Semnal de alarmă de la patronul unei firme cu angajaţi afectaţi de COVID | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Semnal de alarmă de la patronul unei firme cu angajaţi afectaţi de COVID

 administratorul firmei UBERUM SRL Brăila, Dorel Marian Bîtcă, ne-a comunicat că 5 angajaţi au fost infectaţi cu coronavirus şi a decis să efectueze analizele angajaţilor care au avut contact cu cei infectaţi şi i-a trimis pe toţi acasă • ancheta epidemiologică în rândul angajaţilor s-a lăsat aşteptată • reclamantul a ţinut să tragă un semnal de alarmă la nivel înalt şi a spus că, din discuţiile cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, a înţeles că reprezentanţii instituţiei sunt puşi practic în imposibilitatea de a efectua anchetele la timp: nu au personal suficient şi o perioadă a lipsit medicul epidemiolog • “statul român dă nişte legi, pentru care nu are pârghii pentru a le duce la bun sfârşit. DSP nu are nicio vină! Vreau să trag un semnal de alarmă!”, a declarat dl. Bîtcă, care a precizat că aceasta este opinia sa personală

 

Experienţa Covid a unui patron de firmă! Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila este pusă în imposibilitatea de a efectua la timp anchetele epidemiologice la firmele unde se depistează angajaţi infectaţi cu virusul Covid. Semnalul de alarmă a fost tras de administratorul firmei SC “UBERUM” SRL Brăila, cu profil arhivare documente, Dorel Marian Bîtcă, care ne-a comunicat că 5 angajaţi ai unităţii au fost infectaţi cu coronavirus, însă a efectuat singur ancheta, orientativ epidemiologică. A înţeles însă, din discuţiile purtate cu directorul DSP, Gabriel Ciochină, că insituţia nu are vreo vină în aceste cazuri, pentru anchetele care se efectuează cu întârziere. Practic, DSP nu face faţă volumului de muncă, în contextul multiplelor cazuri Covid, deoarece are prea puţini angajaţi. Astfel că administratorul  SC “UBERUM” SRL Brăila a decis să ne transmită o sesizare, în speranţa că organele abilitate de la nivel central se vor sesiza şi vor lua măsuri, tocmai ca DSP-urile să poată lucra eficient. “La data de 23 iulie, am avut angajaţi confirmaţi cu Covid, joi confirmaţi, vineri, 24 iulie, am întrerupt activitatea firmei, am trimis angajaţii acasă. Am tot început să sun la DSP, am trimis adrese, după ce am trimis 5 adrese, am primit un telefon de la DSP şi s-a clarificat situaţia, în sensul că se va dispune retroactiv suspendarea activităţii firmei, începând cu data de 27.07.2020, când am făcut prima informare la DSP Brăila. Eu am descoperit că sunt angajaţi care au noul virus şi am descoperit pentru că i-am trimis eu să se testeze, eu le-am recomandat să se izoleze, să facă toate cele necesare, pentru a-şi proteja familiile. Totuşi unii şi-au îmbolnăvit şi familiile, am un caz cu un angajat care şi-a îmbolnăvit toată familia, sunt 4 persoane în spital, soţ, soţie şi doi copii.  Asta în condiţiile în care legea spune foarte clar că o anchetă epidemiologică se finalizează în termen de 24 de ore de la depistarea cazului”, a precizat Bîtcă.

Acesta a ţinut să ne explice faptul că a avut o discuţie corectă cu directorul DSP, Gabriel Ciochină, care i-a comunicat faptul că sunt multe cazuri şi că instituţia nu a avut epidemiolog până de curând. După cum a mai spus dl. Bîtcă, şeful DSP i-a explicat că, indiferent de orele de muncă care sunt alocate acestei situaţii de către cei care lucrează în cadrul instituţiei, lucrurile tot se desfăşoară cu întârziere.

Concluzia  administratorului  SC “UBERUM” SRL Brăila, despre care spune că îi aparţine, este următoarea: “Statul român dă nişte legi, pentru care tot statul nu are pârghii pentru a le duce la bun sfârşit, să ducă la respectarea lor! Din cauza unor anchete epidemiologice neefectuate la timp se pot întâmpla două fenomene: în cazul unor persoane fizice propagarea virusului în continuare, în cazul unei societăţi ca a mea, îţi suspenzi activitatea, nu ai un raport epidemiologic şi o propunere de suspendare din partea lor, a autorităţilor, nu poţi beneficia de şomaj tehnic. Şi eu vă spun clar: toată săptămâna am stat în incertitudine, norocul meu ca administrator este că am fost sănătos, eu şi familia mea, dar stai aşa undeva într-o zonă gri şi nu ştii ce să faci, doar ceea ce îţi spune bunul simţ şi mintea. Acum vă spun sincer că nu ştiu dacă toată lumea ar fi procedat ca mine, eu le-am spus să meargă acasă, să fim cu toţii sănătoşi, o să vedem noi cum o scoatem la capăt cu banii şi cu altele”, ne-a declarat Dorel Marian Bîtcă.

 

“Eu nu vreau să arunc cu noroi în oamenii de la DSP, care nu au nicio vină!”

 

Administratorul SC “UBERUM” SRL ne-a explicat că s-au confirmat 5 cazuri de infectări cu Covid, însă este posibil să mai fie încă doi bolnavi, pentru că una dintre doamnele suspecte are soţul infectat, acesta fiind internat în spital. În plus, mai este o doamnă care are unele simptome, însă nu ştie dacă are virusul, aceasta sunând la medicul de familie, care i-a spus să se izoleze 14 zile. “Eu am 41 de angajaţi pe o firmă, şi alte 10 persoane pe o altă firmă, care împart aceleaşi spaţii, parte din cele 10 persoane sunt la ambele societăţi pe care le administrez. Dar practic am acum 36 plus 5, deci 41 de oameni, care nu lucrează. Mai am şi nişte angajaţi care lucrează la Braşov, dar cu care nu sunt încă probleme. Avem activitatea suspendată, asteptăm documentul. Săptămâna trecută am tot trimis adrese la DSP şi am fost contactat. Bine, anchetele epidemiologice la angajaţii mei, parte din ei, s-au efectuat, la cei care s-au confirmat, însă ancheta epidemiologică la firmă nu prea. Am discutat cu dl. Ciochină, mi-a explicat situaţia, mi-a stat la dispoziţie. Eu nu vreau să arunc cu noroi în nişte oameni care nu au nicio vină pentru faptul că statul român dă o lege dar nu asigură şi potenţialul uman necesar să îndeplinească atribuţiile. Eu vreau să fac situaţia cunoscută nu pentru DSP Brăila, ci pentru factorii de decizie în aceste situaţii, care poate văd şi ei, citesc în ziarul din Brăila, poate se sesizează şi se iau măsuri. Ce declar eu acum vreau să fie un sprijin pentru DSP Brăila, nu o palmă pentru ei, că îmi dau seama şi eu de situaţia lor. Până acum un an DSP era un fel de «Cenuşăreasă», nimeni nu s-a gândit totuşi că DSP are un rol foarte important în sănătatea publică. Este nevoie de această instituţie. Acest articol vreau să fie în sprijinul DSP Brăila, pentru că dacă tragem un semnal de alarmă, probabil că unii factori de decizie în astfel de situaţii pot lua măsuri, ei vor sesiza şi ei mai departe şi vor fi sprijiniţi pentru a putea rezolva toate situaţiile”, a mai spus administratorul firmei menţionate.

Acesta a mai precizat că aşteaptă să vadă cât durează izolarea, mai ales că mai sunt o serie de persoane pe care le va trimite la testare, pentru a se stabili cu exactitate situaţia infectărilor. Totuşi, administratorul societăţii crede că a trecut peste momentele critice, din punctul său de vedere fiind clar vorba despre 5 confirmaţi, plus 2 persoane suspecte. Potrivit adminsitratorului firmei, după atâtea zile ar fi mai apărut simptome şi alte persoane şi ar fi ştiut. “Sperăm să nu mai apară ceva. Focarul ăsta a apărut la un birou de relaţii publice, practic persoanele din acea aripă au ţinut să fie testate, nu am reuşit să testez toate persoanele, dar o voi face, oricum două nici nu au mai ieşit din casă. Am făcut dezinfecţia la firmă, cu o firmă specializată, am reuşit să trecem de acest hop, dar este dificil. În lege spune clar dacă o persoană este confirmată, autorităţile au obligaţie fie să oprească activitatea, oamenii să stea în anumite spaţii izolate, cu toate condiţiile. Eu am angajati care din spital au mers acasă, dar alţii pleacă, mai merg la o bere, se mai întâlnesc cu alte persoane şi aşa se transmite virusul. Riscul este mare!”, a încheiat administratorul firmei afectate atât de COVID cât şi de incapacitatea statului de a organiza lucrurile aşa cum ar trebui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro