"Voi face tot ce pot pentru a crea un consens", a declarat Scheffer, intrebat daca Ucraina are sanse sa obtina in decembrie acest statut, prin acordarea Planului de Actiune pentru Aderare (MAP).
"Dar eu nu vind aparate de cafea, nu pot sa garantez nimic", a adaugat el.
Statele NATO si-au luat angajamentul in aprilie, la summitul de la Bucuresti, sa admita Ucraina si Georgia, foste republici sovietice, dar nu au reusit sa se puna de acord privind accesul lor imediat la MAP.
Situatia Ucrainei si a Georgiei va fi revizuita in decembrie cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Externe din cadrul NATO.
Aceasta aminare a fost interpretata in presa ca o victorie cel putin temporara a Rusiei, care se opune extinderii NATO catre frontierele sale.
Intrebat cu privire la posibile presiuni ale Rusiei pina in decembrie impotriva unei aderari a Ucrainei la MAP, de Hoop Scheffer a raspuns: "Foarte sincer, nu cred". "Daca exista presiuni, nu cred ca vor avea efect", a adaugat el.
Intre 200 si 300 de membri ai fortelor de ordine au fost postati in apropierea locului in care acesta a sustinut conferinta de presa, pentru a tine la distanta zeci de manifestanti ostili NATO care scandau "NATO, afara!".
Manifestantii au afisat pancarte pe care scria "Ucraina este un teritoriu fara NATO" si "America este departe, Rusia este aproape".
Mai mult de jumatate din populatia ucraineana, in special din partea rusofona a tarii, se opune aderarii la NATO, conform ultimelor sondaje.