Seceta pune ANIF la treabă. Începe umplerea cu apă a canalelor de irigații | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Seceta pune ANIF la treabă. Începe umplerea cu apă a canalelor de irigații

* pregătirile au demarat deja în județul Brăila, care are cea mai mare suprafață irigabilă din țară

 

 

 

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunţat că “de la 1 martie, va începe umplerea canalelor de irigaţii, astfel încât fermierii să poată iriga terenurile agricole dacă vor considera oportun. Respectiva  acţiune se va desfăşura pe toate amenajările viabile din ţară şi survine ca urmare a solicitării fermierilor, mai ales că aceste canale se umpleau în a doua  decadă a lunii martie. Cât priveşte suprafaţa viabilă de irigat la nivelul ţării, aceasta este de 1.200.000 de hectare, iar posibil şi necesar trebuie să se ajungă la 2 milioane hectare”.

Interesându-ne despre ce se întreprinde în judeţul Brăila, unde lipsa precipitațiilor își face deja simțită prezența, Alfredo Pascali, directorul sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila ne-a precizat că “deja se fac toate pregătirile necesare umplerii canalelor de irigat, care aprovizionează întreg judeţul Brăila: peste 258.000 hectare, cea mai mare suprafaţă acoperită de irigații din ţară”.  Iar în legătură cu recenta precizare a MADR privind pregătirea unei legi prin care să se înfiinţeze sistemele locale de irigat (SIL), pentru a intra într-o schemă de sprijin financiar, directorul ANIF Brăila a declarat că “iniţiativa este binevenită, mai ales că mulţi fermieri îşi doresc să aibe asemenea reţele proprii de irigat, cu preluarea apei din reţeaua ANIF. Evident că se vor impune anumite reguli şi condiţii de proiectare, exploatare etc, pentru a nu  se dezechilibra sistemul de irigaţii. Şi este păcat să nu se irige peste tot, când avem apă suficientă”.

În altă ordine de idei, la ANIF Brăila are loc în continuare încheierea de contracte pentru livrarea apei, iar  la cele peste 120 de Organizații ala Utilizatorilor de Apă pentru Irigații se mai adaugă încă două asemenea organizaţii, înfiinţate de curând la Gradiştea. Oricum, rezerva de apă din sol nu este periclitată la Brăila, iar orice măsură preventivă nu poate fi decât benefică pentru starea culturilor şi agricultura judeţului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro