• Primăria Municipiului Brăila s-a văzut nevoită să renunţe la organizarea festivalurilor, concertelor şi a altor manifestări culturale • abia din toamnă e posibil ca evenimentele să poată fi reluate, dar asta depinde şi de evoluţia epidemiei • în 2019, Primăria a cheltuit pentru finanţarea evenimentelor culturale aproape 2 milioane lei, iar pentru anul acesta avea prevăzut un buget de peste 1,7 milioane lei
Se anunţă o vară secetoasă în ceea ce priveşte evenimentele culturale finanţate de Primăria Municipiului Brăila. Odată cu declanşarea pandemiei de coronavirus, adoptarea stării de urgenţă, apoi trecerea la starea de alertă şi restricţiile aferente, festivalurile, concertele şi alte activităţi din zona culturală au fost anulate rând pe rând. De la Festivalul florilor de primăvară şi până la Zilele Brăilei, marile manifestări care adunau mii de brăilenii nu vor mai avea loc anul acesta. Abia spre sfârşitul lui 2020 e posibil ca evenimentele să fie reluate, iar asta doar dacă vor scădea semnificativ cazurile de Covid-19, aşa încât adunările cu un număr mare de persoane să poată fi din nou permise.
Festivalul Dulciurilor, Zilele Brăilei şi Festivalul florilor de toamnă, pe lista evenimentelor anulate
Aşa cum ne-a declarat primarul Marian Dragomir, anul acesta, la capitol cultură, bugetul prevăzut era de 1.740.000 lei. Până la înmulţirea cazurilor de coronavirus şi trecerea la starea de urgenţă, Primăria a cheltuit doar 35.327 lei pentru astfel de evenimente. Iată şi lista manifestărilor mari anulate, precum şi sumele care s-au alocat în 2019 pentru acestea, conform datelor furnizate de primar.
Începem cu olimpiadele şcolare, care nu s-au mai organizat anul acesta.
Brăila urma să fie găzdă a două etape naţionale. În 2019, pentru găzduirea a trei etape naţionale, primăria a alocat suma de 8.050 lei. În luna aprilie era programat Festivalul Sportului din Nilufer din Turcia, la care urmau să participe mai mulţi elevi brăileni. Suma cheltuită anul trecut pentru deplasarea copiilor a fost de 13.000 lei. Continuăm cu manifestările de Paşte, care au costat în 2019 35.000 lei. Un alt eveniment anulat a fost Festivalul florilor de primăvară, la care
urmau să participe şi cei de la Teatrul Masca. Anul trecut suma alocată de primărie a fost de 55.000 lei. Festivalul Dulciurilor se numără şi el pe lista evenimentelor anulate (51.000 lei în 2019), care avea programate două ediţii, în vară şi în toamnă. Pentru Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” s-au dat în 2019 din bugetul municipiului 280.000 lei. Anul acesta trebuia să se desfăşoare Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco, eveniment ce avea un buget estimat la 700.000 lei, fiind o ediţie jubiliară prin care se sărbătoreau împlinirea a 25 ani de evenimente Darclee la Brăila. Nici măcar Zilele Municipiului Brăila nu se vor mai organiza vara aceasta. Reamintim că anul trecut sărbătoarea oraşului s-a întins pe parcursul a şapte zile şi a cuprins foarte multe activităţi în mai multe locaţii din oraş. Suma la care s-a ridicat organizarea acestora a fost de 660.000 lei.
Pe lista evenimentelor anulate se mai numără: Festivalul florilor de toamnă (50.000 lei în 2019), Festivalul Peştelui (23.000 lei - partea de cofinanţare a Primăriei, evenimentul fiind organizat prin fonduri europene), Târgul de carte de pe strada Mihai Eminescu (9.200 lei), Cupa MACEC la motociclism (5.200 lei),
Concursul naţional de fizică “Evrika” (5.000 lei), Festivalul concurs naţional întâlnirea umoriştilor (13.000 lei), Turneul Internaţional de şah “Memorial Maria Albuleţ” (20.000 lei), Festivalul Coral “Armonifest” (29.900 lei). Mai trebuie menţionate şi evenimentele organizate în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, pentru 1 Decembrie, Târgul de iarnă şi parada colindătorilor s-au cheltuit anul trecut 266.000 lei, iar pentru manifestările din Orăşelul copiilor şi parada lui Moş Crăciun alţi 44.000 lei. În ceea ce priveşte Revelionul, “nota de plată” a fost de 92.000 lei.
Precizăm că, în 2019, bugetul pentru evenimente a fost de 1.898.380 lei.
Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că speră ca o parte din evenimente să poată fi reluate din toamnă, cu respectarea distanţării sociale, sau măcar cele de Crăciun, dar totul depinde de evoluţia epidemiei de coronavirus.
“Dintre toate evenimentele anulate regret Zilelor Municipiului Brăila, a Festivalului florilor de primăvară şi toamnă şi a festivalului Dulciurilor care se ţinea pe Mihai Eminescu primăvara şi toamna. Îmi erau cele mai dragi acestea. Avem planuri mari anul acesta pentru Zilele Municipiului, am vrut să aducem artişti mari, la fel ca anii trecuţi, şi să avem activităţi cât mai diverse”, ne-a declarat edilul-şef.
Cum prin anularea evenimentelor culturale practic au rămas în buget peste 1,7 milioane de lei, l-am întrebat pe primar ce se va întâmpla cu această sumă. Dragomir ne-a răspuns că nu poate fi vorba de o economie la buget pentru că încasările din taxe şi impozite au scăzut foarte mult ca urmare a pandemiei de coronavirus, însă municipalitatea nu a oprit lucrările la străzile din oraş, la parcări sau la cele deja demarate pentru reabilitarea locurilor de joacă destinate copiilor.
“O parte din bani au fost deja alocaţi către combaterea epidemiei de Covid-19. Noi însă avem o problemă foarte mare pentru că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avem mai puţine încasări din taxe şi impozite cu 8.800.000 lei. Dacă bugetul la cultură este de circa 1.750.000 pentru tot anul 2020, doar pentru lunile de pandemie noi avem încasări de cinci ori mai mici faţă de bugetul culturii”, a punctat Dragomir.
Cum au arătat anul trecut Zilele Municipiului Brăila
Anul trecut, Brăila a îmbrăcat straie de sărbătoare timp de o săptămână, în fiecare zi având loc activităţi în mai multe locaţii din oraş, spre bucuria copiilor şi adulţilor. Printre manifestările şi spectacolele dedicate Zilelor Brăilei s-au numărat: Festivalul Internaţional de Folclor “Lină Chiralină”, Parada maşinilor de epocă, Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineret “Cărăbuş”, Târgul Naţional al Meşterilor Populari, Târgul Naţional al Anticarilor şi Buchiniştilor, Parada Maşinilor de Epocă, Concurs Naţional de Karting sau Caravana Filmului Românesc. La acestea se adaugă spectacolele de teatru pentru păpuşi, ateliere de creaţie, expoziţii şi concerte de muzică şi dans susţinute de artişti din Brăila şi din toată ţara.
În 2019, la Zilele Brăilei cap de afiş au fost artiştii Corina, Antonia, Raluka şi Inna.