Pactul, sustinut atit de democrati cit si de republicani, a fost adoptat cu 86 de voturi pentru si 13 impotriva.
Acordul, semnat in iulie 2005 de catre cele doua tari, ofera Indiei acces la tehnologia occidentala si energie nucleara in schimbul accesului inspectorilor ONU la anumite instalatii nucleare indiene.
Ratificarea acordului de catre Senat era ultimul obstacol pentru intrarea in vigoare a acestei initiative majore a administratiei Bush. Camera Reprezentantilor a adoptat textul simbata, cu 298 de voturi pentru si 117 impotriva.
"Este una dintre initiativele strategice si diplomatice cele mai importante luate in acesti ultimi zece ani", a declarat senatorul republican Richard Lugar.
Pactul a intimpinat insa si critici, pe motiv ca India nu este semnatar al Tratatului de neproliferare si ca semnarea unui asemenea acord ar putea incuraja indirect tari precum Iranul sa isi continue activitatea nucleara.
Parteneriatul a reprezentat o prioritate a premierului indian. "Cind vom scrie istoria, cred ca se va retine faptul ca presedintele George W. Bush a jucat un rol istoric prin apropierea democratiilor noastre", a declarat Singh, in timpul vizitei sale la Washington, saptamina trecuta.
"Cooperarea nucleara civila intre Statele Unite si India va avea implicatii economice si strategice majore pentru cele doua tari, inclusiv o securitate energetica solida, capacitatea de a conta pe o sursa de energie care respecta mai mult mediul inconjurator, noi oportunitati economice si eforturi mai mari in privinta non-proliferarii", potrivit reprezentantilor de la Casa Alba care au prezentat textul Congersului.