Conform aprecierilor specialistilor ANIF, pentru ca rezerva de apa din sol sa ajunga la valorile normale pentru aceasta perioada, la Braila ar trebui sa se inregistreze precipitatii care sa atinga 100 litri/mp. Ce-i drept, meteorologii au anuntat ca urmeaza o perioada mai rece si cu precipitatii,"dar e greu de crezut ca vor atinge aceasta valoare", a mai spus Dan Ionel.
2007, "un an greu" din punct de vedere meteorologic
Conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a avertizat ca in urmatoarele zile vremea se va raci si dupa 2 - 3 februarie, la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua.
Oricum, atentioneaza ANM, 2007 va fi "un an greu" din punct de vedere meteorologic, marcat de seceta, temperaturi mai mari decit in mod normal, fenomene extreme mai dese si ploi torentiale in intervale scurte de timp. Unii specialisti chiar au avertizat ca vara 2007 ar putea fi cea mai torida din ultimii 100 de ani.
Plantele, vita de vie si pomii sufera
Pe linga deficitul de apa si iarna atipica provoaca suferinta culturilor. Cel mai grav insa, este faptul ca o scadere brusca a temperaturii ar prinde nepregatite plantele, ceea ce ar putea compromite total sau partial productia. Teama de subproductie nu s-a instalat numai in Romania. Intregul continent se confrunta cu probleme meteo serioase. Acesta ar fi, sustin specialistii agricoli, si principalul motiv pentru care in ultimele saptamini pe piata europeana s-a constatat o crestere substantiala a pretului griului.
Nici in plantatiile pomicole sau viticole situatia nu este mai buna. In urma unei verificari de rutina, specialistii au constatat ca in vita de vie seva a inceput deja sa se miste prin vasele capilare, iar la pomii fructiferi a inceput deja inmugurirea.