Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nici el personal, nici instituţia pe care o conduce nu are niciun fel de atribuţii legate de darea în folosinţă a noii secţii de boli infecţioase. Stancu a fost deranjat de declaraţiile prefectului judeţului, Dumitru Popa, care a spus că a avut o discuţie cu şeful judeţului, pentru a afla mai multe amănunte legate de situaţia imobilului în care urmează să funcţioneze secţia boli infecţioase şi în cât timp ar putea ea să devină funcţională, în contextul în care pericolul pe care-l reprezintă gripa nouă creşte de la o zi la alta. În ciuda declaraţiilor prefectului Dumitru Popa, publicate în ediţia de ieri a cotidianului "Obiectiv", preşedintele CJ a afirmat că nu a purtat niciun fel de discuţie cu prefectul, legat de o posibilă achiziţie de către Consiliu de paturi şi cazarmament pentru secţia respectivă, dat fiind că legea nu-i permite să cumpere astfel de bunuri: "Nu am avut nicio discuţie cu domnul prefect privind dotarea secţiei de boli infecţioase cu ceea ce probabil umblă prin mintea dânsului. Am avut o discuţie, să punem la dispoziţie partea de boli infecţioase ca şi imobil nou, dar înţelegerea a fost următoarea: noi facem clădirea pe banii CJ, iar ministerul, care-şi arogă fel de fel de numiri de directori, dar de fapt ei nu fac absolut nimic pentru Brăila, vor să nu facă nici acum nimic: să nu dea cazarmamentul necesar măcar pentru cele 45 de paturi ale secţiei de boli infecţioase, aparatura necesară, etc. Pe mine mă deranjează faptul... eu am impresia că domnul prefect nu ştie nici măcar unde e clădirea cea nouă a secţiei de boli infecţioase. Eu mi-am rupt picioarele prin clădirea aia, de câte ori am fost şi cât m-am certat cu constructorii şi pe ce bani am făcut-o. Probabil puteam să o fac pe 2-3 milioane de euro şi am făcut până într-un milion de euro".
Stancu a explicat că obiectivul de investiţii "Completare profil Spitalul Judeţean Brăila cu o secţie de boli infecţioase şi o secţie dermato-venerice" a fost realizat în baza contractului de execuţie lucrări nr. 51/6.05.2008 şi a avut ca obiect lucrări de construcţii montaj. Potrivit şefului judeţului, proiectul de execuţie şi devizul general al investiţiei nu a cuprins dotări cu mobilier medical şi aparatura medicală pentru secţia boli infecţioase. Construcţia investiţiei a fost realizată din fondurile proprii ale CJ, urmând ca în baza discuţiilor purtate, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului să facă demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare pentru dotarea cu mobilier şi aparatură medicală de către Ministerul Sănătăţii: "În acest sens, DSP a solicitat Ministerului Sănătăţii, cu adresa nr. 1577/14..04.2009, achiziţionarea de piese de mobilier medical şi aparatură medicală care să îndeplinească normele de autorizare sanitară, respectiv paturi de spital, măsuţe tratament, dulapuri medicamente, cărucioare bolnavi, tărgi, computere, imprimante multifuncţionale, EKG, ecograf şi instalaţii de clorinare. Precizăm că Ministerul Sănătăţii are atribuţii în ceea ce priveşte asigurarea fondurilor necesare achiziţiilor şi distribuirii de mobilier medical şi aparatură medicală, existând promisiunea din partea reprezentanţilor MS din acea perioadă de a realiza aceste dotări, deoarece Consiliul Judeţean Brăila nu are posibilitatea legală să aloce fonduri în acest scop. Recepţia obiectivului de investiţii respectiv a avut loc încă din data de 20.08.2009, iar punerea în funcţiune a obiectivului nu este condiţionată de nicio lucrare sau dotare aflată în sarcina CJ sau a preşedintelui CJ Brăila".
În final, preşedintele CJ a precizat că din punctul său de vedere, secţia de Boli Infecţioase poate să funcţioneze în noua clădire, conducerea Spitalului Judeţean având obligaţia de a obţine autorizaţia de funcţionare şi de a urmări finalizarea dotărilor cu mobilier şi aparatură medicală.
Secţia de Boli Infecţioase are nevoie de 4,5 miliarde lei
Conducerea Spitalului Judeţean Brăila a estimat la 4,5 miliarde lei vechi suma necesară pentru achiziţionarea de mobilier pentru Secţia de Boli Infecţioase. Directorul medical al spitalului, dr. Cristian Pricop, a precizat că aceasta este valoarea de catalog, urmând ca preţul real să fie stabilit în urma licitaţiei, dacă Guvernul va aloca suma necesară şi se va ajunge la această etapă. "Mâine (n.r. astăzi), în cadrul videoconferinţei cu Ministerul Sănătăţii, pe problematica pandemiei de gripă nouă, voi lua cuvântul şi voi explica situaţia de la Brăila. Necesarul spitalului nostru pentru achiziţionarea mobilierului este de 4,5 miliarde lei, valoare de catalog. Sperăm ca Guvernul să aloce aceşti bani astfel încât secţia de Boli Infecţioase să devină funcţională, cât mai repede. Toate autorităţile locale, Prefectura, Consiliul Judeţean, alături de noi, fac demersuri astfel încât să reuşim să rezolvăm problema secţiei de Boli Infecţioase", a spus dr. Cristian Pricop.
Prefectul judeţului Brăila, Dumitru Popa, nu a dorit să comenteze afirmaţiile preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, făcute în cadrul conferinţei de presă cu privire la secţia de Boli Infecţioase, dar a dat asigurări că va fi găsită o soluţie astfel încât să poată fi achiziţionat mobilierul necesar. "Ne pliem situaţiei şi o să încercăm să obţinem bani de la Guvernul României. Teoretic, potrivit legislaţiei române, localurile spitalelor sunt ale comunităţii şi tot ce au în componenţă, iar medicii aparţin de Ministerul Sănătăţii. Vom găsi o soluţie, cu certitudine, pentru că populaţia nu trebuie să sufere", a declarat Dumitru Popa.