Ministerul Comunicaţiilor vrea ca SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice), disponibil la e-licitatie.ro, portal prin care se derulează achiziţiile autorităţilor publice locale şi centrale, să perceapă tarife pentru serviciile prestate. Astfel, autorităţile contractante care utilizează sistemul, ar urma să achite un tarif în funcţie de frecvenţa utilizării SEAP.
Pe pagina web a Ministerului Comunicaţiilor a fost deja postat, în dezbatere publică, un proiect de ordonanţă care prevede cum se va face tarifarea. De exemplu, pentru cel puţin 3 proceduri electronice derulate prin intermediul SEAP sau achiziţie directă din catalogul SEAP, tariful propus este de 200 lei. Următorul prag gândit de minister este între 4 şi 50 de proceduri electronice derulate, în acest caz tariful de utilizare SEAP fiind propus la 400 lei. Până în 100 de utilizări se doreşte ca autoritatea contractantă să plătească un tarif de 800 lei. În fine, în categoria "100 plus", proiectul face referire la un tarif de de utilizare a SEAP de 1.200 lei.
Resortul care a condus la propunerea de a "privatizarea" SEAP este unul financiar, întrucât agenţia care administrează sistemul are cheltuieli importante pentru întreţinere şi operare şi pe care are de gând să le acopere, măcar în parte, din perceperea unui tarif de utilizare. Nu este pentru prima dată când se încearcă acest lucru, însă demn de subliniat este că precedenta tentativă a eşuat: în vara anului trecut, se discuta despre un tarif anual obligatoriu de 800 de lei.