* senatorul Dragoș Popescu (REPER) a depus, recent, o plângere la DNA împotriva ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și a directorului general al ANAR, Sorin Lucaci, pentru abuz în serviciu și încălcarea legislației pe gospodărirea apelor * acuzațiile vizează modul în care podul suspendat peste Dunăre a fost deschis în luna iulie 2023, fără autorizație de gospodărire a apelor, constituind o încălcare a legii și a normelor de siguranță * întrebat în legătură cu acest lucru, europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a afirmat că în opinia sa senatorul REPER face valuri mai mult din interese politice, în special având în vedere faptul că podul de la Brăila încă se află în teste, cu alte cuvinte nu a fost preluat definitiv de statul român pentru a avea nevoie de toate autorizațiile
Podul Brăilei a ajuns din nou în atenția presei centrale după ce, plecând de la acesta, un senator a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și a directorului general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR). Este vorba despre senatorul Dragoș Popescu (REPER – partidul lui Dacian Cioloș), care potrivit presei centrale a transmis un comunicat de presă în care și-a explicat gestul. Acesta acuză că la inaugurarea podului ce a avut loc în luna iulie 2023, s-a comis un abuz în serviciu și a fost încălcată legislația privind gospodărirea apelor. Mai precis, că podul a fost deschis deși nu avea autorizație de gospodărire a apelor, constituind astfel o încălcare a legii și a normelor de siguranță, mai ales că a fost deschis publicului în acest mod.
Potrivit Realitatea.net, senatorul îl acuză pe ministrul Grindeanu de instigare la abuz în serviciu, ”prin exercitarea de presiuni publice și instituționale din postura ierarhic superioară celor direct responsabili de deschiderea și exploatarea legală a podului, în scop electoral”. Acuzațiile se bazează pe articolul 93 alineatul 2 litera b) din Legea 107/1996 care incriminează ca faptă penală exploatarea unei construcții pe ape fără autorizația de gospodărire. Totodată, denunțul îl vizează pe Sorin Lucaci, director general al ANAR, acuzându-l de ”omisiunea sesizării organelor de urmărire penală despre situația ilegală și favorizarea făptuitorilor, prin neîntreprinderea măsurilor pentru oprirea exploatației podului”. Lucaci este acuzat de abuz în serviciu, conform art. 297 alin.1 din Codul Penal, coroborat cu art.13-2 din Legea nr.78/2000.
Aceeași sursă precizează și că în respectivul denunț, Popescu susține că beneficiarul (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR) exploatează în momentul de față podul în mod ilegal, fără a avea autorizație de gospodărire a apei și încălcând astfel legislația în vigoare. Potrivit presei centrale, denunțul include acuzații și împotriva unor funcționari publici din cadrul CNAIR și AN Apele Române, care ar fi contribuit la deschiderea și exploatarea nereglementată a podului.
Popescu a precizat că nu are alt scop decât asigurarea respectării legii și a transparenței în administrarea resurselor publice.
Mihai Tudose, neimpresionat de acuzațiile senatorului
Contactat telefonic și întrebat cum comentează situația privind denunțul senatorului Dragoș Popescu, europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a afirmat că acuzațiile nu prea stau în picioare deoarece podul nu a fost preluat definitiv, ci momentan se află în teste, astfel că nu s-a scurs timpul pentru obținerea autorizațiilor. Acesta a mai adăugat că este convins că toți cei implicați în proiect cunosc legislația și că o respectă.
”Comentariul este foarte simplu: autorizațiile sunt în sarcina beneficiarului, «clar». Probabil. Nu știu. Cert este că Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, când preia podul, trebuie să îl preia cu toate autorizațiile și așa mai departe. Dar acum nu este podul preluat și nu poate fi vorba despre așa ceva. După opinia mea. Este vorba despre o deschidere parțială pe timpul zilei. Practic, podul este în teste. Am citit și opinii din astea: «domnule, pune în pericol siguranța traficului și a cetățenilor». NU! Este vorba în special la Ape de partea aceasta de poluare, de mediu. Dacă peștișorul suferă. Dacă rățușca se dă cumva cu capul de stâlp. Chestii de genul ăsta. Evident că trebuie dată acea autorizație, dacă așa prevede legea, dar lucrările nu s-au terminat. Și a fost deschis parțial pentru circulație. Practic, e în teste. Nu a fost o predare – preluare definitivă, să aibă nevoie de toate autorizațiile. Eu sunt convins sau sper că toți cei care sunt îndriduiți să respecte aceste legi au ținut cont de lucrul acesta”, a declarat Tudose.
Întrebat dacă suspectează că în spatele acestor acuzații s-ar afla un atac pe linie politică, europarlamentarul s-a arătat mai mult decât convins că așa stau lucrurile.
”Evident! Pe principiul, «nu avem ce face, hai să ne agățăm de ceva». Acum, noi nu putem, de fapt nimeni nu poate să răspundă cu aceeași monedă. Pe principiul «stai că nici voi când ați realizat ceva nu știu ce nu ați făcut». Fiindcă ei nu au făcut nimic. E foarte simplu. Din punctul meu de vedere ei sunt la adăpost de orice. Fiindcă efectiv nu au făcut nimic!”, a conchis Tudose.