Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seful politiei joaca la loto cu Titi Sgircitu

O "Dacia Logan", la 6/49

Nr. 1 al Politiei brailene si seful Serviciului Investigatii Criminale - parteneri de jocuri de noroc si prieteni cu Sgircitu, un afacerist anchetat pentru zeci de inselaciuni si alte doua nume sonore din lumea interlopa.
"Nu datorez nimanui nimic, nimeni nu-mi poate reprosa nimic si nu ma are "agatat" cu nimic, asa ca vreau sa-mi fac meseria, pentru ca Politia sa intre intr-o stare de normalitate. Cei incompetenti nu au ce cauta in functii de conducere. In Politie incepe "curatenia de primavara"", asa a declarat subcomisarul Catalin Chivu, in aprilie, anul trecut, cind a cistigat concursul de sef al IPJ.
In decembrie, subcomisarul Chivu a cistigat din nou: un autoturism "Dacia Logan", la 6/49 si a declarat cotidianului nostru, apoi televiziunilor nationale, ca a cumparat biletul cistigator impreuna cu patru colegi, carora nu le-a dat numele. La scurt timp, insa, in oras a inceput sa circule zvonul ca partenerii de joc ai sefului Politiei ar face parte din lumea interlopa, si nu din IPJ. In lipsa unor probe, informatiile au fost considerate initial simple fabulatii lansate de persoane ce incercau sa arunce cu noroi in seful Politiei si sa-l "lucreze" pe ofiterul care la inscaunare a declarat sus si tare razboi mafiei locale.
Zilele trecute, insa, reporterii de la "Obiectiv" au intrat in posesia unei copii a unui bilet loto, pe spatele caruia se semnasera toti cei ce contribuisera cu bani, semn ca cei cinci joaca la loterie. Surprinzator: printre jucatori se afla si Sgircitu, individ cercetat de Politie intr-un dosar voluminos si prafuit. Pentru cumpararea biletului, scms. Chivu si Sgircitu au contribuit cu sume egale, alaturi de doi interlopi din garda veche, carora deocamdata nu le vom dezvalui numele, precum si comisarul Sorin Leitoiu, seful de la Judiciar - cel mai fierbinte compartiment al Politiei, deoarece are menirea de a stapini fenomenul infractional si actele violente comise de gruparile de tip mafiot.
Pentru a fi siguri ca nici unul dintre ei nu va fugi cu eventualii bani cistigati la Loto, cei cinci tovarasi de pariuri au hotarit sa se iscaleasca pe verso, astfel incit semnatura sefului Politiei si cea a comisarului Leitoiu au ajuns linga cea a lui Sgircitu. Contactat de reporterii nostri, pentru a explica cum de este posibil ca seful IPJ sa faca afaceri cu o persoana anchetata de institutia pe care o conduce, scms. Chivu nu a confirmat, dar nici nu a negat, ci a spus pe un ton taios: "Am vazut ceva referitor la acest lucru la rubrica "Scormonitoru'" si, daca nu ar fi fost vorba despre un pamflet, as fi procedat altfel. Viata mea privata nu intereseaza pe nimeni! Altceva? Care parte n-o intelegeti?! Daca aveti de discutat despre o problema, va ascult, dar daca acesta este subiectul discutiei, repet: viata mea privata nu va intereseaza!"
Spre deosebire de seful sau, comisarul Leitoiu a negat categoric faptul ca a cumparat un bilet la loto impreuna cu Titi Sgircitu: "Viata mea personala e viata mea personala. Nu am legatura cu Sgircitu, nu l-am cercetat si nu am discutat niciodata. Astea sint inventii, dar poti sa scrii ce vrei."
Reamintim ca pe 12 decembrie, anul trecut, subcomisarul Chivu ne-a declarat ca a cumparat cu patru colegi din inspectorat un bilet la 6/49, bilet cu care "politistii" au ratat la mustata marele premiu de peste doua milioane de euro si au cistigat un autoturism "Logan". "Am participat 5 persoane, cu cite un milion de lei si am jucat o schema cu 16 numere. Printre acestea am trecut si numerele 14, 25, 29, 41 si 46, care s-au dovedit cistigatoare. Daca treceam si 13, luam marele premiu, de peste doua milioane de euro, dar n-a fost sa fie. Am trecut 13, dar un coleg superstitios a insistat sa nu il bifam. M-am lasat pagubas si n-am mai insistat sa-l punem. Numele colegilor nu le pot dezvalui", ne-a marturisit la acea data scms. Chivu. De asemenea, seful IPJ ne-a precizat atunci ca, intrucit toti cinci au masini personale, ofiterii au hotarit sa vinda autoturismul si sa-si incaseze fiecare partea de 60 milioane lei. Masina a stat o perioada parcata in fata magazinului unuia dintre cistigatori, apoi a fost cumparata de Sgircitu.
Contactat, ieri, de reporterii nostri, Titi Sgircitu a inceput sa rida complice cind a auzit care este subiectul discutiei: "Ma, n-auzi, ma termin-o, ma! Nu stiu, nu cunosc, nu ma bag! Hai, lasa-mi ceva timp si te sun eu!" Dupa un sfert de ora, Sgircitu l-a contactat telefonic pe redactor si i-a declarat, pe un ton sobru: "Acum m-am mai dezmeticit si eu, ca doar ce ma trezisem din somn. Eu nu am jucat la loto nici cu Chivu, nici cu Leitoiu. Nu am semnat nimic si nu stiu despre ce e vorba!"

Comisarul Leitoiu - cercetat pentru abuz in serviciu

Despre Sgircitu, cel cu care seful IPJ a impartit banii cistigati la loto, Politia ne-a comunicat, in adresa nr. 3472 din 3 noiembrie 2005: "Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati a inaintat IPJ Braila dosarul privind activitatea infractionala a fratilor S. (Sgircitu - n.r.) Titi si Ionel, solicitindu-se efectuarea de cercetari, sub aspectul savirsirii infractiunii de inselaciune. In acest stadiu al cercetarilor, cazul nu poate fi mediatizat."
Cel de-al doilea politist norocos, cms. Leitoiu, este anchetat, potrivit conducerii IPJ, pentru abuz in serviciu, pentru ca ar fi scotocit in baza de date si la Evidenta Populatiei, sa afle adresa la care domiciliaza un jurnalist de la "Obiectiv". Reamintim ca pe 21 iunie 2005, la 10 zile dupa asasinatul petrecut in Radu Negru - comis de Razvan Contu, poreclit "Folea", din gruparea Buricea, caruia i-a cazut victima Marius Ilie, zis "Canaru'", finul gruparii "Catali" din Varsatura -, un executant al fratilor Buricea a fost haituit de prietenii celui ucis. La scurt timp dupa altercatie, la blocul fratilor Buricea si-a facut aparitia un echipaj de Politie condus de cms. Leitoiu, iar ofiterul i-a lasat pe subordonati sa astepte in masina de interventie si s-a apropiat de membrii gruparii Buricea, pentru a discuta cu acestia. In timp ce cms. Leitoiu discuta cu interlopii, si-a facut aparitia reporterul de la "Obiectiv", iar cei 10-15 insi din banda Buricea, in frunte cu liderii, au sarit ca arsi. "Ce, ba, ziaristule, te-ai dat cu dusmanii? Lasa, ca vezi tu! Avem grija si de tine!" Politistii au tacut milc si i-au lasat sa se desfasoare. Amenintarile au trecut pe linga urechile oamenilor in uniforme si abia dupa ce interlopii s-au infierbintat, cu o atitudine impaciuitoare, cms. Leitoiu le-a zis "baietilor de cartier" pusi pe fapte mari: "Haideti, mai, terminati-o! Gata cu scandalul!" Dupa care politistii au demarat in tromba cu autospeciala BR-99-PIR, lasindu-l pe ziarist sa se descurce cu cei care-l amenintasera.
Dupa ce jurnalistul a scris despre respectivul eveniment, cms. Leitoiu si Ghita Buricea l-au dat in judecata pe jurnalist, pentru insulta si calomnie si, surprinzator, plingerile lor au fost inregistrate cu numere consecutive: comisarul cu nr. 7633/2005, iar Buricea cu plingerea nr. 7634/2005. Interesant, plingerile depuse de cei doi erau aproape identice si ambele contineau adresa redactorului. Comisarul Leitoiu a recunoscut ca s-a folosit de functia sa, pentru a obtine informatiile despre domiciliul ziaristului, din baza de date a Politiei si de la Evidenta Populatiei: "De unde am avut eu adresa? Asta-i culmea! Ce mare inginerie sa iau adresa? M-am dus si m-am uitat la Evidenta Populatiei, ca nu-i un secret. Eu nici nu stiu unde locuieste ziaristul, dar, in calitate de politist, am luat adresa din baza de date. Pentru mie e simplu."
Cu toate acestea, in adresa IPJ nr. 8477 emisa la data de 4 august 2005, scms. Chivu ne-a precizat: "Comisarul Leitoiu Sorin a declarat in scris conducerii unitatii noastre ca datele de identificare (respectiv adresa) le-a obtinut din plingerea numitului Buricea Ghita, in momentul in care a fost anuntat de acesta ca-l va propune ca martor in plingerea pe care o va depune la Judecatoria Braila. (...) Pentru toate aspectele semnalate privind pe comisarul Leitoiu, conducerea IPJ s-a sesizat din oficiu cu privire la savirsirea infractiunii de abuz in serviciu, iar la data de 25 iulie 2005 lucrarea a fost inaintata Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati."
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii