"Nu înţeleg cum s-a ajuns la această condamnare. Nu mă simt vinovat de absolut nimic. Nu mi-am însuşit nimic, nu am acordat bani ilegal, nu înţeleg care este vina mea. Dacă trebuie să fac închisoare cinci ani pentru ca România să demonstreze că luptă împotriva corupţiei, mă sacrific", a spus el.
Cutean afirmă că a ajuns în instanţă după ce a fost reclamat de actualul preşedinte al Asociaţiei "23 decembrie Metrou", George Costin, care la acea vreme era subsecretar de stat şi care a fost eliberat din funcţie de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, pentru că "se ocupa numai de reclamaţii pe la instituţii".
Emilian Cutean susţine că problemele sale au început după ce a iniţiat Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 (Legea 341/2004), care prevede preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Potrivit secretarului de stat, din cele aproximativ 27.000 de persoane care aveau certificate de revoluţionar în 2004, doar 12.000 au trecut de comisiile de verificare şi au obţinut prelungirea certificatelor. "Dacă nu porneam lupta împotriva impostorilor, eu nu aveam acum nicio problemă", a spus el.
Premierul a semnat decizia de eliberare din funcţia de secretar de stat
Premierul Emil Boc a declarat luni că a semnat deja decizia de eliberare din funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor a lui Emilian Cutean, în urma deciziei instanţei de a-l condamna la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie.
Cea de-a doua persoană trimisă de DNA în judecată în dosar, Mihaela Daniela Sbârcea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Cutean trebuie să restituie 133.840 de lei cheltuieli judiciare făcute de procurori cu acest dosar. Decizia de luni nu este definitivă.
Emilian Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.
Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotărâri de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", organizaţie înfiinţată şi condusă de el. "Club 22" a primit banii în cadrul programului "15 ani de la Revoluţia Română", un program comemorativ aprobat de HG 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se făceau plăţile pentru "Club 22" după data de 20 decembrie 2004, când acesta părăsise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004, restul fiind livrat în două tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.
Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociaţia "Club 22" sunt necuvenite şi considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. De asemenea, rechizitoriul îl acuză pe Cutean că nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte nouă miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.