* Secretarul american de stat Antony Blinken a anunțat miercuri că este timpul ca țările NATO să se retragă din Afganistan și că SUA vor lucra cu aliații lor pentru o retragere coordonată din această țară, transmit Reuters, AFP și dpa, preluate de Agerpres
„Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Și acum, este timpul să ne aducem forțele acasă. Președintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliații noștri cu secretarul general (al NATO), asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună și ieșim împreună”, a afirmat Blinken într-o declarație televizată de la sediul NATO.
Miniștrii apărării și afacerilor externe din Alianța Nord-Atlantică vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferință prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în prezența secretarului de stat american Antony Blinken și a șefului Pentagonului, Lloyd Austin.
Un diplomat aliat a declarat pentru Reuters că este de așteptat ca anunțul oficial al președintelui Joe Biden privind retragerea trupelor americane din Afganistan să nu întâmpine opoziție din partea niciunui stat aliat.
Alianța Nord-Atlantică urmează să decidă dacă sunt întrunite condițiile necesare pentru încheierea misiunii sale 'Resolute Support' din Afganistan sau dacă această prezență de 9.600 de militari din 36 de țări trebuie să fie menținută.
Retragere simbolică de 11 septembrie
Pe de altă parte, aliații încearcă să elaboreze un răspuns către Moscova pentru a încerca să dezamorseze un nou conflict în estul Ucrainei.
Potrivit unui responsabil american citat de AFP, președintele Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de termenul-limită de 1 mai, convenit inițial de fosta administrație americană cu talibanii, dar acestea vor pleca „fără condiții” până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.
SUA au intervenit în Afganistan după atentatele de la New York și Pentagon, din 11 septembrie 2001. Ele i-au înlăturat de la putere pe talibani, acuzați de sprijin acordat rețelei teroriste Al-Qaida, considerată responsabilă pentru atentate.
În perioada de vârf a prezenței SUA pe teritoriul afgan, în anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfășurați în Afganistan. Fostul președinte democrat Barack Obama redusese acest contingent până la 8.400 de militari, apoi succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea: în prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan.