Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că hotărârile judecătoreşti definitive trebuie executate inclusiv în ce priveşte plata prejudiciului, altfel este „ca atunci când divorţez, dar nu mă despart de fostul soţ".
Întrebată dacă vede oportună o practică unitară privind plata integrală a prejudiciului stabilit de instanţă în deciziile definitive, ministrul Raluca Prună a spus că fără o executare a întregii decizii judecătoreşti definitive, procesul este incomplet. „Evident că o văd oportună. Toţi cheltuim, există un preţ al urmăririi penale şi dacă vrem ca societăţii să i se redea ce i s-a luat, evident că hotărârile trebuie executate. Este că atunci când aş divorţa, dar nu mă despart de fostul soţ. Am o hotărâre, dar nu o execut. Ar fi un proces incomplet, iar executarea hotărârii face parte din procesul final", a spus ministrul Justiţiei, citat de news.ro.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea ca eliberarea condiţionată să fie dispusă doar dacă deţinutul a executat partea din pedeapsă, dar şi-a plătit şi prejudiciul stabilit prin decizia definitivă de condamnare, iar în acest sens a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să analizeze oportunitatea formulării unui recurs în interesul legii.
Surse judiciare au declarat, pentru news.ro, că la liberare condiţionată trebuie să se aplice legea în vigoare, chiar dacă nu este legea avută în vedere la condamnarea definitivă, iar pe lângă îndeplinirea fracţiei de pedeapsă şi a celorlalte cerinţe, cum ar fi cele legate de conduita condamnatului, trebuie să fie îndeplinită şi condiţia plăţii prejudiciului, obligatorie conform articolului 100 litera c) din Codul penal.
În acest sens, comisia de specialitate din penitenciar, când analizează îndeplinirea condiţiilor de liberare condiţionată, trebuie să verifice şi dacă s-a plătit prejudiciul de către condamnat, înainte de avizul favorabil care va fi trimis instanţei.
Sursele citate au dat ca exemplu cazul eliberării lui Adrian Năstase, care după condamnare şi-a plătit şi prejudiciul din dosar, dar şi pe cel al lui Gheorghe Copos, care nici până în prezent nu a plătit niciun leu din prejudiciul constatat de instanţa de judecată la condamnare.