Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seiful CJ Braila, spart de o pustoaica de 13 ani

A furat 23.000 de lei (230 de milioane lei vechi), din seiful Consiliului Judetean Braila. Este isprava unei fete de numai 13 ani, care a furat cheile seifului din poseta bunicii sale, care este casiera la Consiliu, a intrat nestingherita in institutia pazita de politisti comunitari si a luat banii din seif. Dupa ce a dat lovitura, tinara a plecat la Rimnicu-Sarat, cu un unchi, care i-a fost complice la furt si alti doi tineri, cei patru cheltuind in doua zile aproape toti banii. Ei au fost prinsi si vor raspunde penal pentru fapta lor, mai putin copila care, avind sub 14 ani, nu poate fi trasa la raspundere.
Cristina Elena C. se afla in ingrijirea bunicii sale de ani de zile, dupa ce mama sa a plecat in strainatate, la munca, si nu s-a mai intors. Vineri seara, dupa ce bunica sa, Mariana C., s-a intors acasa de la serviciu, fata i-a luat cheile din poseta. Odata problema principala rezolvata, ea s-a dus la Consiliul Judetean, unde a intrat fara probleme, dupa ce i-a spus paznicului ca a fost trimisa de mama sa, ca sa ia niste documente. Cum mai fusese in trecut la bunica in birou si stia exact locul, a deschis seiful, a luat mai multe teancuri de bancnote, le-a ascuns intre copertile unui dosar si a iesit linistita din institutie. Ea s-a intilnit apoi cu unchiul sau, a plecat la discoteca, la Gradistea, de unde au revenit impreuna cu alti doi prieteni, s-au cazat in acea noapte la un hotel, dupa care dimineata au plecat la Rimnicu-Sarat. Cind a fost gasita la Rimnicu-Sarat, fata mai avea asupra ei doar 20 de milioane de lei vechi.

"Salariata noastra deja am suspendat-o, adica, mai exact, a fost rugata sa-si ia concediu"

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, s-a declarat uimit de o asemenea situatie. El crede ca mai trebuie lucrat mult la paza Palatului Administrativ, in conditiile in care pina si un copil de 13 ani a reusit sa insele vigilenta paznicilor si sa intre ca-n brinza, desi nu mai era personal in cladire, iar birourile erau inchise: "In conditiile in care aceasta cladire este pazita, cum a intrat fata aia nu stiu, erau gratii si erau chei si sus si jos, iar nu stiu cum a intrat, cheile de la casierie au un regim special, ele trebuie tinute separat, dar s-au sustras din casierie bani proveninti din incasarile de la Ordonanta 19 si de la diverse taxe. Am anuntat politia, au venit, au gasit amprente. Salariata noastra deja am suspendat-o, adica, mai exact, a fost rugata sa-si ia concediu, azi am semnat o delegatie pentru o colega de la contabilitate sa tina casieria pe o perioada de o luna de zile, intre timp o sa aducem pe altcineva, pentru ca este inadmisibila o astfel de situatie. Mi s-a spus ca “domnule, dar stiti ca este casiera de 15 ani!”. Eu stiu ca e casiera de 15 ani, dar e ca si la soferi, nu poti sa gresesti decit o singura data. Dinsa ieri s-a angajat ca va pune banii rapid inapoi, ca face un imprumut sau vinde ceva din casa, dar, oricum ar fi, va dati seama ca eu nu mai pot avea incredere in ea. Daca gasea vreun miliard, doua, in casierie? Mai mult decit atit, am decis ca, peste noapte, sa nu mai fie lasati banii in seif. Ori ii ducem intr-un seif, in banci, si a doua zi ii depunem la Trezorerie, ori vedem, facem un acord cu Trezoreria, daca le permite regulamentul, sa le ducem dupa ora 16.00 banii". Stancu a mai explicat ca nu are abilitatea sa ia masuri impotriva politistului comunitar care a permis tinerei sa intre in cladire, la o ora la care nu mai era nimeni inauntru, dar considera ca politia va lua toate masurile necesare, pentru pedepsirea tuturor celor vinovati: "Sigur ca politia, in ancheta pe care o face, va lua in calcul si acest aspect: cum i s-a permis sa intre, la acea ora, in Palatul Administrativ? Putea sa fure si stampila Prefecturii, a Primariei, orice. Eu nu pot sa spun ca noi nu sintem deloc vinovati. Dar am luat masurile de siguranta, am avut gratii, am avut lacate peste tot, si acum o sa punem si sistem de alarma, ce sa facem? Este inadmisibil si aduce o pata asupra imaginii CJ ce s-a intimplat. Cea mai vinovata este doamna casiera, care trebuia sa stie ca are un copil cu apucaturi rele".

"Desi Palatul Administrativ este pazit, fata a intrat bine-mersi, a deschis seiful, a luat banutul si a plecat la fel de linistita"

Casiera careia i s-au sustras cheile, Mariana C., isi facea ieri dimineata formele legale, inainte de a intra in concediu. Ea ne-a declarat ca a fost o mare surpriza sa vada de ce este capabila fata pe care a crescut-o si a ingrijit-o ani de zile: "Nu m-am asteptat sa faca asa ceva, ca o cresc de cind era mica. Nu am reusit inca sa vorbesc cu ea despre ce s-a intimplat. Nu mi-a mai facut niciodata necazuri de genul asta. Nu stiu cum voi reusi sa pun banii inapoi. O sa incerc sa fac un imprumut si o sa acopar pierderea, cit mai repede posibil".
Comisarul Costel Arbunea, seful Politiei municipale Braila, ne-a dat citeva date privind modul in care s-au derulat evenimentele: "Luni, in cursul diminetii, am fost sesizati de conducerea CJ ca de vineri dupa-amiaza, dupa inchiderea programului, pina luni dimineata a disparut din casieria CJ suma de aproximativ 230 de milioane lei vechi. Din primele investigatii s-a stabilit ca nepoata casierei, care se afla in ingrijirea acestei doamne, i-a subtilizat cheile de la domiciliu, dupa care a venit in aceasta institutie si, desi Palatul Administrativ este pazit, fata a intrat bine-mersi, a deschis seiful, a luat banutul si a plecat la fel de linistita. Ea a fost asteptata de un barbat, Valentin P., care ii este complice, cu el s-a plimbat cu taxiul, s-a dus la Gradistea, i-a luat pe inca doi tineri de acolo, a venit la Braila, s-au cazat la hotel, au facut cumparaturi si au cheltuit cea mai mare parte din bani. Noi am dat-o imediat in consemn la toate echipajele, si aseara, la Rimnicu-Sarat, o patrula de politie a verificat un taxi, unde a gasit doua fete. Vazind ca una este minora, au zis sa verifice, sa nu fie fugita de acasa sau ceva de genul asta si azi-noapte, la ora 3.00, am trimis masina si am adus-o la Braila. Ceilalti trei barbati au fost gasiti si urmeaza sa extindem cercetarile, in vederea recuperarii sumei de bani sustrase si a tragerii la raspundere a complicilor acesteia, pentru ca, deocamdata, nu s-au recuperat decit 20 de milioane de lei. Faptuitoarea are virsta de 13 ani si nu raspunde penal, asa ca este de asteptat sa fie internata intr-un centru pentru minori". In ceea ce o priveste pe bunica pacalita de adolescenta, aceasta este si ea cercetata, pentru neglijenta in serviciu.
Arbunea ne-a mai declarat ca este surprinzator ce usor poate intra in cladirea Palatului Administrativ un intrus, desi acolo este asigurata paza specializata.

"Cind o fetita de 13 ani vine si zice ca merge la mama ei, viata a demonstrat ca exista o slabiciune"

In ceea ce o priveste, adolescenta Cristina Elena C. a recunoscut cu nonsalanta la politie ca nu este pentru prima oara cind a luat bani din seiful CJ si ca, in urma cu mai multe luni, ea a mai "imprumutat" 500 de mii de lei vechi de acolo, dar dupa doua zile, i-a pus inapoi, de teama sa nu se observe ca au disparut. Aceasta a explicat ca ideea nu a fost a ei, ci a unchiului, Valentin P., in virsta de 19 ani, care ar fi facut si el un duplicat dupa cheile de la seiful CJ, dupa ce tinara a intrat acolo, si a luat banii. Cum mai fusese in biroul bunicii sale, si cunostea locul, ea s-a "miscat" acolo ca acasa. Adolescenta spune ca a intrat o singura data, cind a luat doar 20 de milioane, in teancuri de 500.000 de lei, pe care i-a ascuns intre copertile unui dosar gol. De la Palatul Administrativ, Cristina Elena sustine ca s-a dus intr-un parculet, unde avea intilnire cu unchiul sau, iar acesta i-a cerut cheia, sa faca o copie, a lasat-o intr-o sala de jocuri mecanice, si apoi a disparut, pentru o ora. Fata spune ca atunci ar fi posibil sa fi fost luati si restul banilor, dar nu este sigura. Potrivit fetei, cele circa 200 de milioane de lei au fost cheltuite pe taxi, pe hotel, precum si pe unele cumparaturi de ocazie, pe unde au umblat, prin Rimnicu-Sarat.
Directorul adjunct al Politiei Comunitare, Dumitru Hahui, ne-a declarat ieri ca, de fapt, fata a intrat de doua ori in Palatul Administrativ, in cursul zilei de simbata. Acesta sustine ca, in principiu, Consiliul Judetean nu este obiectiv de al carei paza sa se ocupe institutia sa, dar admite ca politistul comunitar care era de serviciu, daca va fi gasit vinovat ca i-a permis fetei sa intre, va plati pentru aceasta greseala: "In primul rind, seiful Consiliului Judetean nu este obiectivul nostru de paza. In al doilea rind, intrarea s-a facut pe la poarta pazita de politistul comunitar pentru ca inca nu s-a facut o separare clara a institutiilor gazduite in Palatul Administrativ. Fata a intrat de doua ori, in cursul zilei de simbata, cind cu Boboteaza. Noi am declansat o ancheta interna, chiar daca nu este obiectivul nostru. Consiliul Judetean are paza asigurata de alte institutii, nu de noi. Cert este ca daca se va dovedi ca adolescenta respectiva a patruns prin sistemul nostru, se vor lua cele mai aspre masuri. Acum, de ce sa nu recunoastem, cind o fetita de 13 ani vine si zice ca merge la mama ei, viata a demonstrat ca exista o slabiciune, slabiciune care il va costa pe politistul comunitar respectiv".
Conducerea Consiliului Judetean a schimbat deja yala la biroul unde se afla casieria si, pentru orice eventualitate, nu va mai permite pastrarea banilor peste noapte, in seif.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii