La începutul convorbirilor, Rasmussen i-a prezentat preşedintelui delegaţia sa, din care fac parte purtătorul de cuvânt Oana Lungescu, asistentul secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente Sorin Ducaru şi Mirela Maghiar, director adjunct de cabinet. "Vedeţi puternica mea delegaţie română", i-a spus Rasmussen lui Băsescu, la care a acesta a replicat, râzând: "Semn că suntem din ce în ce mai integraţi în NATO".
Preşedintele i-a spus lui Rasmussen că vizită acestuia la Bucureşti are un puternic caracter simbolic, la 10 ani de la intrarea României în NATO. "Pe de altă parte, nu suntem foarte fericiţi cu ce s-a întâmplat în regiune. Vă urmărim declaraţiile. Apreciem poziţiile aliaţilor, canadienii au trimis aici avioane de luptă, americanii au trimis la fel. În Marea Neagră, SUA şi Franţa au trimis nave. E un semnal că nu suntem singuri aici", a spus Băsescu.
Rasmussen a mulţumit pentru oportunitatea de a se întâlni cu preşedintele României. Oficialul NATO a spus că România şi-a demonstrat ataşamentul faţă de NATO în cei 10 ani de când este membră.
"Suntem foarte recunoscători pentru contribuţia dumneavoastră semnificativă la operaţiunile NATO, cu precădere la cele din Afganistan. România este unul dintre cei mai mari contribuitori la proiectul nostru din Afganistan. România este, de asemenea, un participant activ la o serie de proiecte multilaterlae ale NATO", a spus, la rândul său, Rasmussen, precizând: "Suntem recunoscători că găzduiţi unul dintre sistemele antirachetă".
"Aş vrea să exprim aprecierea puternică pentru angajamentul politic legat de creşterea graduală a alocărilor bugetare pentru apărare. Este necesară, nu în ultimul rând dacă luăm în considerare noua situaţie dramatică de securitate din Europa după acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina. România dă un bun exemplu, de urmat de către aliaţi", a spus oficialul NATO.
La rândul său, preşedintele Băsescu a spus că este de acord cu necesitatea creşterii graduale a alocărilor bugetare pentru apărare.