Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seful Garzii Financiare ne cere 300 de milioane

Zilele trecute, seful Garzii Financiare Braila, Marcel Constantin, a depus plingere penala impotriva unui jurnalist de la cotidianul "Obiectiv", solicitindu-ne daune morale in valoare de 300 de milioane de lei vechi, sustinind ca ar fi fost calomniat prin articolul "Sume lipsa in declaratia de avere a sefului Garzii Financiare", publicat la 24 februarie a.c. Constantin sustine in actiunea respectiva cum ca, in mod eronat, jurnalistul ar fi scris ca el nu si-a evidentiat in declaratia de avere data in 2005 o prima incasata de la Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor. Constantin sustine ca si-ar fi "cuplat" prima respectiva cu veniturile obtinute din activitati agricole. Fata de faptul ca din cultura cerealelor a scos o suma record, Constantin nici macar nu mai aminteste ce a scris in declaratia de avere, anume ca a obtinut 230 de milioane de lei "din cultivarea si valorificarea cerealelor" si spune ca a folosit si pamintul unui frate si a cultivat, de fapt, soia. Or, soia nu face parte din familia cerealelor. Si faptul ca pe numele sau exista un dosar de cercetare penala pentru braconaj a fost combatut de Constantin cu o rezolutie de scoatere de sub urmarire penala data de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, fara a aminti vreo clipa ca la momentul scrierii articolului, cauza era declinata, spre cercetare, Biroului Teritorial Braila al DIICOT Galati. Socant: Constantin a recunoscut in actiunea judecatoreasca faptul ca sotia sa este contabil angajat la Comcereal SA, desi este si pensionara, contrar afirmatiei sale din declaratia de avere, potrivit careia doar ar fi asigurat asistenta financiar - contabila.

Prima, soia, fratele si cerealele

Marcel Constantin sustine ca ar fi nereal faptul ca nu si-a trecut toate veniturile in declaratia de avere din 2005, recte prima de 15 milioane incasata de la Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor: "Pe linga bunurile detinute in proprietate si declarate la categoria venituri realizate de subsemnatul, in afara celor derivind din salariu, din indrumator lucrari licente, subsemnatul am declarat cumulate, totalul sumei obtinute de 230.000.000 lei la rubrica "venituri din activitati agricole", care reprezinta defalcat 214,7 milioane lei contravaloarea cantitatii de 29 t soia, conform actelor pe care le depun si 15 milioane de lei, prima incasata in calitate de vicepresedinte al AJVPS Braila. Astfel, suma pretins nedeclarata de 15 milioane de lei este cuprinsa in totalul sumei de 230.000.000 lei si am cumulat-o cu veniturile obtinute din activitati agricole deoarece in declaratia de avere nu sint rubrici care sa acopere toate categoriile de activitati in functie de specificul acestora si am apreciat ca este mai potrivit a o inscrie la punctul 6.1 deoarece AJVPS exploateaza fonduri care sint sub incidenta Ministerului Agriculturii Padurii si Apelor si, ca atare, venitul era obtinut din aceasta ramura", scrie Constantin in plingerea sa. Curios este ca in declaratia sa de avere, Constantin a scris cu mina sa, la punctul 6.1, ca a obtinut, la capitolul "venituri din activitati agricole", din "CULTIVARE SI VALORIFICARE CEREALE", suma de 230.000.000 lei, or, soia nu este cereala, ci planta oleaginoasa, si nici prima de la AJVPS nu putea sa intre la acest capitol, tocmai fiindca Marcel Constantin a precizat singur din ce a scos banii respectivi. Altfel, faptul ca seful Garzii a scos o suma record din "cultivare si valorificare cereale" este descris, in actiunea judecatoreasca, astfel: "Referitor la sustinerea ca subsemnatul am "declarat" ca as fi obtinut suma de 230.000.000 lei din exploatarea a 7,2 teren agricol (...), arat ca diferenta (adica fara prima bruta, de 15 milioane, nu neta de 10 milioane - n.r.) de 214,7 milioane am obtinut-o atit din exploatarea terenului detinut in proprietate de subsemnatul pe raza comunei Rimnicelu (6,25 plus 1 ha) dar si din exploatarea terenului detinut in proprietate de fratele subsemnatului, Constantin Florica (6,25 ha) pe baza intelegerii verbale cu acesta, fiind suficienta simpla intelegere verbala pentru o asociere verbala. In consecinta, (...) cultivind soia (care, repetam, nu este in categoria cerealelor - n.r.) si obtinind o productie de 2,320 kg./ha, care a fost predata la SC "Rigasi Trans" SRL Braila, incasind suma de 214.748.000 lei, cf. borderou de achizitii". Graitoare in acest sens este chiar ultima pagina din declaratia de avere a lui Marcel Constantin. (Vezi facsimil).

Sotia, cind pensionara, cind angajata

Potrivit aceleiasi ultime pagini din declaratia de avere a lui Marcel Constantin, in 2004, Maria Constantin, sotia sefului Garzii Financiare, a obtinut din pensie suma de 70.000.000 lei, iar din "asistenta financiar- contabila", suma de 42.872.000 lei. In actiunea depusa la instanta, acelasi Marcel Constantin vine si spune: "Sotia nu presteaza asistenta financiar- contabila la mai multe firme, ci aceasta este angajata ca si contabil la SC Comcereal SA Braila in baza contractului individual de munca nr. 263309/16.04.2003".
In articolul reclamat de seful Garzii se mai arata ca, pina la 23 februarie, pe numele lui Constantin exista un dosar de cercetare penala pentru braconaj, la DIICOT Galati. Iata ce zice, insa, acum, Marcel Constantin despre acest fapt, desi i-am solicitat un punct de vedere si la data redactarii acelui articol: "Prin rezolutia Parchetului de pe linga Tribunalul Braila nr. 47/P/ 15.01. 2006 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala (deci a fost si urmarire penala - n.r.) pentru infractiunea de braconaj, faptei lipsindu-i unul din elementele constitutive ale infractiunii (...) deci elementele generatoare de suspiciune fata de vinovatia subsemnatului au fost inlaturate la 15 ianuarie 2006". Intr-adevar, potrivit rezolutiei nr. 47/P/2006, datata, insa, 25 ianuarie, si nu 15 ianuarie - aflata, prin urmare, in perioada de contestare la data scrierii articolului - Parchetul de pe linga Tribunalul Braila ii scotea de sub urmarire penala pe Marcel Constantin si Nicolae Neacsu, un alt vinator care a participat la vinatoarea fara autorizatie. Ceea ce Constantin a omis sa spuna este faptul ca, in acelasi timp, si DIICOT Galati a demarat o cercetare impotriva sefului Garzii Financiare, sub aspectul savirsirii infractiunilor de braconaj, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, abuz in serviciu, fals in inscrisuri, fals in declaratii si uz de fals. Potrivit unei adrese formulate la 23 februarie, in preziua aparitiei articolului nostru, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Galati, a dispus declinarea si trimiterea cauzei la organul competent, respectiv Biroul Teritorial Braila, "care urmeaza sa efectueze cercetari fata de Constantin Marcel pentru savirsirea infractiunilor prevazute de art. 35 (braconajul - n.r.) al. 1 lit. a si al. 2 lit. b si c din Legea 103/1996 republicata, art. 279 Cod Penal, art. 248 Cod Penal, art. 292 Cod Penal, art. 290 Cod Penal si art. 291 Cod Penal". Potrivit datelor noastre de pina acum, cercetarea nu s-a incheiat in acest caz.

In Comisia de Disciplina a ANAF

Ultimele articole scrise de jurnalistii nostri despre Marcel Constantin au fost trimise si la Garda Financiara centrala si la esalonul superior ANAF. Si articolul reclamat de Constantin in plingerea penala a ajuns, de asemenea, la ANAF. Constantin s-a plins instantei ca, din cauza noastra, a fost chemat la Comisariatul Central al Garzii Financiare Bucuresti, "acest lucru facindu-l, conform ordinului de deplasare, pe cheltuiala proprie". Ieri, Dorin Tiganas, purtatorul de cuvint al ANAF, ne-a informat ca acest caz, al lui Marcel Constantin, "a intrat in Comisia de Disciplina a ANAF si inca nu s-a solutionat. Dl. Marcel Constantin a fost chemat, intr-adevar, si intrebat, insa, pina la aceasta data, Comisia de Disciplina nu s-a pronuntat". Reamintim ca de la data sesizarii noastre au trecut mai mult de 30 de zile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii