Senatul a adoptat OUG pe Energie. Mai multe persoane vor beneficia de prețul plafonat. Compensarea se va aplica și la consumul actual | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Senatul a adoptat OUG pe Energie. Mai multe persoane vor beneficia de prețul plafonat. Compensarea se va aplica și la consumul actual

* Senatul a adoptat OUG 119/2022 privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preț plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023 * în cazul consumatorilor casnici, plafonarea se raportează la cel mai avantajos consum - de anul trecut sau de anul acesta

Au fost înregistrate 84 de voturi „pentru” și 36 de abțineri.
Principalele reglement
ări ale ordonanței:
- Acordarea plafon
ării pentru populație se raportează atât la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta.

- Familiile cu cel puțin trei copii la școală nu vor avea limită de consum pentru plafonare.

- Metrorex, farmaciile, bisericile vor beneficia de plafonare.

 

Potrivit ordonanței adoptate la Senat, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 - 100 KWh și maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preț plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar și cei care, deși în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc și se încadrează în plafoanele stabilite.
Pre
țul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienților casnici și maximum 0,37 lei/kWh pentru clienții noncasnici, relatează Agerpres.
Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic
și din instituțiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici și mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilități publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile științifice și tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiții în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii și distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanț de frig, lăcașurile cultelor recunoscute oficial în România.
Un alt amendament adoptat de cele dou
ă comisii raportoare - pentru energie și economică - și însușit de plenul Senatului stabilește că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienții casnici care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ.
De aceea
și facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat și consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere.
„Începând cu 1 septembrie 2022, produc
ătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligația să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producție proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (...) Furnizorii care au un portofoliu clienți finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum și au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligația de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienții finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.
Ordonan
ța va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro