Sentinţă definitivă. Două familii debranşate de la reţeaua de apă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sentinţă definitivă. Două familii debranşate de la reţeaua de apă

• din data de 11 noiembrie, familiile Lalu şi Gheorghe, din Piaţa Uzinei nr. 12, nu mai au acces la reţeaua publică de distribuţie a apei • asta după ce, în urma unei sentinţe judecătoreşti, li s-a interzis accesul la branşamentul de apă • conducerea CUP “Dunărea” Brăila SA ne-a confirmat măsura luată • “Fiind vorba de o hotărâre judecătorească, trebuie să ne conformăm”, a precizat directorul companiei, Silviu Mangiurea • de altfel, situaţia alambicată este veche de ani de zile, iar reclamanţii au pierdut, de fapt, procesele intentate chiar de ei, instanţa dând dreptate unei femei acuzată, până la urmă, pe nedrept

 

Măsuri extreme pentru două familii de brăileni care locuiesc în Piaţa Uzinei nr. 12, aproape de Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila SA, rămase fără apă potabilă şi menajeră acum, în prag de iarnă.

“În ziua de 11 noiembrie 2019, am fost debranşaţi de la reţeaua de furnizare a apei potabile, împreună cu vecinii noştri, Marcela şi Gicu Gheorghe - cu care avem curte comună - cu toate că nu avem şi nu am avut niciodată restanţă la plata facturilor. Am fost înştiinţaţi în scris vineri, 8 noiembrie, de către CUP «Dunărea» SA, că vom fi debranşaţi, dar ni s-au acordat 10 zile în care să putem rezolva într-un fel sau altul această problemă. Cu toate că aveam acea înştiinţare, s-a trecut la executarea debranşării luni, 11 noiembrie”, ne-a declarat Marian Lalu, unul dintre brăilenii debranşaţi.

 

“Am rămas fără apă potabilă!”

 

Potrivit sesizării trimise redacţiei “Obiectiv - Vocea Brăilei”, debranşarea s-a efectuat în baza unei decizii civile a Tribunalului Brăila, trimisă pe adresa companiei de utilităţi, nu şi familiilor debranşate, care, potrivit propriilor declaraţii, “au rămas blocate în propria curte, neavând pe unde ieşi”.

“În urma debranşării, am mers la cei de la CUP «Dunărea» pentru lămuriri cu privire la respectarea celor 10 zile. Nimeni nu a putut să mă lămurească, iar cei care au efectuat debranşarea au refuzat să ne dea acel proces verbal de debranşare în care sunt scrise data - foarte importantă pentru noi, ca să putem demonstra în instanţă că nu s-a respectat termenul - şi citirea apometrului, ca să ştim ce datorii avem”, a mai spus Marian Lalu.

 

“O sentinţă se aplică nu se discută”

 

Brăileanul a încercat, în aceeaşi zi, să intre în audienţă la directorul companiei, însă a fost trimis să formuleze o cerere la serviciul Relaţii Publice, pentru programare (audienţele fiind programate în ziua de luni - n.r.). Asta ar fi însemnat încă o săptămână de aşteptare, iar Lalu nu a mai avut răbdare, ştiind că nu mai are apă nici pentru menaj, şi nici pentru băut. “Am rămas fără apă potabilă, atât de necesară pentru supravieţuire!”, ne-a spus, disperat, Marian Lalu.

Pe de altă parte, contactat de reporterii noştri, directorul CUP “Dunărea” Brăila SA, Silviu Mangiurea, ne-a declarat că, în cazul semnalat, compania nu poate face nimic deoarece, fiind vorba de o hotărâre judecătorească, trebuie să se conformeze de îndată, altfel intră sub incidenţa legii penale. Directorul a mai spus că litigiul din Piaţa Uzinei 12 durează de mulţi ani, timp în care părţile puteau rezolva problema accesului la branşamentul de apă. În acest caz, singura soluţie ar fi ca familiile debranşate ca urmare a deciziei judecătoreşti să se racordeze la reţea nu din Piaţa Uzinei, ci din strada Constantin Sandu Aldea.

De altfel, încă din luna mai a.c., familia Gheorghe a solicitat CUP “Dunărea” mutarea branşamentul de apă pe domeniul public. Ultimul răspuns al companiei, din 10 septembrie 2019, precizează, printre altele: “Compania noastră a verificat cele semnalate de dvs. şi a constatat că se impune montarea unui cămin de branşament pe domeniul public pentru cele două imobile (din Piaţa Uzinei 12 - n.r.) fiind lansată, astfel, o notă de comandă către Serviciul Tehnic şi Secţia Mentenanţă-Patrimoniu ale companiei, pentru executare proiect, obţinere autorizaţie de construcţie şi avize, execuţie lucrare. După executarea lucrării, pe branşamentul de apă potabilă se va monta câte un contor cu modul radio, pentru fiecare consumator”.

Numai că respectiva adresă este din 10 septembrie, cu două luni înainte să intervină debranşarea celor două familii de la reţeaua de apă. Dumnezeu ştie când vor fi din nou racordate, pentru că, mai întâi, ar trebui să fie gata căminul ce urmează a fi construit pe domeniu public, cu autorizaţie emisă de Primăria Municipiului.   

 

O problemă încâlcită. Cine ţipă mai tare nu înseamnă că are dreptate

 

Familiile Lalu şi Gheorghe, din Piaţa Uzinei nr. 12, ne-au mai sesizat şi cu privire la problema cu care se confruntă de ani de zile. Ei spun că sunt trei coproprietari în curte şi că unul dintre aceştia ar interzice accesul celorlaţi doi, asta în baza unei hotărârii judecătoreşti. Pe de altă parte însă, persoana acuzată ne-a declarat că dreptatea este de partea sa, dovadă fiind faptul că a obţinut câştig de cauză în instanţă.

Una dintre părţi, Costel Gheorghe, a cerut ajutorul jurnaliştilor spunând că nu i se pare normal să nu aibă acces în propria casă. “Nu mai putem să trăim în asemenea condiţii. Tatăl meu este bolnav, chem mereu salvarea, iar vecina ne spune mereu că nu avem ce căuta pe proprietatea ei. Suntem două familii care nu avem acces în curte, d-na Lalu iese pe la băiatul ei prin spate, care este altă proprietate. De doi ani mă chinui să bag procesul pe rolul instanţei, să obţin dreptul să ies din curtea mea şi nu pot “, ne-a declarat revoltat dl. Gheorghe.

Din punctul de vedere al vecinei din curte care şi-a obţinut dreptul în instanţă, situaţia este cu totul alta. Contactată telefonic, d-na Sabina ne-a explicat cum stă situaţia. “Aceste persoane nu au nicio treabă cu proprietatea mea exclusivă. Există nişte hotărâri judecătoreşti, în urma unor procese intentate tot de ei şi pe care le-am câştigat eu şi copilul meu care suntem proprietari exclusiv pe proprietatea asta de la faţă. Nu este nimic comun. S-a făcut un proces de ieşire din indiviziune, intentat de ei, cu cerere reconvenţională din partea noastră, şi am câştigat noi partea de la faţă, casă şi curte. Ei au posibilitatea să intre pentru că le-am lăsat eu cheia de la poartă. Cealaltă familie, Lalu, intră pe partea cealaltă pe culoarul ăla şi tot pe acolo ar trebuie să iasă şi ei (n.r. - familia Gheorghe). Dar nu le dă voie să iasă pentru că nu au hotărâre judecătorească”, a explicat d-na Sabina.

Aceasta a mai explicat faptul că, de fapt, casa din lotul din mijloc de la adresa respectivă era al lui Gheorghe Suraj, însă după decesul acestuia nu s-a făcut succesiunea, iar fratele acestuia încearcă să rezolve situaţia într-un mod care nu este corect. Mai departe însă, situaţia trebuie tranşată tot în instanţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro