• este vorba despre 78 de copii din satul Pribeagul, care fac naveta la Roşiori, cu un microbuz de numai 8 locuri • asta înseamnă 18 curse pe zi: 9 la dus, în fiecare dimineaţă, şi alte 9 la prânz, ca să îi aducă înapoi acasă • primăria are un microbuz cu o capacitate de 16 locuri, însă maşina nu are licenţă • viceprimarul comunei Roşiori susţine că, în luna octombrie, microbuzul mare va obţine, într-un final, licenţa, ceea ce va uşura foarte mult transportul elevilor
Mai mulţi părinţi din satul Pribeagu, comuna Roşiori, ne-au trimis sesizări pe adresa redacţie în care ne spun că sunt nevoiţi să îşi trezească copiii, unii chiar de 3 ani, de la 6 dimineaţa ca să poată să îi trimită la grădiniţă ori şcoală. Asta deşi Primăria Roşiori are un microbuz cu o capacitate de 16 locuri. Cu toate acestea, cei mici fac naveta până la şcolile şi grădiniţele din comună cu un microbuz vechi, de 8-10 ani, care are o capacitate de doar 8 locuri.
Iar cum în sat sunt 78 de copii care trebuie să ajungă la ore, şoferul microbuzului trebuie să facă 18 curse pe zi: 9 la dus, în fiecare dimineaţă, iar alte 9 la prânz, ca să îi aducă înapoi acasă. Aşadar, se pierde foarte mult timp, mai ales dacă punem la socoteală că între Pribeagu şi Colţea sunt 5 km de drum de piatră.
Problemele cu transportul copiilor au apărut după ce noua directoare a Şcolii Gimnaziale Roşiori, Georgeta Soare, a descoperit că microbuzul de 16 locuri nu are actele în regulă.
“Eu sunt director de la 1 septembrie. Şi ce am găsit acolo? Acest microbuz de 16 locuri a fost dat Primăriei Roşiori de Ministerul Dezvoltării în 2013 şi Primăria fiind proprietar ar fi trebuit să obţină o licenţă de transport persoane. Fără această licenţă, microbuzele circulă ilegal pe drumurile publice. Acest microbuz, colegul dinaintea mea a hotărât împreună cu Primăria să îl folosească. Apoi eu când am preluat funcţia de director, pentru că a fost oprit de Poliţie şi li s-a spus să nu mai folosească acest mirobuz decât în condiţiile în care vor obţine actele necesare, am decis să nu-l mai folosesc. M-am trezit director la 1 septembrie să transport 78 de copii cu un microbuz de 8 locuri, având şi o vechime considerabilă. Am semnalat ISJ, am fost la Primărie, am încercat să discut problema. Ştiţi cum sunt oamenii, dacă l-am folosit până acum de ce nu îl folosim în continuare? Am găsit o rezolvare de moment. Ne-a aprobat domnul inspector general pentru clasele acelea de la sate să începem programul de la 9.00, ca să ajungă toată lumea la şcoală. Cei de la Poliţie cu câteva zile înainte de începerea şcolii ne-au atras atenţia să nu mai transportăm în microbuz mai mulţi copii decât capacitatea acestuia”, ne-a declarat Georgeta Soare, director al Şcolii Gimnaziale Roşiori.
Sursa citată a adăugat că aşteaptă ca Primăria să rezolve lucrurile cât mai repede cu licenţa de transport, astfel încât lucrurile să intre pe un făgaş normal.
Pentru a ne oferi o explicaţie în legătură cu această situaţie l-am contactat pe Marian Prodan, viceprimarul comunei Roşiori. “Pentru că nu are licenţă de transport, microbuzul nu poate transporta copiii. Dar acum am un şofer care merge la cursuri, pe data de 1 octombrie are loc testarea şi după aceea se va da licenţa. Celelalte şcoli, că m-am interesat prin zonă, nu au această licenţă, dar ei circulă. La noi există un microbuz mai mic şi la el nu s-a cerut licenţă de transport datorită numărului mai mic şi nu a avut nevoie. Eu am fost la Registrul Auto la Brăila şi m-am interesat. Dumnealor spun că trebuie licenţă. Şi noi acum suntem în curs de finalizare a acestei licenţe”, a declarat viceprimarul comunei Roşiori.