De precizat însă că aceste cifre nu prezintă situaţia exactă, ştiut fiind faptul că pot beneficia de despăgubiri pentru calamitate (deci depun dosar la DADR) doar fermierii care au încheiate poliţe de asigurare pe riscurile clasice, cu una din societăţile de asigurare agreate de Guvern, conform Legii 381/2002.
De aceea, specialiştii DADR Brăila estimează că, în realitate, suprafaţa afectată de secetă la nivelul judeţului este mult mai mare, dar că agricultorii nu înştiinţează primăriile şi nu întocmesc dosare pentru că nu pot fi despăgubiţi.
În plus, chiar şi dacă au încheiate poliţele de asigurare, zona din care provin trebuie declarată calamitată prin hotărâre de Guvern. În acest sens, fermierii brăileni, prin organizaţiile profesionale care îi reprezintă, au declanşat deja lobby la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii pentru ca judeţul nostru să fie decretat judeţ calamitat. În sprijinul acestei afirmaţii ei declară că de la săptămână la săptămână suprafaţa afectată de secetă va creşte considerabil, pentru vara 2009 agrometeorologii prognozând temperaturi extrem de ridicate şi precipitaţii reduse. Sudul şi sud-estul vor fi cele mai afectate regiuni.