în care a decis CNADNR să acţioneze, însă a precizat că se încearcă remedierea situaţiei, prin montarea a două sensuri giratorii şi a mai multor treceri pietonale.
„Într-adevăr, separatoarele, din punctul meu de vedere, sunt benefice, dar nu au fost gândite aşa cum trebuie. Aveţi perfectă dreptate. Tocmai de aceea am şi participat la o întâlnire comună CNADNR, Primăria Chiscani, Consiliul Judeţean, ca să cerem mai multe lămuriri. În primul rând, am vrut să ne spună de ce nu am fost înştiinţaţi că acolo se face o lucrare. N-au avut o autorizaţie de construcţie însă au găsit modalitatea legală de a pune acele separatoare. Am vrut să ştim şi de ce nu au fost încadrate, cele două sensuri giratorii benefice, poate şi al treilea. Mă refer la cel de la Staţiunea Lacu Sărat şi cel de la intersecţia Drumului Judeţean cu Drumul European. În urma acestor discuţii, Primăria comunei Chiscani, cred că în şedinţa ordinară de luna aceasta, va aproba şi sensul giratoriu de la Lacu Sărat. Dar mai avem lucruri de făcut. Am spus, trecerile de pietoni trebuie semnalizate foarte bine.
Am făcut propunerea CNADNR-ului să ia în discuţie şi să calculeze dacă se poate face un sens giratoriu şi la strada cu bisericuţa. Vom primi un răspuns de la ei. Dacă se poate, atunci vom vedea modalitatea cum va fi efectuat. Dar eu i-am rugat ca până la sfârşitul anului, cele două sensuri giratorii să fie efectiv acolo”, a declarat Chiriac.
La rândul său, liberalul Nechita a dorit să atragă atenţia că separatoarele nu schimbă foarte mult situaţia, deoarece în zona în care au fost montate, exista şi înainte linie continuă, astfel că oricum nu erau permise întoarcerile. În schimb, consilierul a criticat că lucrarea s-a putut realiza fără ca angajaţii Direcţiei Tehnice a CJ Brăila să aibă habar.
„În momentul în care au auzit că se face o lucrare, era de datoria lor să meargă prin judeţ. Ar fi văzut că acolo sunt lucrări care s-au demarat fără autorizaţie. Dar aceste separatoare nu încurcă cu nimic, pentru că acolo este linie continuă. Cei de la Direcţia Tehnică ar trebui să aibă o astfel de comisie. Îi trimiteţi pe teren şi de fiecare dată când vor sesiza că sunt lucrări care nu au autorizaţie, să ne spună şi să se ia o hotărâre, din pripă, la Consiliul Judeţean”, a conchis PNL-istul.
PMP-iştii brăileni susţin că a scăzut valoarea caselor din Vărsătura
Pe acelaşi subiect, au comentat şi liderii PMP Brăila, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, împotrivindu-se cu vehemenţă în privinţa utilităţii parapeţilor de beton montaţi pe DN21. Preşedintele popularilor brăileni, Marioara Nistor, a precizat că în calitate de deputat a făcut deja o interpelare către Ministrul Transporturilor, însă nu a primit încă un răspuns.
„Sigur că este nevoie de sens giratoriu acolo. Nu poţi, mai ales dacă stai chiar lângă Carrefour să faci atâţia kilometri ca să poţi să ajungi acasă. Din punctul meu de vedere aceste separatoare de sens nu erau necesare. Şi spun asta în condiţiile în care eu frecventez foarte mult zona respectivă. Oricum, locuitorii trebuiau consultaţi, sau cel puţin anunţaţi din timp. Nu a întrebat nimeni. Oamenii s-au trezit efectiv cu acele separatoare. Mai nou, vă spun că se plâng că le-a scăzut valoarea caselor, a terenurilor. Pentru că vor să vândă şi lumea nu mai vrea să cumpere terenuri acolo din cauza separatoarelor care te obligă să ocoleşti foarte mult ca să ajungi acasă. Astea sunt probleme pe care mi le-au spus venind aici la sediu, după ce au văzut că m-am implicat”, a declarat Nistor. Chiar şi aşa deputatul a recunoscut că şansele ca parapeţii de beton să dispară sunt minime, în condiţiile în care investiţia pentru montarea lor este una foarte mare.
Alături de aceasta, şi prim-vicepreşedintele PMP Viorel Botea, dar şi Cristian Ancuţa, opţiunea nr 1 a organizaţiei pentru Senatul României, au criticat modul în care CNADNR a procedat la montarea separatoarelor.
Reamintim că, locuitorii din Vărsătura au ieşit în stradă pentru a protesta, după ce, în această lună, CNADNR a montat separatoare de sens pe DN21, despărţindu-le astfel localitatea în două. Pe 18 octombrie, autorităţile brăilene au avut o întâlnire cu conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri Naţionale Constanţa la sediul Primăriei Chiscani, pentru a găsi soluţii la problemele semnalate de locuitorii nemulţumiţi. Cu această ocazie s-a stabilit că separatoarele rămân pe poziţie, însă că vor fi montate două sensuri giratorii la intersecţia de la Trei Movile, a DN21 cu DC8, precum şi în dreptul ieşirii din staţiunea Lacu Sărat. De asemenea, se ia în calcul încă un giratoriu, în satul Vărsătura, la intersecţia DN21 cu strada pe care se află biserica din localitate, dar şi trei treceri pietonale în sat şi una la ieşirea din localitatea Vărsătura.