Mergi la conţinutul principal

Sefa inspectorilor s-a facut de ris

In sedinta Consiliului Prefectural din 29 august, inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a prezentat un raport privind activitatea desfasurata de Inspectoratul Scolar in anul 2006 - 2007. Culmea, unele dintre datele prezentate nu au nici o legatura cu realitatea din teren.
De exemplu, in raport se specifica faptul ca prin HG 300 si 454 s-au alocat fonduri unitatilor de invatamint pentru reabilitare, consolidare, utilitati, dar aceste fonduri nu au fost solicitate pina la data prezentarii raportului, iar lucrarile nu se vor finaliza pina pe 15 septembrie. Unitatile nominalizate de inspectorul general Lilliana Tudoran sint in comunele: Ciresu, Surdila Gaiseanca, Stancuta, Mircea Voda, Sutesti, Dudesti, Salcia Tudor, Movila Miresii, Marasu, Gradistea, Romanu, Traian, Galbenu, Racovita, Surdila Greci, Bertestii de Jos, Rosiori, in Ianca - pentru Scoala Perisoru si Grup Scolar "N. Oncescu", Maxineni, Insuratei. Au fost nominalizate si alte scoli din Braila, care nu vor fi gata la 15 septembrie din lipsa de interes a autoritatilor locale si directorilor pentru folosirea banilor: Liceul Pedagogic, Scola "M.Kogalniceanu" , "V. Alecsandri" si "Spiru Haret".
Realitatea este ca aceste scoli sint pregatite de inceperea anului scolar si ca au toate documentele gata pentru demararea reabilitarilor. Nici vorba de dezinteres sau management defectuos.

Scoala "Mihail Kogalniceanu" va avea pentru prima data autorizatie sanitara

La scoala "M. Kogalniceanu", de pilda, s-au facut investitii serioase. Corpul de cladire in care vor invata de la 15 septembrie copiii este foarte aproape de finalizare. Pina acum s-au montat usi noi, ferestre termopan, parchet, s-au reabilitat grupurile sanitare si s-au construit trei grupuri sanitare noi la etaj, astfel ca din toamna scoala nu numai ca va fi pregatita, dar pentru prima data va avea si autorizatie sanitara. La corpul de cladire in care vor invata copiii mai este de montat lambriul, care, spune directorul Dorin Chiru, se va realiza in doua, trei zile si trebuie sa mai soseasca mobilierul nou, deja comandat de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar. "Noi am mai primit de la minister patru miliarde pentru asfaltarea curtii si schimbarea gardului, si alte trei miliarde de lei pentru celelalte corpuri de cladire. Aceste lucrari vor fi gata pina in decembrie si nu vor influenta procesul didactic. Anul trecut au invatat copiii in celelalte corpuri de cladire ca sa il putem repara pe cel principal. Acum, pina pe 10 sepetembrie, acest corp va fi gata, urmind ca in timp sa le terminam si pe celelalte. Scoala va fi pregatita pentru noul an scolar", a spus directorul Dorin Chiru.
Si la Liceul Pedagogic totul era igienizat, varuit, vopsit, scoala era aproape pregatita pentru noul an scolar. La etaj deja se ajunsese la spalatul pe jos si la acel moment mai erau doua saptamini si jumatate pina la inceperea anului scolar. "Noi vom intra intr-un proiect de reabilitare a campusurilor scolare. Se va reabilita scoala, cantina, internatul, insa lucrarile vor incepe in primavara si pina atunci am pregatit scoala. Saptamina viitoare facem curatenia generala. Toata igienizarea a fost facuta cu oamenii nostri pentru ca nu am vrut sa mai cheltuim niste bani aiurea, cind intram in reabilitare la primavara. Nu stiu de ce am fost dati drept exemplu negativ. Noi situatia privind baza materiala, stadiul curateniei am trimis-o pe 3 august, dar de atunci nu am stat degeaba. Sintem constienti ca trebuie sa fim pregatiti pe 15 septembrie", a spus directorul Constantin Gherghinoiu.

Alte exemple la fel de "negative"

In reabilitare va intra din octombrie si Scoala "Spiru Haret", alt exemplu chipurile negativ dat de ISJ. Adevarul este ca scoala poate sa primeasca elevii de la 15 septembrie, igienizare s-a facut, tot cu forte proprii, iar proiectul de reabilitare este intr-un stadiu foarte avansat, lucrarile putind sa inceapa chiar in luna octombrie. "Un an de zile ne-am chinuit sa obtinem toate autorizatiile necesare ca sa fie totul in regula. De la Directia pentru Cultura am asteptat aproape o luna hirtia oficiala cum ca am obtinut autorizatia. Acum trebuie sa lansam proiectul in licitatie pentru selectarea constructorului. Avem probleme pentru ca este cladire de patrimoniu, firma constructoare trebuie sa fie autorizata de Ministerul Culturii si sint foarte putine in tara, nici una din Braila. Realizarea proiectului a durat un an, iar reabilitarea va putea dura si trei ani. Daca vor fi conditii se va putea termina si mai repede. Banii sa-i avem. Deocamdata avem bani doar cit sa incepem lucrarile in octombrie, citeva sute de milioane", a spus directorul Sandu Manolescu. In reabilitare va intra si Scoala "C. S. Aldea", care are cladire tot de patrimoniu si va intimpina aceleasi probleme ca la Scoala "Spiru Haret". Aici proiectantul nu a fost tot atit de rapid si documentatia este putin in urma celei de la "Spiru Haret", insa aceasta scoala nu se regaseste intre exemplele negative privind imposibilitatea absorbtiei fondurilor pina la 15 septembrie. De fapt, la ambele scoli, nici nu se pune problema cheltuirii fondurilor in totalitate pina la 15 septembrie, pentru ca reabilitarea dureaza mult mai mult.
O alta scoala aflata pe "lista neagra" este "Vasile Alecsandri". Aici, directorul adjunct Dumitra Milasan a spus ca igienizarea si pregatirea scolii pentru noul an este realizata in proportie de 90%. Pentru aceste lucrari s-au folosit fonduri de la Primarie. Scoala are si autorizatie sanitara pina in octombrie, autorizatie care va fi prelungita pentru ca scoala indeplineste toate conditiile impuse de Directia Sanitara.
Din mediul rural am ales sa mergem la scoala din Romanu, care, conform celor scrise in raportul ISJ nu ar fi pregatita pina la 15 septembrie si nici nu ar absorbi fondurile alocate. Surpriza a fost mare cind am ajuns, ieri, acolo pentru ca scoala avea si perdelele la ferestre, totul stralucind de curatenie. "Ne-am cumparat lemnele pentru iarna inca din primavara si cred ca ne vor ajunge. Daca va fi cazul vom mai cumpara pentru ca bani avem de la Primarie. Igienizarea, reparatiile curente, totul s-a facut, am pus si perdelele la ferestre. Acum am trecut la spatiul verde, mai tundem arbustii, ingrijim iarba. La gradinita am refacut peretii la exterior si centura cu bani de la Primarie. Probleme am avut cu banii de la Guvern pentru scoala de la Oancea. Nu ne-a ajutat nimeni cu documentatia si a mers mai greu, dar acum ne-am lamurit si pina in decembrie vom cheltui banii. Lucrarile care vor fi facute nu afecteaza procesul instructiv-educativ", a explicat directorul Marcela Alexandru. Practic, banii de la Guvern sint destinati scolii din Oancea unde se va construi un grup sanitar interior si se va monta o centrala pe lemne pentru incalzire. Toate acestea se vor monta intr-o clasa in care nu invata copii, iar restul lucrarilor, in clase, pentru instalatia de incalzire, se vor putea face dupa ce copiii pleaca acasa, pentru ca au ore pina la 12.00, a mai spus directorul scolii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro