* președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis un comunicat de presă pentru a prezenta pe scurt proiectul de buget creionat de Coaliția de Guvernare, ce a fost adoptat de Parlament * potrivit acestuia bugetul pe anul 2023 are în plan mai mulți bani pentru Sănătate, Educație și în mod deosebit pentru investiții * bineînțeles, acesta a dorit să laude în primul rând propunerile venite din partea PSD
Parlamentul României a adoptat, miercuri, Legea Bugetului de Stat pe 2023. Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis un comunicat de presă pentru a face anumite precizări legate de felul în care s-a stabilit ca banii să fie folosiți în anul următor și contribuția pe care a avut-o partidul din care face parte la creionarea bugetului.
Potrivit lui Rotaru, acesta a fost fundamentat pe o creștere economică, preconizându-se ca România să ajungă la un PIB istoric: 1552,1 miliarde lei (300 miliarde de euro). Parlamentarul a dorit să sublinieze că în 2023 vor fi alocate cele mai mari resurse pentru investiții din ultimii ani. Mai precis, 7,2% din PIB, respectiv 112 miliarde lei.
”De asemenea, se alocă bani pentru implementarea măsurilor privind creșterea nivelului de trai. Bugetul conceput de PSD este menit să protejeze nivelul de trai al categoriilor vulnerabile. Veniturile a peste 12 milioane de români vor crește. Este vorba de majorări de pensii, salarii, alocații, burse și ajutoare pentru alimente și facturi. Pachetul de măsuri de protecție socială «Sprijin pentru România» se ridică la o valoare de 16 miliarde lei. Este un buget care susține măsurile de combatere a prețurilor exagerate. Inflația se va reduce în principal datorită schemei de plafonare/reglementare a prețurilor la energie și gaze, implementată de PSD. Este un buget de reindustrializare a României, astfel facilitățile pentru persoanele și companiile care produc și crează locuri de muncă se ridică la 8% din PIB, de 4 ori mai mult față de ceea ce s-a dat în guvernele Cîțu și Orban. Bugetul sprijină finanțele publice românești după dezastrele din guvernările de dreapta”, a declarat Rotaru.
Sursa citată a mai afirmat că în 2023 deficitul bugetar (ESA) se va reduce la 4,4% din PIB față de 7,1% cât a fost la momentul venirii la putere a Coaliției de Guvernare, în timp ce datoria guvernamentală va scădea la 47,3% din PIB față de 48,9%. De asemenea, Rotaru a mai adăugat că acest buget este construit pe politici și programe în care se spune oamenilor exact unde ajung banii plătiți pentru taxe și impozite.
”Este vorba de 233 de programe din care 221 sunt finanțate din bugetul de stat, 6 sunt finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 6 prin bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Sănătatea și Educația vor primi mai mulți bani față de anul 2022. La Educație se alocă 3,2% din PIB, cu 6 miliarde lei mai mult decât în 2022, iar la Sănătate se alocă cu 5,106 miliarde lei mai mult comparativ cu 2022. Bugetul pentru 2023, elaborat de PSD, va contribui la stabilizarea macroeconomică prin sprijinirea nivelului de trai, în special pentru categoriile vulnerabile, prin combaterea inflației și a creșterii prețurilor, prin facilitarea investițiilor și asigurarea locului de muncă pentru milioane de români”, a conchis parlamentarul.