Din palatul său de cleştar, acolo unde nu există boală, tristeţe sau sărăcie, senatorul PSD Brăila Ion Rotaru a ieşit, zilele trecute, ca să vadă ce mai fac muritorii de rând. Ăia care se târâie în fiecare dis de dimineaţă la muncă pentru a-şi putea plăti la timp dările la stat, astfel încât să fie bani la buget (şi) pentru salariul senatorului Rotaru.
Colegii de la Obiectiv – Vocea Brăilei l-au sunat şi pe Rotaru să îl întrebe cum s-a stabilit pragul de impozitare a pensiilor speciale, care prevede impozitarea cu 30% a sumelor ce depăşesc valoarea de 7.000 de lei şi cu 50% a pensiilor mai mari de 10.000 de lei. La care senatorul Rotaru a cuvântat fix aşa, cităm: “S-a mers pe baremul ăsta de 7.000 lei pentru că a fost considerat un barem care poate să asigure un trai decent”.
Debila declaraţie a senatorului Rotaru cere puţină atenţie din partea noastră, a tuturor. Aşadar, Rotaru ne spune cu cuvintele lui că baremul de 7.000 de lei a fost ales pentru că este unul cu care se poate trăi decent în România. Şi, continuăm noi în logica lui Rotaru, pensiile situate sub pragul de 7.000 de lei ar fi insuficiente pentru a trăi decent în Brăila, în România, în general.
Dom’le, ce să vezi? Sunt perfect de acord cu senatorul Rotaru. Aşa este: cu 7.000 de lei bani în mână (salariu în cazul meu, pensie - în cazul celor care s-au pensionat) cred că aş trăi decent în Brăila. Serios! Nu aş duce grija zilei de mâine, nu aş face calcule ca să văd cam cât îmi va veni întreţinerea la iarnă şi cred că mi-aş vinde aragazul pentru că nu aş mai avea nevoie de el. Cu 7.000 de lei venit lunar mi-aş permite să mănânc numai în oraş sau să cumpăr mâncare gătită de la diversele localuri din Brăila, care fac mâncare pentru acasă.
Ce să mai, chiar aş trăi decent. Cu concedii decente vara la mare şi iarna la munte, de preferat în Austria pentru că, totuşi, nu am pensia atât de mare (peste 12.000 de lei) încât să îmi permit să merg la schi în Poiana Braşov.
Însă, în lumea reală, aia în care senatorul Rotaru coboară doar o dată la 4 ani, când are nevoie de voturile fraierilor, sunt foarte puţini cei care au pensie sau salariu net de 7.000 de lei. Evident, pe cale de consecinţă, asta înseamnă că ceilalţi (marea masă) trăiesc cu sume situate mult sub 7.000 de lei. De fapt, cei care au 1.800 de lei pensie se pot considera privilegiaţi. Deja poţi să îi acuzi că duc viaţă de nabab.
Păi, dacă tot a scăpat porumbelul cu pensia decentă de 7.000 de lei, poate că ar fi cazul ca senatorul Rotaru să facă ceva în acest sens până în decembrie 2020, când vor avea loc alegerile parlamentare. Să aducă pensiile românilor la un nivel decent (desigur, pentru asta ar trebui ca PSD-ul să nu mai fure din orice poziţie), dar fără să dea ţara faliment de atâtea împrumuturi. Iar dacă nu va reuşi, atunci să nu mai aibă curaj să candideze pentru un nou mandat de parlamentar, în decembrie 2020. (Pension ROTARU)