Mergi la conţinutul principal
Copil de 14 ani agresat ca să recunoască un furt

Sechestrat în portbagaj

• fraţii Costel şi Iulian P., din oraşul Însurăţei, sunt acuzaţi că l-au lovit pe un minor din aceeaşi localitate, i-au pus cuţitul la gât şi l-au vârât cu forţa în portbagajul unei maşini, apoi l-au dus pe câmp, unde l-au bătut din nou şi l-au ameninţat cu moartea • cei doi încercau “să convingă” victima să recunoască furtul unui telefon mobil • vor fi judecaţi pentru lipsire de libertate, lovire şi port fără drept de obiecte periculoase, pentru că l-au ameninţat pe minor cu un cuţit tip briceag şi l-au “crestat” la gât cu un ciob de sticlă • proprietara telefonului furat, va fi judecată şi ea pentru lipsire de libertate, pentru că a acceptat să conducă maşina în care victima fusese sechestrată • 11 martori au confirmat agresiunea comisă asupra minorului de 14 ani, însă inculpaţii au negat acuzaţiile, afirmând că victima ar fi mers cu ei de bunăvoie

 

Minor în vârstă de 14 ani, din oraşul Însurăţei, pedepsit în stil mafiot de doi concitadini, cu complicitatea unei fete din aceeaşi localitate.

Fraţii Costel şi Iulian P., autorii agresiunii de la Însurăţei, au fost anchetaţi şi trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei sub trei capete de acuzare: lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Cei doi sunt acuzaţi că l-au lovit şi l-au urcat cu forţa pe minorul de 14 ani în portabagajul, apoi în habitaclul unui autoturism, pe bancheta din spate, unde l-au ţinut imobilizat circa o oră, l-au dus pe câmp şi l-au bătut cu bestialitate, cauzându-i leziuni ce au necesitat 8 zile de îngrijiri medicale. Victima a fost lovită cu o ţeavă şi ameninţată cu un cuţit pe care agresorii i l-au pus la gât pe motiv că ar fi furat telefonul unei tinere din aceeaşi localitate. Diana V., proprietara telefonului furat, va fi judecată şi ea pentru lipsire de libertate, pentru că a acceptat să conducă maşina în care victima fusese sechestrată de cei doi fraţi şi că a asistat pasivă la incident. Pe parcursul derulării anchetei, Costel, Iulian şi Diana au negat acuzaţiile puse pe seama lor, în condiţiile în care poliţiştii au audiat nu mai puţin de 11 martori care confirmă agresiunea.

 

“În seara asta, cine-i vinovat moare!”

Potrivit dosarului penal instrumentat de poliţiştii judiciarişti şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei, în ziua de 21 august 2016, bunicul minorului D.M., în vârstă de 14 ani, a depus plângere penală împotriva fraţilor Costel şi Iulian P., din aceeaşi localitate, afirmând că aceştia l-au bătut pe nepotul său şi că l-au ţinut închis în portbagajul unei maşini, distrugându-i, totodată, ochelarii de vedere.

Cercetările efectuate ulterior au stabilit că, în după-amiaza zilei de 31 iulie 2016, minorul D.M. se afla la un cafe-bar situat în oraşul Însurăţei (în acel moment, în local se mai aflau încă patru persoane). La un moment dat, în faţa cafe-barului a oprit un autoturism din care au coborât patru tineri: fraţii Costel şi Iulian P., Diana V. şi Petruş B. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:

“P. Costel s-a apropiat de persoana vătămată (minorul de 14 ani - n.r.) având un briceag în mână pe care i l-a pus acestuia la gât, ameninţându-l că, dacă nu-i spune cine i-a furat telefonul inculpatei V. Diana, îl va omorî. De precizat faptul că, în urmă cu două săptămâni, D.M. a participat la o petrecere care a avut loc la locuinţa lui P. Costel, în timpul căreia cineva i-a sustras telefonul mobil inculpatei V. Diana. Persoana vătămată a răspuns că nu cunoaşte nimic în legătură cu dispariţia acelui telefon, astfel că, atât P. Costel cât şi P. Iulian au început să-l lovească cu palmele peste cap, insistând ca acesta să recunoască furtul telefonului”.

La un moment dat, enervat la culme, Iulian a deschis portbagajul maşinii cu care veniseră, spunându-i fratelui său, Costel: “Bagă-l în cuşcă, că spune el tot!”. Cât ai clipi din ochi, Costel P. l-a luat pe minorul de 14 ani pe sus şi l-a vârât cu de-a sila în portbagajul autoturismului. Totodată, acesta a ridicat cuţitul în sus, la vedere, spunând: “În seara asta, cine-i vinovat moare!”

În acest timp, victima striga cât o ţineau plămânii, implorându-i pe bătăuşi să o scoată din portbagaj.

 

Ca să recunoască furtul, l-au tăiat pe minor cu un ciob de sticlă la gât

După câteva minute de groază, la insistenţele Dianei V., Costel a deschis portbagajul şi l-a scos pe minor afară. Imediat după aceasta, însă, fraţii l-au luat pe D.M. pe sus şi l-au dus cu forţa pe bancheta din spate a maşinii, cu toate că acesta plângea şi-i ruga insistent să-l lase să se ducă acasă.

Fraţii bătăuşi au urcat şi ei pe bancheta din spate, avându-l pe minor între ei, iar la volan s-a postat Diana V. Totodată, Petruş B., amicul inculpaţilor, a ocupat bancheta din dreapta faţă. În continuare, Costel P. i-a spus fetei să conducă autoturismul până la o bostană (solă cultivată cu pepeni) pe câmp, unde se afla un alt tânăr, Ionuţ M., afirmând că este posibil ca acesta din urmă să fi cumpărat telefonul furat. Ionuţ, însă, a negat că telefonul s-ar fi aflat la el.

“În aceste împrejurări, P. Iulian şi P. Costel l-au dat jos pe D.M. şi l-au agresat folosind o ţeavă găsită pe jos, lovindu-l peste mâini şi peste picioare. Deşi persoana vătămată plângea şi îi ruga pe inculpaţi să-l lase în pace, inculpaţii l-au urcat din nou în autoturism, spunându-i inculpatei V. Diana să-i ducă de-a lungul canalului magistral de irigaţii, unde i-au întâlnit pe martorii C.M. şi T.F. Întrucât şi aceştia au negat că ar şti ceva în legătură cu telefonul furat, P. Costel l-a lovit cu un băţ pe C.M., apoi, împreună cu P. Iulian, l-au luat din nou la bătaie pe minorul persoană vătămată”, precizează reprezentanţii acuzării. În momentul în care l-au dat pe D.M. jos din maşină, ca să-l bată, bătăuşii i-au tras acestuia o palmă de i-au sărit cât colo ochelarii pe care-i avea la ochi, iar lentilele i s-au dezlipit de ramă. Enervat că bietul băiat nu vrea să recunoască nici în ruptul capului furtul, Costel P. a spart o sticlă de bere, a luat un ciob şi l-a zgâriat pe acesta la gât, ca să bage groaza în el, urlând, totodată, “că-l va omorî”.

După o oră de teroare, fraţii bătăuşi l-au urcat pe minorul pe care-l sechestraseră în autoturism şi i-au cerut Dianei să-i ducă înapoi în oraşul Însurăţei. Ajunşi în oraş, tânăra le-a spus fraţilor Costel şi Iulian P. să-l lase pe băiat să coboare din maşină, iar aceştia s-au conformat. De menţionat faptul că, în acel moment, Costel P. l-a ameninţat din nou pe băiatul de 14 ani spunându-i că, dacă va reclama cele întâmplate la poliţie, îl va omorî.

 

Inculpaţii se consideră nevinovaţi

Ajuns la locuinţa bunicilor săi (împreună cu care locuieşte) minorul bătut şi terorizat nu le-a spus acestora nimic, de frica represaliilor. Câteva zile mai târziu, însă, bunicul băiatului agresat a observat că acesta era zgâriat în zona gâtului şi că avea o mână umflată, astfel că i-a cerut să-i relateze ce i s-a întâmplat. D.M. a prins curaj şi i-a povestit bunicului ce i s-a întâmplat, iar acesta a sesizat imediat poliţia.

Potrivit Raportului de expertiză medico-legală emis de Serviciul de Medicină Legală Brăila (SML), minorul D.M. a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale. Pe parcursul urmăririi penale, poliţiştii de la Poliţia Oraşului Însurăţei au audiat 11 martori care au confirmat cu toţii derularea incidentului petrecut la sfârşitul lunii iulie. Inculpaţii, însă, s-au considerat şi se consideră şi acum nevinovaţi. Procurorul de caz precizează:

“Fiind audiaţi, inculpaţii P. Costel, P. Iulian şi V. Diana nu au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor, declarând că nu l-au lipsit de libertate în mod ilegal pe minorul D.M., că acesta a mers de bunăvoie cu ei, cu autoturismul, şi că nu l-au agresat fizic pe acesta. În ceea ce o priveşte pe inculpată, participarea acesteia la săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal a persoanei vătămate constă în aceea că a acceptat ca minorul să fie introdus cu forţa în autoturismul pe care îl conducea, iar apoi a acceptat să conducă autoturismul în care se aflau ceilalţi inculpaţi şi persoana vătămată care se ruga de ei să fie lăsat liber, fără să manifeste vreo opoziţie faţă de activitatea infracţională a fraţilor P.”

Cât despre amicul fraţilor bătăuşi, Petruş B., acesta nu a fost pus sub acuzaţie pentru că a declarat că s-ar fi aflat în autoturismul terorii “cu scopul de a-l apăra pe minor de actele agresive ale fraţilor P. şi de a-i convinge pe aceştia să-l lase liber”. În ce mod a făcut-o, se va stabili pe parcursul procesului penal.

Cazul se află acum în atenţia magistraţilor judecători.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro