Senatorii jurişti au întocmit, ieri, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova. Raportul a primit cinci voturi „pentru", două voturi „împotrivă" şi trei abţineri. Din cei 11 membri ai Comisiei, doar senatorul UDMR Pataki Csaba a absentat, iar senatorul PSD Ovidiu Donţu a fost înlocuit de Mihai Neacşu, precizează agerpres.ro.
Se consideră nevinovat
Raportul Comisiei este consultativ, el urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercurea viitoare. Tot ieri, Dan Şova şi-a studiat dosarul de şapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, ulterior fiind audiat de către senatorii jurişti. Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, susţine că senatorul PSD Dan Şova a declarat, în timpul audierii sale în Comisia juridică a Camerei Superioare, că „se consideră nevinovat".
„Dl. Şova a spus câteva chestiuni în apărarea lui. Va fi un extras din poziţia pe care a avut-o şi în raportul pe care îl vom depune la plen. (...) Dl. Şova a avut un punct de vedere pe care toţi colegii l-au ascultat, iar el va fi consemnat în raport. Dl. Şova a spus că se consideră nevinovat. Noi însă aici nu suntem judecători. Nu stabilim vinovăţii sau nevinovăţii", a precizat Boboc, marţi, după audierea senatorului Dan Şova. Acesta a adăugat că senatorii jurişti vor înainta plenului un aviz favorabil şi un proiect de Hotărâre pentru încuviinţarea cererii Justiţiei în cazul Şova.
Subterfugii şi şmecherii
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a ţinut să precizeze că, în opinia sa, există riscul ca la şedinţa plenului Senatului de miercurea viitoare să fie o problemă de cvorum.
„Noi am luat această decizie, dar nu ajunge ca parlamentarii PNL să fie prezenţi la plen pentru a avea cvorum. (...) Mai mult ca sigur miercurea viitoare va fi greu să întrunim un plen pentru a da un vot, ceea ce înseamnă că încă două săptămâni prelungim această situaţie, iar prin prelungirea acestei situaţii nu facem decât să întărim acea imagine nefericită care există asupra parlamentarilor. Eu ca politician tânăr m-am săturat să fiu băgat în aceeaşi oală cu unii oameni care de 25 de ani s-au obişnuit să apeleze la tot felul de subterfugii şi şmecherii", a mai spus Boboc.
Ce spune DNA
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.