Astfel, la un an dupa respingerea legii de catre Senat si primirea avizului negativ din partea Guvernului, dupa ce primele doua forme ale acestui act normativ au fost respinse, in cele din urma s-a reusit adoptarea unui text care sa inlocuiasca o lege veche de 18 ani, fara aplicabilitate in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Una din cele mai importante reglementari prevede ca nici un presedinte al camerelor teritoriale de comert nu va mai fi salariat, acestia fiind obligati, practic, sa traiasca din afacerile proprii.
Totodata, noul act normativ da reprezentativitate camerelor teritoriale la nivel national. El rezolva si o problema mai veche: da drept de vot deliberatoriu doar sefilor camerelor judetene, restul membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei avind doar drept de vot consultativ (pe modelul Consiliului Superior al Magistraturii, in care 16 membri au vot deliberatoriu si trei consultativ).
Intrebat cum comenteaza prevederile noii legi, in conditiile in care este salariat al institutiei, directorul executiv al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila, Ioan Chiriacescu, ne-a declarat ca, precum multi dintre omologii sai din tara, "asteptam sa vedem ce se va intimpla in continuare, in conditiile in care legea a fost atacata la Curtea Constitutionala, de catre Partidul Democrat, pe motiv de neconstitutionalitate".