• la cinci săptămâni de la lansarea campaniei am reuşit împreună să “înveselim” atmosfera din saloanele unde sunt internaţi anual peste 2.700 de copii şi adolescenţi • atmosfera este acum una “prietenoasă”, iar copiii au la dispoziţie o multitudine de jocuri • cei mai mici pacienţi îşi pot petrece ziua în ţarcuri de joacă, preşcolarii se pot da în tobogane, leagăne, se pot juca cu zeci de jucării sau pot colora în voie, iar adolescenţii pot juca şah, remi sau “Monopoly” • încă mai avem de “colorat”, în prezent fiind gata doar câteva saloane, însă avem toate resursele necesare pentru “a da viaţă” întregii Secţii de Pediatrie • schimbarea pe care am dorit să o facem prin campania “#coloramimpreuna. Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie” nu ar fi fost posibilă fără implicarea a sute de oameni cu inimă mare, cărora le mulţumim
“Saloane sufocante, ticsite cu paturi şi pătuţuri, în care micii pacienţi sunt obligaţi să-şi petreacă întreaga zi, pentru a evita contactul cu podeaua rece din ciment, complet neprietenoasă. Cămăruţe de câţiva metri pătraţi, în care părinţi, copii, medici ori asistente abia se strecoară printre bagaje, scaune vechi, noptiere. Flise vechi şi crăpate, dulapuri, mai scunde sau mai înalte, supraîncărcate, ce par să cedeze sub greutatea lucrurilor. Un aer irespirabil ce se loveşte strident de nişte pereţi ce par imenşi sub albul copleşitor. Totul e vechi şi tăcut, un tablou dezolant, dominat de razele nemiloase ale unui soare de-a dreptul stresant, care încinge tot – oameni şi obiecte. Pe tot etajul, o singură fereastră are stor, în rest, în toate celelalte saloane, cu greu poţi găsi un loc ferit de lumina mult prea puternică, deranjantă, lăsată parcă special să stăpânească pentru a evidenţia contrastul. Un contrast emoţionant între ochişorii curioşi, ce ne priveau atât de inocent din pătuţuri, şi neputinţa din ochii celor mari care-i supravegheau, fie că sunt părinţi, medici, infirmieri sau asistenţi.
Şi totuşi, în ciuda a tot ce v-am descris mai sus, pentru copiii suferinzi din Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila, nu dotările medicale, nu aparatura, nu starea paturilor sau aspectul noptierelor contează, ci faptul că se simt încarceraţi într-un loc extrem de trist, cu prea multă lumină şi căldură, cu prea mulţi pereţi despărţitori! Un loc lipsit de orice culoare, în care se plictisesc teribil. O problemă care afectează inclusiv actul medical. Pentru că, după două – trei runde de tratament, când boala începe să se amelioreze, copiii se plictisesc, devin irascibili, părinţii la fel, singurul lucru pe care şi-l doresc fiind să plece acasă. Iar unii chiar sunt greu de ţinut. La urma urmei, pentru oricine spitalul este copleşitor, cu atât mai mult pentru nişte prichindei care în toată secţia nu găsesc nici măcar o jucărie, o carte de colorat, un joc, un televizor cu care să-şi omoare timpul, sau o pată de culoare care să le distragă atenţia. Ei bine, asta vă provocăm noi să facem în campania de Paşte: să #colorămîmpreună şi să dăm puţină viaţă Secţiei de Pediatrie. Vrem să ajutăm copiii suferinzi să treacă mai uşor peste perioada de internare şi să le facem şederea în spital mai plăcută. Să le treacă timpul mai uşor şi să uite de boala care îi ţine departe de părinţi şi de casă”.
Acesta au fost cuvintele cu care am început. Cuvinte care au lăsat un ecou în inima voastră, cuvintele de la care a pornit o impresionantă mobilizare. Acesta a fost mesajul cu care am dat startul campaniei “#coloramimpreuna. Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie”, iniţiată de cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi Asociaţia “Pentru Adevăr”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Şi iată că, la cinci săptămâni de la lansarea ei, am reuşit împreună să “înveselim” atmosfera din saloanele unde sunt internaţi anual peste 2.700 de copii şi adolescenţi. Cămăruţele nu mai par acum “neprietenoase”, albul copleşitor al pereţilor fiind înlocuit de culori calde, vii, iar jaluzele albastre impiedică soarele să se mai joace de-a v-aţi ascunselea şi să facă aerul irespirabil atunci când razele lui devin arzătoare. Lenjeriile ce au văzut şi zile mai bune au fost schimbate cu unele noi-nouţe, personajele din desenele animate “zâmbindu-le” copiilor. Iar pentru ca atmosfera să fie şi mai colorată, aceleaşi personaje s-au “urcat” şi pe pereţi, saloanele fiind acum decorate cu tot felul de stickere. Şi, mult mai important pentru copii, în fiecare salon există un colţişor de joacă, în care au la dispoziţie o multitudine de jocuri şi jucării. Cei mai micuţi pacienţi îşi pot petrecere ziua în ţarcuri de joacă, preşcolarii se pot da în tobogane, leagăne, sau se pot aşeza pe scăunele şi colora o cărticică. Adolescenţii pot juca şah, remi sau “Monopoly”, sau pot privi un film sau un documentar la televizor. Cu alte cuvinte, prin donaţiile făcute de voi am reuşit să îi facem pe copii să se simtă mult mai confortabil în zilele în care boala îi ţine departe de casă. Încă mai avem de “colorat”, în prezent fiind gata doar câteva saloane, însă avem toate resursele necesare pentru “a da viaţă” întregii Secţii de Pediatrie.
Sute de oameni implicaţi, sute de donaţii
Campania “#coloramimpreuna. Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie” ne-a depăşit toate aşteptările, sute de obiecte fiind aduse de dumneavoastră pentru ca micuţii internaţi în spital să aibă cu ce să se joace, la care se adaugă donaţiile în bani, cu care am putut achiziţiona lucrurile care mai erau necesare. Şi ca să vă faceţi o ideea despre dimensiunea acestei campanii, vă prezentăm lista lucrurilor pe care le-am dus deja înainte de Paşte la spital: 10 televizoare, plus suporţi pentru montarea acestora, 8 mese mici de plastic şi 31 de scăunele, 2 mese mari de plastic şi 10 scaune, două ţarcuri de joacă, 2 premergătoare, 2 leagăne electrice, 2 tobogane, o măsuţă de joacă tip birou, 4 biciclete din plastic, 4 cărucioare de jucărie, 5 scăunele pentru servit masa, 5 covoraşe de spumă, 3 table mari magnetice şi 10 table mici magnetice, 6 covoraşe de joacă, lenjerii de pat, 2 corturi de joacă, 4 fierbătoare şi un cuptor cu microunde. Iar astea sunt doar lucrurile mari, la care se adaugă donaţiile “mai mici”: peste 100 de seturi de plastilină, acuarele, creioane colorate şi pixuri, peste 100 de reviste şi cărţi de poveşti, aproape 300 de cărţi de colorat, agende şi carneţele, zeci de stickere, carusele pentru pătuţurile bebeluşilor, jocuri de şah, darts, remi, Monopoly, “Piticot”, “Nu te supăra, frate!”, pachete de cărţi de joc, seturi de obiecte pentru bucătărie, maşinuţe, mingii, cuburi rubik, seturi lego, păpuşi, truse de joacă, 2 DVD-uri plus o colecţie de desene animate, pluşuri etc. De precizat că pe lista obiectelor enumerate mai sus sunt incluse şi lucrurile cumpărate din donaţiile făcute în bani de dumneavostră, şi anume: un televizor şi şapte suporturi TV, două ţarcuri de joacă, nouă dulapuri şi diverse jucării. Iar pentru că foarte mulţi oameni s-au implicat în această campanie, din donaţiile vom reuşi să achiziţionăm şi 13 frigidere de dimensiune mică şi medie, aparate care sunt necesare în saloanele secţiei. Ne dorim ca până la data de 1 Iunie Secţia de Pediatrie să fie complet “colorată”, iar copiii să uite pentru câteva clipe că se află internaţi în spital.
Mii de mulţumiri!
Schimbarea pe care am dorit să o facem prin campania #coloramimpreuna - “Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie” nu ar fi fost posibilă fără implicarea a sute de oameni, de la copii şi părinţi, la antreprenori sau pensionari. Doar datorită vouă am reuşit să aducem o pată de culoare în saloanele secţiei şi pentru asta vă mulţumim. Mulţumim SC Fitofarm Domi SRL şi administratorului Doru Jianu, firmei “Tehnologic Group”, Bisericii Sfânta Cuvioasa Parascheva, enoriaşilor parohiei şi preotului paroh Stan Ştefan, Braiconf, Paper Print Invest, Haka Print, Beresh Pharma, Asociaţiei “Prietenii lui Flipper”, USR Brăila, mămicilor din grupul “Mămici şi pitici din Brăila”, grupului de mămici care ne-au ajutat cu donaţia de lenjerii şi iniţiatoarei Andreea Stan, vârstnicilor de la Căminul de Bătrâni “Lacu Sărat”, alergătorilor Laurenţiu Cobzaru şi Costel Mazâlu şi tuturor celor care au participat la crosul caritabil “Fii tu un erou pentru copilul tău”, Mădălinei Mocanu şi participanţilor la evenimentul “Un Zmeu dă Culoare”, elevilor şi părinţilor clasei I A a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” şi învăţătoarei Steluţa Mirela Cornea, angajaţilor “Vard” Brăila, angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Brăila, “Quilling by Monica”, magazinului “Nautilius” şi tuturor donatorilor care au dorit să rămână anonimi. Mulţumim tuturor şi fiecăruia în parte!
#impreuna cu voi am reuşit să “colorăm” Secţia de Peditarie!