Seceta face ravagii in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Seceta face ravagii in Braila

Panica la Braila. Vremea nefiresc de calda si lipsa precipitatiilor ingrijoreaza producatorii agricoli. In cimp culturile sufera. O scadere brusca a temperaturii ar produce dezastrul. Specialistii confirma si ei ca deficitul de apa din sol inregistrat in judetul nostru a atins valori fara precedent. Ultimele determinari ale Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) efectuate pe stratul de la 0 la 80 cm adincime, indica pentru zona de sud a judetului un deficit de apa cuprins intre 620 si 775 mc/ha, pentru zona de nord, intre 801 si 1.107 mc/ha, iar pentru Insula Mare intre 887 si 962 mc/ha. Cifrele sint alarmante, avind in vedere ca cel mai mare deficit inregistrat in judetul nostru a fost de 1.300 - 1.400 mc/ha, in conditiile unei veri toride si secetoase pe zone neirigate. Despre atingerea unor asemenea valori in timpul iernii, nici nu s-a pus problema vreodata. "Rezerva de apa din sol a atins valori nemaiintilnite pentru aceasta perioada a anului. La 80 cm adincime a ajuns si la 1.107mc/ha. Asta inseamna ca sintem aproape de coeficientul de ofilire a plantelor. Foarte grav. La stratul de 0 - 40 cm sau 0 - 20 cm valorile sint mai mici, dar tot sub plafonul minim, aproape de coeficientul de ofilire, cind plantele intra in suferinta. Nu am mai avut asa ceva in istoria judetului. Comparind cu o medie multianuala, care este de 300- 400 mc/ha, maxim 500 mc/ha, se observa in prezent o valoare chiar dubla", a precizat Dan Ionel, directorul general al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a ANIF.
Conform aprecierilor specialistilor ANIF, pentru ca rezerva de apa din sol sa ajunga la valorile normale pentru aceasta perioada, la Braila ar trebui sa se inregistreze precipitatii care sa atinga 100 litri/mp. Ce-i drept, meteorologii au anuntat ca urmeaza o perioada mai rece si cu precipitatii,"dar e greu de crezut ca vor atinge aceasta valoare", a mai spus Dan Ionel.

2007, "un an greu" din punct de vedere meteorologic

Conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a avertizat ca in urmatoarele zile vremea se va raci si dupa 2 - 3 februarie, la munte va ninge abundent, iar in restul tarii va ploua.
Oricum, atentioneaza ANM, 2007 va fi "un an greu" din punct de vedere meteorologic, marcat de seceta, temperaturi mai mari decit in mod normal, fenomene extreme mai dese si ploi torentiale in intervale scurte de timp. Unii specialisti chiar au avertizat ca vara 2007 ar putea fi cea mai torida din ultimii 100 de ani.

Plantele, vita de vie si pomii sufera

Pe linga deficitul de apa si iarna atipica provoaca suferinta culturilor. Cel mai grav insa, este faptul ca o scadere brusca a temperaturii ar prinde nepregatite plantele, ceea ce ar putea compromite total sau partial productia. Teama de subproductie nu s-a instalat numai in Romania. Intregul continent se confrunta cu probleme meteo serioase. Acesta ar fi, sustin specialistii agricoli, si principalul motiv pentru care in ultimele saptamini pe piata europeana s-a constatat o crestere substantiala a pretului griului.
Nici in plantatiile pomicole sau viticole situatia nu este mai buna. In urma unei verificari de rutina, specialistii au constatat ca in vita de vie seva a inceput deja sa se miste prin vasele capilare, iar la pomii fructiferi a inceput deja inmugurirea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro