Senatorul USR Sorina Presadă a prezentat la Brăila avantajele votului electronic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Senatorul USR Sorina Presadă a prezentat la Brăila avantajele votului electronic

• aceasta a venit, vineri, în oraşul nostru, alături de Sorin Pavel, expert în sisteme de vot, pentru a participa la o conferinţă de presă organizată de USR Brăila pe tema promovării votului electronic la distanţă • USR-iştii au un proiect legislativ în lucru şi au dorit să explice avantajele implementării unei asemenea măsuri

 

Senatorul USR Florina Presadă a vizitat Brăila, vineri, pentru a prezenta proiectul partidului privind implementarea unui sistem de vot electronic la distanţă în cazul alegerilor viitoare din România. Aceasta a venit însoţită de expertul în sisteme de vot Sorin Pavel, alături de care a explicat avantajele punerii în aplicare a acestui demers, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul USR Brăila, de pe str. Mihai Eminescu, în prezenţa a aproximativ 20 de persoane.

“Când vorbim despre democraţie, alegerile sunt primul lucru la care ne gândim. Şi când e vorba despre alegeri, ne gândim la vot. Votul electronic la distanţă se înscrie într-un proiect mai amplu al Uniunii Salvaţi România de a reforma legislaţia electorală. Numai astăzi, de exemplu, am participat la depunerea a peste 100.000 de semnături la Senat, pentru a susţine iniţiativa cetăţenească «Oameni noi». De ce oameni noi? Pentru că e nevoie de oameni noi în politică, oameni care nu au mai trecut prin alte partide politice. Pentru că partidele politice, sistemul, cele vechi cu care ne-am obişnuit şi-au arătat deja limitele. Este nevoie de oameni noi, care să vină cu alte idei, care să vină cu forţe proaspete în politică. Am văzut deja că este nevoie de această reformă a clasei politice, însă ea poate fi foarte mult uşurată dacă schimbăm actualul cadru legal”, a declarat Presadă, precizând că prin votul electronic la distanţă ar creşte atât implicarea politică, precum şi cea a oamenilor în tot ceea ce înseamnă procesul electoral.

Senatorul USR a punctat că dacă în ultimii ani s-a văzut că prezenţa la vot a scăzut foarte mult, procentul de 40% fiind considerat unul mare, în urma unor sondaje realizate de specialişti, a rezultat faptul că prin introducerea votului electronic la distanţă procentul prezenţei ar putea ajunge chiar la peste 71%.

Presadă a explicat că în spatele ideii realizării unui astfel de proiect legislativ a stat în primul rând faptul că românii din Diaspora au întâmpinat probleme la a avea acces la urne, că o parte dintre cei cu dizabilităţi, deşi pot folosi urna mobilă, nu au siguranţa deplină a votului, la fel cum se întâmplă cu românii care locuiesc în zone izolate sau lucrează pe platforme maritime. Aceasta a mai vorbit şi despre nevoia digitalizării administraţiei din România şi adaptarea la faptul că tot mai mulţi români folosesc deja tehnologii de ultimă generaţie în viaţa de zi cu zi.

 

Ce fel ar arăta votul în România dacă proiectul USR ar fi adoptat

Propunerea USR este un sistem complementar care să vină în primul rând în întâmpinarea nevoilor unor categorii de persoane care au probleme în a-şi exercita dreptul al vot, dar şi un sistem care ar putea fi folosit de toţi românii.

După cum a explicat Sorin Pavel, în lume există mai multe ţări care au implementat un astfel de sistem, printre care: Estonia, Elveţia, Bulgaria (care a adoptat recent o lege în acest sens), Australia, Canada, India şi Noua Zeelandă (unde o astfel de lege a trecut de prima Cameră în Parlament). Potrivit acestuia, modelul ales de USR-işti pentru proiectul lor este cel estonian, care permite votarea electronică în afara secţiilor, pe calculatorul personal, prin intermediul unui card special. Acesta a punctat că au început deja discuţii cu specialişti şi organele competente ale statului privind asigurarea securităţii unui astfel de vot.

Cum ar funcţiona exact votul electronic la distanţă? Răspunsul l-am primit în cadrul unui filmuleţ de prezentare proiectat la conferinţă de USR-işti. Potrivit acestora, paşii ar fi următorii: Te înscrii pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu cel puţin 30 de zile înaintea alegerilor. Primeşti un certificat digital care îţi permite să foloseşti aplicaţia de vot electronic. Descarci aplicaţia pe calculator, tabletă sau telefon. Procesul de vot electronic începe cu şase zile înaintea scrutinului la urne. Te loghezi în aplicaţie cu certificatul digital primit şi pe ecran îţi va apărea buletinul de vot. Bifezi opţiunea de vot, confirmi alegerea şi apoi votul tău anonim şi criptat se transmite către urna electronică AEP. Poţi verifica dacă votul tău a fost înregistrat şi procesat corect, dar şi să îţi schimbi alegerea până în ultima zi. Interesant este că în ziua votului, chiar dacă ai votat electronic, te poţi duce la secţia arondată unde poţi vota pe hârtie, caz în care votul electronic va fi anulat. Şi asta pentru că în cadrul unui asemenea sistem doar ultimul vot contează. Totodată, pentru ca procesul de votare să fie corect, se formează o comisie cu reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare. Fiecare membru al acestei comisii va primi o cheie criptografică. După încheierea întregului proces de vot, toţi membrii comisiei se reunesc şi introduc cheile criptografice pentru a putea verifica rezultatele votului.

USR-iştii au mai subliniat că AEP deja a implementat un sistem de urmărire în timp real a procesului de votare, care deşi nu a fost folosit la referendumul “pentru familie”, la cele mai recente alegeri a funcţionat foarte bine. Mai mult, aceştia au explicat că a existat un precedent pentru votul electronic în anul 2003, când a fost rendumul pentru modificarea Constituţiei, iar soldaţii români aflaţi în teatrele de operaţiune au putut vota folosind calculatoare din cadrul bazelor militare. Acele rezultate au fost adăugate la total şi au fost considerate valide. Sorin Pavel a dorit să mai evidenţieze că mai multe studii Eurostat au demonstrat că 81% dintre gospodăriile din România au acces la internet, iar în mediul rural 74%, ceea ce demonstrează că asta nu poate fi considerată o piedică în implementarea acestui sistem care ar genera o creştere simţitoare a participării românilor la procesul electoral.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro