După ce şi-a dat avizul de legalitate pe actele care au dus la retrocedările controversate din Piaţa Concordia, Iorga Stoian, secretarul municipiului Brăila şi-a făcut bagajele şi se pregăteşte de o pensie liniştită în sânul familiei. Informaţia a fost făcută publică, ieri, de către primarul Aurel Simionescu, care sugerează că problema pensionărilor din instituţie va afecta activitatea din administraţia publică locală.
Astfel, ultimele măsuri ale Guvernului referitoare la Legea unică a pensiilor par a pune pe jar administraţia locală. Conform declaraţiilor primarului, există deja la această oră un număr de 6 sau 7 funcţionari publici care au făcut demersurile necesare pentru a ieşi la pensie, până când nu va intra în vigoare eliminarea pensionării anticipate. Printre aceştia se numără şi managerul importantului proiect Griviţa, Traian Casandra. "Oamenii sunt speriaţi de ce se va întâmpla dacă va fi Legea unică a pensiilor, că nu se vor mai putea pensiona, au 60-61de ani şi atunci vreau să vă spun că am în momentul de faţă 6 sau 7 oameni care au făcut toate formele ca să iasă la pensie, dintre care trei sunt şefi de servicii, plus un secretar, plus doi dintre inspectori (...) De exemplu, domnul Casandra, care şi-a făcut toate demersurile să iasă la pensie, este managerul de proiect pentru Griviţa. Când am început lucrul ăsta, nu se gândea la data aia că va ieşi la pensie. Acum s-a hotărât. Va trebui să avem un alt manager de proiect, pentru că e un proiect destul de dificil", a explicat primarul, precizând printre altele că "în condiţiile în care de angajat nu putem angaja, toată această chestiune ne duce într-o situaţie în care lucrurile, şi din punct de vedere al gestiunii din administraţie, vor deveni din ce în ce mai dificile". Celelalte persoane intrate în "cursa" pentru pensionare sunt: Maria Cojocaru, Larisa Căpriţă, secretarul municipiului - Iorga Stoian, unul dintre "starurile" juridice implicate în dosarul "Concordia", plus încă trei inspectori.
De asemenea, edilul-şef a explicat că odată cu aplicarea în Primărie a reducerii cu 25% a salariilor, fondul de salarii, conform unui calcul efectuat de contabilii instituţiei, se va diminua cu 159.258 lei. "Estimarea mea de data asta, fără să fie contabilizată, dacă se va aplica reducerea cu 25% pentru tot sistemul bugetar, atunci impozitul pe venit colectat de către noi va scădea undeva cu 2,5 spre 3%. Dacă socotim cu cât se va diminua acesta, ajungem undeva la 200.000 lei. Deci, până la urmă, pierderea reală rămâne undeva, numai din salarii, spre 50-60.000 lei, ca şi sursă la buget. Dar dacă discutăm despre celelalte cheltuieli induse de aceste măsuri, care înseamnă şomaj, ajutoare sociale mai multe, solicitări mai multe din zona sprijinului financiar, lucrurile, din punct de vedere strict administrativ şi bugetar, nu cred că vor avea un plus", a mai adăugat Simionescu.