Mergi la conţinutul principal

Seară de pomină la Palatul Lyra. S-a inaugurat Muzeul Umorului, cu poante, râs și voie bună

* joi, 10 noiembrie, numeroși brăileni de toate vârstele și din toate păturile sociale au participat la inaugurarea Muzeului Umorului de la Palatul Lyra * Costel Pătrășcan, Constantin Teodorescu și Cristian Nicolae - acesta din urmă îmbrăcat, în mod simbolic, în salopete și cu cască de protecție pe cap - au tăiat panglica noului așezământ de cultură, în aplauzele oaspeților * „Avem o expoziție de caricaturi, bibliotecă, umor, cărți de literatură umoristică. Vom avea și spectacole”, a spus Costel Pătrășcan * potrivit președintelui Societății Filarmonica Lyra, Constantin Teodorescu, toți banii pentru proiect sunt din cotizații, donații și sponsorizări

 

 

 

Glume, râs și voie bună la inaugurarea Muzeului Umorului de la Palatul Culturii Brăilene Lyra.

Zeci de brăileni de toate vârstele și din toate păturile sociale ale Brăilei au fost alături de Costel Pătrășcan și de partenerii săi de proiect joi seară, la ora 17.02 fix, când a tăiat panglica tricoloră și i-a invitat pe oaspeți să viziteze expoziția de caricaturi, pășind pe covorul roșu. „Ne bucurăm că suntem aici, cu toții, „ăia care contăm” din Brăila, la Muzeul Umorului. După cum vedeți, avem expoziție de caricatură, bilbiotecă, umor și cărți de literatură umoristică. Vom avea și alte componente umoristice, vom avea spectacole. Ideea de a înființa un muzeu al umorului este una veche de 7 ani (putem spune că avem cei 7 ani de acasă); întâmplarea a făcut să realizăm acest proiect aici, la Palatul Culturii Brăilene Lyra. Este o mână întinsă de dl. Teodorescu”, a spus Costel Pătrășcan la deschiderea Muzeului Umorului.

Cu umorul fin care-l caracterizează, Pătrășcan și-a intitulat proiecția prezentată în aceeași seară „Zero bani publici. O investiție făcută doar din donații”, adăugând faptul că, dacă „n-ar fi fost dat afară de la teatru, n-ar fi ajuns la Palatul Lyra și n-ar fi reușit să facă ceea ce-și dorea de mult timp”. „Este doar începutul; m-am bucurat tare mult că niște oameni - și nu puțini - au reușit financiar și cu muncă voluntară 100 % - să facă ceea ce, de multe ori, așteptăm din altă parte și nu se întâmplă. Aici suntem doar în holul principal al Palatului Culturii Brăilene Lyra. Clădirea oferă o mulțime de alte beneficii, este grandioasă. Este doar un început nu doar pentru conturarea unui concept cultural, ci și de a reuși să ne unească pe toți cei care nu ne găsim locul în altă parte”, a mai spus cunoscutul caricaturist brăilean.

Constantin Teodorescu, președintele ONG-ului Societatea Filarmonică Lyra - inițiatorul proiectului de reabilitare a clădirii monument de pe Strada Cojocari -, gazda manifestării culturale de joi, a spus, printre altele:

Se împlinesc doi ani de când, cu un curaj nebun, fără fonduri europene, fără fonduri de la primărie sau de la CJ - pentru că pur și simplu nu se poate, așa este legislația pentru cazul nostru - alături de Cristian Nicolae, președintele Asociației Brăilene pentru Educație Civică (ABEC), am început renovarea Lyrei, timid, la început la exterior. Oamenii au văzut că lucrurile se mișcă, am avut susținere din partea firmelor, din partea persoanelor fizice. Toți banii care au venit aici sunt cotizații, donații și sponsorizări. Asta este tot ceea ce am reușit să facem până în momentul de față; mai sunt lucruri de finisat, după care, probabil, tot cu ajutorul brăilenilor, vom continua pe scări, sus, la etajul I și în sala de spectacole”.

La rândul său, Cristian Nicolae - care a participat la eveniment îmbrăcat, în mod simbolic, în salopetă și cu cască de protecție pe cap - a vorbit despre colaborarea cu Costel Pătrașcan și Constantin Teodorescu și despre proiectele ABEC, inclusiv cel referitor la Palatul Lyra.

În aceeași seară, brăilenii prezenți la deschiderea Muzeului Umorului au putut vizita expoziția de caricatură contemporană și de obiecte specifice unui astfel de așezământ - inclusiv „Pantalonii lui Terente” și „funia spânzuratului” (de care era agățată inscripția „Ai probleme cu gâtul?”), delectându-se, totodată, cu cozonac și vin fiert. Alții au urmărit proiecțiile prezentate de Costel Pătrășcan, râzând cu gura până la urechi, au vizionat filme cu Stan și Bran ori au spus glume. A fost, mai degrabă, o întâlnire între prieteni, locul unde s-au simțit bine și cei cu papion, dar și cei veniți cu geacă și adidași. Un loc superb, mirosind a tencuială proaspătă - decorat cu lambriuri și candelabre - numai bun pentru brăilenii „care nu-și găsesc locul în altă parte”, după spusele marelui Costel Pătrășcan.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro