Mergi la conţinutul principal

Senatorul Ion Rotaru explică de ce este necesară plafonarea preţurilor la energie

* preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a emis un comunicat de presă, pe tema creşterii preţurilor la energie * acesta a subliniat că soluţia prezentată, recent, de PSD privind plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate este una acceptată de legislaţia europeană şi ar permite suficient timp pentru ca Guvernul să adopte alte măsuri care să ajute România să depăşească acest moment dificil

 

 

 

 

Preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a emis recent un comunicat de presă pe tema necesităţii plafonării preţurilor la energie. Acesta a afirmat că soluţia identificată de social-democraţi ar oferi un cadru prielnic Guvernului pentru a investi în acest sector şi pentru a depăşi problemele apărute, fără a perturba prea mult timp piaţa energetică.

Urmare a crizei economice cauzate de pandemie, majorarea preţurilor la energie a afectat întreaga Europă. În ultimul an, efectele s-au simţit din plin şi în România, prin creşterea galopantă a preţurilor la utilităţi, bunuri şi servicii. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele naturale cu peste 20%, iar combustibilii cu 14%, preţul lemnelor de foc dublându-se sau chiar triplându-se. Efectele asupra populaţiei au fost devastatoare, peste 1 milion de familii nu-şi mai permit plata facturilor la energie electrică şi gaze. Pentru mulţi români nivelul de trai a scăzut dramatic. Soluţia plafonării preţurilor identificată de PSD este permisă de legislaţia europeană, deşi Guvernul spune altfel, dovadă stând faptul că, de curând Spania a anunţat că ia măsuri pentru reducerea facturilor prin plafonarea preţului la gaze naturale, măsuri similare fiind anunţate în Grecia dar şi în Franţa care-şi propune alocarea unei sume de 100-150 euro lunar pentru consumatorii vulnerabili. În acest context, PSD a elaborat un proiect de lege care să impună Guvernului un mecanism de plafonare a preţurilor la energie, care se activează automat, pe o perioadă limitată de timp, atunci când se înregistrează creşteri exagerate, aşa cum se întâmplă în prezent. Nu este vorba doar de consumatorii casnici, fiind afectat în mod deosebit şi mediul de afaceri, întreprinzătorii mici şi mijlocii cât şi marii producători de bunuri şi servicii, a precizat Rotaru.

Senatorul a atras atenţia totodată că preţurile au crescut atât de mult încât pun probleme chiar şi în privinţa funcţionării spitalelor. Social-democratul este de părere că tocmai de aceea este nevoie de o măsură general aplicabilă, care să vizeze toţi consumatorii, cum ar fi plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni şi subvenţionarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populaţiei.

 

PSD-iştii au prezentat şi alte soluţii

În acelaşi comunicat, Rotaru subliniază că economiştii au explicat faptul că dublarea facturilor la utilităţi ar însemna un cost suplimentar de peste 5.000 de lei pe an pentru fiecare gospodărie, ceea ce înseamnă că angajaţii cu salariu minim vor folosi salariul pe 4 luni doar pentru a-şi achita facturile la utilităţi, iar cei cu salariu mediu vor plăti un salariu şi jumătate pentru asta. De asemenea, că în ceea ce-i priveşte pe pensionari, la o pensie medie de 1.604 lei, va fi nevoie de pensia pe 3 luni pentru achitarea facturilor.

Dar aproape 3 milioane de pensionari iau mai puţin de 1.600 lei pe lună, iar 1,5 milioane pensionari au mai puţin de 1.000 de lei pe lună, adică aceştia îşi vor da banii de pe 4 - 6 luni doar pe plata facturilor. Alte soluţii propuse de PSD pentru limitarea creşterii preţurilor pe termen lung sunt: creşterea capacităţii de producţie internă, limitarea marjei de profit la preţurile de vânzare de la producătorii de energie Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic. Din păcate Guvernul a ratat primul termen pentru depunerea proiectelor, care au fost trimise la Bruxelles abia pe 14 septembrie, având o valoare de numai 693 milioane de euro, adică mai puţin de 7% din totalul de 10 miliarde”, a mai punctat senatorul.

Ion Rotaru nu a ratat momentul pentru a lansa şi o serie de critici la adresa Guvernului PNL, plecând de la ”războiul politic” pe care liberalii îl au cu tabăra USR-PLUS.

După ce a aruncat ţara în criză şi sărăcie şi a refuzat să ia măsurile necesare pentru soluţionarea problemelor, acum Guvernul este obligat să aplice măsurile propuse de PSD, aceleaşi pe care le respingea în urmă cu câteva luni, fiind forţat să recunoască faptul că altă cale de rezolvare nu există. PSD consideră că românii nu pot fi abandonaţi şi lăsaţi să se descurce fiecare cum poate în faţa dezastrului economic şi a facturilor uriaşe care deja au început să apară. Un partid responsabil trebuie să aibă ca prioritate găsirea şi aplicarea soluţiilor pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri şi nu circul politic şi lupta pentru putere care se desfăşoară acum între PNL - USR PLUS partide aflate la guvernare”, a conchis Rotaru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro