Senatul a adoptat modificarea Regulamentului instituţiei şi punerea de acord cu deciziile CCR | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Senatul a adoptat modificarea Regulamentului instituţiei şi punerea de acord cu deciziile CCR


Comisia pentru Regulament a Senatului a eliminat joi din proiectul noului Regulament criteriul majorităţii calificate necesare alegerii membrilor BP al forului, însă prevederea a fost menţinută în privinţa revocării din funcţie a preşedintelui Senatului. ''Mari divergenţe nu am avut. Am avut câteva pe alegerea membrilor Biroului Permanent. Constituţional, aceasta trebuie să se facă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi şi ne spune şi practica noastră că aşa este bine'', a spus preşedintele Comisiei, Constantin Dumitru (PDL), care a adăugat că majoritatea modificărilor operate au constat în punerea în acord a Regulamentului cu deciziile CCR.
Majoritatea calificată va mai fi necesară în cazul votului pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului şi pentru legile de modificare a Constituţiei. ''În Constituţie şi în legi este prevăzut ce se votează cu vot calificat. Însă pentru hotărârile noastre nu este nevoie de vot calificat, putem merge pe votul senatorilor prezenţ i. De exemplu, pentru alegerea funcţ iilor de vicepreşedinte, secretar, chestor etc'', a completat Dumitru.
Noul Regulament va prevedea şi o nouă regulă, pusă în practică prin înţelegerea liderilor încă de la începutul actualei sesiuni parlamentare, care prevede că funcţiile din conducerea forului vor fi negociate în fiecare sesiune, însă a rămas nereglementat cazul repartizării în comisiile permanente a membrilor excluşi sau demisionaţi dintr-un grup parlamentar, problemă pe care senatorii UNPR au ridicat-o în mai multe rânduri, atât în plen cât şi în Biroul Permanent.
''Noi am lãmurit o mare parte din aceste probleme prin modificările de azi, urmând ca, cu o mare parte din ele, să rămânem încă în discuţie. Regulamentul spune azi că un grup parlamentar poate exclude un membru şi îl poate scoate automat din orice comisie pe care o are în algoritm, dar nu spune nicăieri cine şi în ce comisie îl pune'', a mai spus democrat-liberalul.
De asemenea, Comisia de Regulament a Senatului a eliminat prevederea potrivit căreia persoanele chemate în faţa comisiilor de anchetă din această Cameră au obligaţia să se prezinte la audieri, pentru punerea Regulamentului în acord cu deciziile CCR.
Majoritatea calificată în Senat înseamnă de 69 de voturi, numărul necesar şi adoptării legilor organice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro