Mergi la conţinutul principal

Semănăturile de primăvară încă nu s-au terminat în județul Brăila

* vestea bună e că la toate culturile s-a ajuns pe ultima sută de metri, cu excepția culturii de orez, care s-a semănat doar pe 11 ha, din 1.800 ha planificate * ploile de zilele trecute au mai redus deficitul de apă din sol

 

O vorbă din bătrâni spune că de Înălțare ultima sămânță trebuia să fie pusă deja în brazdă. În ziua de azi, situația nu mai poate fi așa, din “n” cauze: schimbările climatice dramatice; criza economică manifestată sub diverse forme (inclusiv prin lipsa de îngrășăminte); prețurile astronomice la energie, gaze și imputuri; influențele nefaste ale războiului din Ucraina etc.

Vestea bună e că, potrivit informațiilor primite de la Direcția Agricolă Brăila, în județul nostru campania de primăvară, chiar dacă nu e deja finalizată, a ajuns pe ultima sută de metri. Astfel, potrivit lui Traian Cișmaș, directorul instituției, “stăm bine cu lucrările agricole de sezon, la semănat situația fiind următoarea: porumb – 128.930 ha, față de 129.464 ha planificate; floarea soarelui: realizat 85.150 ha din 85.274 ha; soia: 17.450 ha, față de 17.300 ha; mazăre boabe: 2180 ha din 2200 ha, iar la orzoaică de primăvară s-au semănat 1835 ha, față de 1300 ha planificate.  Însă, o situație dramatică și fără precedent avem la orez, unde s-au semănat numai 11 ha (!) din 1800 ha (!)”, ne spunea cu  necaz directorul Cișmaș. Care a ținut să adauge că cele 11 ha sunt în câmpul experimental de la Polizești, al Stațiunii de Cercetări. Și când te gândești că acum 5-6 ani se semănau cu orez peste 5000 de hectare, iar înainte de 1990, județul Brăila avea amenajată pentru orez o suprafață de 17.000 hectare.

Sursa citată ne-a mai declarat că acolo unde s-a irigat, producțiile se anunță bune și foarte bune, campania de recoltare urmând să fie declanșată peste două săptămâni, la grâu, orz și rapiță.

 

 

Situația precipitațiilor și a irigatului

Brăila este și în acest an în top, cu cea mai mare suprafață la irigat din țară, iar după cum ne-a declarat ing. Mihaela Bordei, directorul ANIF Brăila, “la zi și cumulat pe luna mai s-au irigat 63.400 hectare, iar solicitările fermierilor sunt permanent o prioritate pentru noi. Privind precipitațiile din ultima perioadă, au fost cantități diferite, fermierii din anumite zone fiind mai norocoși decât alții, pe terenurile cărora a plouat mai puțin. În rețeaua monitorizată de ANIF, cantitățile de apă căzute au fost următoarele: Terasa Brăila Nord: Cazasu, 24 l/mp; Măxineni, 13 l/mp; Movila Miresii, 15 l/mp; Valea Cânepii, 12 l/mp. Terasa Brăila Sud: Viziru, 11 l/mp; Spiru Haret, 9 l/mp; Ianca, 17 l/mp; Vișani, 15 l/mp; Dudești, 17 l/mp. În IMB: Filipoiu, 25 l/mp; Gemenele, 12 l/mp; Maicanu, 21 l/mp; Titcov, 24 l/mp; Bălaia, 20 l/mp ; Salcia, 16 l/mp”.

Deocamdată nu ar fi motive de îngrijorare pentru fermieri, dar ei sunt în continuare sub teama de a nu fi grindină și vijelii care să le pună recoltele în pericol; fără a uita de grija valorificării producției și necesitatea sprijinului, facilităților etc care să vină la timp și consistent din partea Guvernului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro