Mergi la conţinutul principal

Seceta și-a spus cuvântul! Producții de cereale mult mai mici decât anul trecut, în județul Brăila

* la grâu, de exemplu, recolta din acest an a fost de 247.806 tone, mult sub cea din 2021, de 369.301 tone * asta în condițiile în care Brăila a stat, totuși, mult mai bine la capitolul irigații decât alte zone din țară

 

 

 

 

Brăila a stat mai bine și în acest an la capitolul irigații, față de alte zone din țară, însă nu atât de bine încât să obțină recolte la fel de mari ca în 2021, când apa a venit de la natură, prin ploi care au căzut la timp și în cantități suficiente. Anul acesta, seceta cumplită a secătuit până și Dunărea, într-atât încât, de la jumătatea lunii iulie, au fost stații de pompare scoase din uz, iar zeci de mii de hectare au rămas complet fără irigații. Deficitul de apă s-a făcut simțit încă din primăvară, astfel că la cerealele păioase recoltate în vară au fost producții mult mai mici decât în 2021. Conform operativei primite de la conducerea Direcției Agricole Județene Brăila, anul acesta s-au obținut, la grâu, 247.806 tone, de pe 63.540 hectare cultivate la nivel de județ. Comparativ, anul trecut, producția totală la grâu a fost de 369.301 tone, de pe 62.915 ha. La orz, s-au obținut în această vară 83.248 tone, de pe 19.360 hectare, mult mai puțin decât în 2021, când producția a fost de 134.993 tone, de pe  22.547 ha. La rapiță s-au obținut 8.290 tone, de pe 4.145 ha, cu aproape 3.000 de tone mai puțin decât în 2021, când producția totală la această cultură a fost de 11.016 tone, de pe 4.050 ha.

Privind arăturile din acest an, ele s-au executat pe 91.669 hectare. Irigaţiile se aplică acolo acolo unde staţiile mai pot funcţiona, accentul punându-se pe irigatul de aprovizionare a solului, pentru facilitarea lucrărilor de arat, discuit şi semănat. Precipitaţiile din ultimile zile au fost sporadice şi pe zone diferite. În unele zone au căzut, totuși, cantități însemnate, cum ar fi la Silistraru, de exemplu, unde s-au înregistrat 40 l/mp.

În prezent sunt activate, pe teren, comisiile de evaluare a suprafeţelor calamitate la floarea soarelui, porumb etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro