Mergi la conţinutul principal

Semnele despre sănătate care se citesc pe unghii

Este necesar să fim atenţi de fiecare dată când observăm că unghiile noastre nu sunt netede, fără striaţii sau curburi, fără pete şi de culoare roz.

Unghiile şi organele lor corespunzătoare

Încă din vechime, medicina tradiţională chineză s-a ocupat cu descifrarea anumitor semne sau modificări ale unghiilor; se ştia încă de atunci că fiecare deget al mâinii sau piciorului are un corespondent în rândul organelor sau glandelor interne, astfel: unghia mare este în legătură cu creierul, arătătorul cu plămânul şi intestinul gros, degetul mijlociu ne oferă indicii despre intestinul subţire, inelarul vorbeşte despre plămân, iar degetul mic este indicatorul inimii şi al organelor genitale feminine.

Pete albe pe unghii

Dacă în organismul uman nu sunt suficiente minerale (cu precădere zinc) şi proteine, pot apărea pe unghii nişte pete de culoare albă. şi stresul poate fi o cauză a apariţiei acestor pete sau tensiunea crescută din subconştient. Aceste efecte se combat cu ajutorul unor suplimente care conţin zinc, magneziu, vitamine din grupa B şi printr-o alimentaţie bazată pe legume cu frunze verzi şi cereale integrale.

Exfolierea unghiilor

Unghiile exfoliate rezultă în urma expunerii la alternanţa repetată umed - uscat, la substanţe chimice de curăţare, în urma unor traumatisme minore sau din cauza vârstei înaintate. Acest neajuns se tratează cu creme emoliente sau suplimente de biotină, zinc sau fier.
Dacă unghia se dezlipeşte de patul unghial, putem avea de-a face cu o infecţie sau o micoză sau poate să fie vorba despre consecinţa unor boli mai grave ca anemia, deficienţele vitaminice, diabetul, psoriazisul sau afecţiunile tiroidiene.

Unghiile striate, fragile sau îngroşate

Striaţiile longitudinale, dacă nu sunt cauzate de bolile enumerate mai sus, pot să aibă drept cauză şi traumatismele, unele boli dermatologice sau vârsta înaintată.
Îngroşarea unghiei, rezultată în urma creşterii tesutului de sub unghie din cauza micozei, lichenului plan, eczemei, psoriazisului, se poate rezolva prin metode fizice (pilire) sau chimice (creme cu uree).
Psoriazisul şi afecţiunile tiroidei generează unghii fragile, friabile. În artrita reumatoidă şi în bolile de plămâni avem de-a face cu unghii bombate, respectiv curbate în jos.

Petele şi modificările de culoare ale unghiilor

Cel mai periculos semn, care poate să apară pe unghie şi care trebuie să ne îngrijoreze dacă nu rezultă în urma unui traumatism sau ca urmare a unui tratament mai agresiv, poate fi o pată închisă la culoare (maro, violet sau negru). Petele de culori închise sau liniile longitudinale maronii pot să indice, în cel mai rău caz, apariţia unui melanom, echivalentul cancerului de piele. Diagnosticul se poate pune cu ajutorul dermatoscopiei.
Opacizarea şi albirea unghiei se produce din cauza unor boli hepatice. Afecţiunile renale produc două zone colorate diferit pe unghie, una albă şi una roz. În bolile cardiovasculare şi în diabet, unghia are o culoare mai închisă spre vârful acesteia şi semicercuri pe suprafaţa ei. Polipii, sinuzitele şi afecţiunile sistemului limfatic colorează unghiile în galben, infecţiile bacteriene sau emfizemul în verde, iar cele fungice le colorează în albastru închis. (www.tonica.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro